Skip to main content

Radu Carp, fost membru al CA-TVR: Proiectul PSD de modificare a Legii SRTv este neconstituţional

 
Radu Carp. Foto: evz.ro
Radu Carp. Foto: evz.ro

Radu Carp, fost membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), spune că proiectul PSD de modificare a Legii de funcţionare a SRTv şi SRR este neconstituţional şi nu oferă nicio soluţie la gravele probleme financiare cu care se confruntă Televiziunea Română, relatează Mediafax.

Publicitate

Radu Carp spune că Legea numărul 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTV) nu ar trebui să fie modificată, ci înlocuită de un alt cadru normativ.

"O propunere a unei noi legi a fost făcută în primăvara anului 2015 şi a fost dezbătută public. Parlamentul ar trebui să ia în considerare acea propunere, redactată de profesionişti. Este nevoie de o lege nouă deoarece paradigma anului 2016 este diferită de cea existentă în urmă cu 22 de ani (cel puţin la nivelul televiziunii, trecerea de la analogic la digital impune regândirea totală a legislaţiei). Iniţiatorii noului proiect de lege ignoră această necesitate dar mai ales ignoră orice soluţie financiară pentru a redresa situaţia SRTV", spune Radu Carp, într-un punct de vedere transmis Mediafax.

Radu Carp spune că, potrivit acestui proiect de lege, stabilirea cuantumului taxei radio-TV este la latitudinea Guvernului.

"Guvernul nu îşi aumă răspunderea pentru neîndeplinirea misiunii de serviciu public a SRTV şi a SRR, ci membrii CA ai SRTV şi SRR. Cuantumul acestei taxe trebuie stabilit de Parlament, la propunerea Guvernului şi cu consultarea celor două societăţi, respectiv a beneficiarilor (publicul)", precizează Radu Carp.

Carp mai spune că, potrivit acestui proiect de lege, CA şi preşedintele CA pierd din atribuţii, în favoarea directorului general şi a comitetului director.

"Aceste organisme ar urma să aibă un rol pur decorativ. Prin această modificare, proiectul de lege este contrar Constituţiei care prevede la art. 31, alin. 5 că «Organizarea acestor servicii [publice de radio şi televiziune] şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică». PSD doreşte prin acest proiect de lege să dispară controlul parlamentar care are ca obiect SRTV şi SRR. Controlul parlamentar nu înseamnă controlul unui anumit partid politic, ci al tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament, control care se poate exercita prin asigurarea unui echilibru descris de mecanisme instituţionale", spune Radu Carp.

De asemenea, acesta afirmă că, potrivit proiectului de lege iniţiat de PSD, "directorul general poate fi schimbat din funcţie de majoritatea membrilor CA (numiţi politic) chiar şi atunci când «se constată o activitate economic-financiară neperformantă» (noua formă a articolului 29)".

"Acest criteriu este extrem de subiectiv, pierderile se datorează în principal subfinanţării. Astfel, directorul general nu se va putea opune unor decizii politice decât cu riscul de a fi schimbat imediat din funcţie", mai spune Carp.

De asemenea, el mai afirmă că, potrivit acestui proiect de lege (noua formă a art. 26, alin. 4), directorul general şi comitetul director conduc SRTV şi SRR în cazul dizolvării CA, până la numirea unui nou CA.

Proiectul de modificare a Legii de funcţionare a SRR şi SRTv a fost depus, recent, la Camera Deptuaţilor, de preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin (PSD).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan petrea dan petrea
    Asa de mult a muncit dl. Carp pe vremea cind era agentul politic al PD sau PDL prin CA ca sunt convins ca merita un nou mandat. Asta dupa ce va fi cercetat ce a facut in cele anterioare.
  • livia pila livia pila
    Domnul Carp nu prea are dreptul moral de a vorbi. A facut parte din numeroase Consilii de Administratie, a luat indemnizatii si decizii proaste. Ar trebui ca toti fostii PDG de la Tudor Giurgiu incoace si toate CA-urile din 2005 incoace sa fie cercetate si trase la raspundere. Dl. Carp nu vrea decit o noua numire. Ca doar 3000 de lei fara sa faca nimic nu sunt de aruncat.

Trimite un comentariu

sus