Skip to main content

VIDEO. Totul despre Starea Nației: trei Cațavenci scriu cu Pătraru. Planuri pentru un show gen Jimmy Fallon

 

PAGINADEMEDIA TV. Totul despre Starea Nației în ultima parte a interviului video acordat Paginademedia.ro de realizatorul emisiunii, Dragoș Pătraru. Zece oameni lucrează la emisiune, printre cei care scriu, alături de Dragoș Pătraru, fiind trei Cațavenci - Patrick Andre de Hillerin, Gabriel Drogeanu și Mihai Radu. Din toamnă, emisiunea va avea un nou decor, iar planurile includ și un show săptămânal gen Jimmy Fallon.

Publicitate

Fragmente din interviu:

 - "Când am venit la București, am luat pe lângă mine oameni mult mai inteligenți decât sunt eu. La început a fost Patrick Andre de Hillerin, care este și acum în echipă. Ulterior a venit și Gabriel Drogeanu, de la Kamikaze. După ei doi a venit și Mihai Radu, de la Cațavencii. Dintre cei cu care scriu emisiunea, Mihai Radu joacă rolul cel mai important. El scrie cel mai mult."

- Răzvan Anghelescu face rubrica Vax Populi. La început. producător era Letiția Bădescu. De când ne-am mutat la TVR, producător este Raluca Damian.

- Zece oameni lucrează la emisiune. Suntem patru oameni la scris. Pe lângă cei care scriu, mai lucrează Mirela Oprea - asistenta noastră și mâna mea dreaptă - care ne asigură materiale, ne găsește video; sunt doi oameni la montaj, Mădălin Geoancă și Dragoș Vâță, cameramanul Răducu (cu care mai vorbesc în timpul emisiunii) și trei oameni care asigură regia - Ciprian Stănilă, Marius Ene și Răzvan Băleanu. Dacă adunăm orele lucrate pentru o emisiune, cred că sunt peste 100 de ore pe zi.

- Programul: "Scriem de obicei de la 8.00 până pe la vreo 14.00. Apoi tragem emisiunea, de la 15.00 până la 18.00. Montajul se termină pe la 20.00-21.00, când se trimite și la TVR. Câteodată ajunge la TVR și la 22.00."

- Starea Nației versus Mircea Badea și Radu Banciu: Noi nu facem o emisiune de revista presei. Noi nu vorbim liber în fața camerei, în direct. Muncim ore întregi pentru a livra un material, avem incluse în emisiune și alte imagini video. Poate să fie o asemănare pentru că este vorba de o abordare critică a subiectelor în emisiune.

- Pentru sezonul următor vom schimba decorul. Va apărea o mică scenă lângă mine. Va fi un moment de stand up la început și la final, care nu va fi legat de politic. Vom avea și un band.

- Putem să facem în acest moment un super late-night show, care să fie o parte ceea ce facem noi acum și o parte cu invitați. Am propus acest format "Starea Nației pentru duminică". Să fie ceva total diferit de edițiile de luni-joi, să fie ceva gen Jimmy Fallon. Nu știu când o să-l vedem. Eu sper să-l putem vedea din toamnă în toată splendoarea lui.

- Pe lângă Starea Nației, gândim și o producție foarte serioasă, într-o echipă lărgită, de o oră, unde eu aș avea un rol mult mai mic. Ceva total diferit de Starea Nației, un documentar în adevăratul sens al cuvântului.

- Despre politică: "O precizare importantă: nu vreau să candidez în viața mea la nimic în această țară. Am fost sunat în ultima perioadă de câteva ori de niște oameni, care m-au întrebat dacă mă interesează ceva de genul ăsta. Pe unii dintre ei nu îi cunosc deloc. În viața mea nu vreau, niciodată, să aud de așa ceva! Eu nu vreau asta și sunt total scârbit de oamenii care se folosesc de zona asta ca să-și crească notorietatea și apoi merg să șîi găsească un loc călduț undeva."

Interviul video a fost filmat în studioul Mindopoly

VIDEO 1. Dragoș Pătraru, despre planurile cu Starea Nației

 

VIDEO 2. Dragoș Pătraru, totul despre Starea Nației

 

Transcrierea fragmentului legat de Starea Nației:

Ce îi atrage pe tineri la Starea Nației?

Așa e făcută rețeta, infotainmentul, în general, atrage foarte tare. Eu am o lucrare de dizertație la Universitatea din București fix pe această temă, pe emisiunea Starea Natiei. Am studiat destul de mult fenomenul înainte să mă apuc de emisiune, dar și după. În anii 80 s-a introdus oficial acest termen, la nivelul televiziunii din State și din Europa de Vest. Infotainment înseamnă o îmbinare pentru public a funcției informative cu cea de distracție, de divertisment. Noi am introdus și educația, pentru că toate materialele noastre au și un mesaj educațional.

Când te-ai apucat de proiectul Starea Nației ?

În capul meu, proiectul Starea Nației a apărut când mă uitam la Italia 1, unde erau foarte multe producții de acest gen. Și la producțiile de sport. Eram innebunit cu sportul. Cea mai mare perioadă din timpul în care am scris, am scris pe sport. Încet, încet, am început să o creez. Am încercat ceva la Ploiești, dar nu ca Starea Nației de acum, pentru că erau costuri foarte mari pentru un post local. Ne-a iesit o discuție ok, în direct, dar care ne-a antrenat foarte bine pe mine și pe Bogdan Stoica. Cu Bogdan Stoica lucram. A iesit o emisiune ok, se numea Atitudine. Noi doi stăteam la o masă și povesteam lucruri. N-aveam materiale video. Am reușit sa ducem patru ani de zile Prahova TV, de la un post la care în momentul în care am venit eu nici nu se știa când intrau știrile, pe locul doi în topul audienței posturilor locale din țară, după Neptun TV. A fost o experiență foarte bună. Din 2011 am venit la București. Am ajuns la România TV și am început să fac anchete și să apar la emisiuni.

Când am venit la România TV, am facut un pilot, la care dacă mă uit acum aș spune că a fost un dezastru. Oamenii au spus că este ok, și atunci mi-am luat lângă mine niște oameni mult mai inteligenți decât sunt eu. Când am început la România TV, îl aveam lângă mine doar pe Patrick Andre de Hillerin, care e și acum în echipa noastră. Ulterior a venit și Gabriel Drogeanu, de la Kamikaze, și apoi dupa ei doi a venit Mihai Radu, tot de la Cațavencii.

Dintre cei cu care scriu emisiunea, Mihai joacă cel mai important rol, el scrie cel mai mult din emisiune. Mai e Razvan Anghelescu, care face rubrica Vax Populi. Pe România TV era produsă de Letiția Bădescu. Ulterior, când ne-am mutat la TVR, de Raluca Damian.

Dacă adunăm orele lucrate, sunt peste 100 de ore pe zi. Zece oameni lucrează la această emisiune. Eu scriu, editez, îi dau forma și o și citesc, asta înseamnă că lucrez de la 8.00 dimineață și până la ora 22.00. Oamenii care scriu ce apucă să scrie seara, dacă nu, de la 8.00 până pe la vreo 14.00, a doua zi. Tragem emisiunea de la 15.00 până la 18.00. Ea se monteaza și se termină pe la 20.00 - 21.00 și ajunge la TVR, câteodată, și pe la 22.00.

Lucrăm 10 oameni la emisiune. Suntem patru oameni la scris. Mai sunt Mirela Oprea - asistenta noastră și mâna mea dreaptă - care ne asigură materiale, ne face rost de video, Raluca Damian producător, doi oameni la montaj. Răducu e cameramanul nostru și mai sunt trei oameni care asigură toată regia: Ciprian Stănilă, Marius Ene și Răzvan Băleanu.

Nu te gândeai că o să fii perceput ca un follower al lui Mircea Badea ?

Nu, aici timpul decide. Mircea Badea a făcut un produs, îl are de vreo 10 ani și l-a ținut la un nivel foarte ridicat. A avut rezultate foarte bune, de la încasări de publicitate până la audiență. Nu se pot compara produsele, dar normal că atunci când ai apărut pe piața s-a spus “bă, e alt prost care stă la o masă și zice niște lucruri acolo”.

Produsul e total diferit, noi nu facem revista presei, așa cum sunt aceste emisiuni de revista presei. Noi nu vorbim liber în fața camerei, în direct, ci muncim ore întregi pentru a livra un material. Montăm în program și alte material video. Poate să fie o asemănare pentru că e vorba de o poziție critică. Noi avem o poziție egal critică. M-a acuzat o dată domnul Mugur Ciuvica la România TV că sufăr, la fel ca CTP, de echidistanțită, adică dacă l-am atins pe ăla așa, așa trebuie să-l plesnesc și pe celălalt. Cred în continuare că asta este singura rețetă cu care poți să faci presă împăcat cu tine și în interesul publicului. În momentul când n-o vom mai face, bineînțeles că oamenii vor veni, ne vor trage de mânecă și ne vor sancționa.

Cum vezi evoluția Starea Natiei ?

Putem să facem în acest moment un super late night show, care să fie o parte ceea ce facem noi acum și o parte cu invitați, pe modelul The daily show cu Jon Stewart. De fapt, și Starea Nației a fost gândit cu invitat, care să intre în ultimele 10-12 minute. Ne-am făcut toate calculele, am scris liste întregi cu invitați și ne-am dat seama că, făcând zilnic treaba asta, vom rămâne foarte repede făra invitați care să ne asigure audiență. A trebuit să lăsăm la o parte proiectul, în această variantă.

Am vrut să facem o ediție duminica la TVR. Trebuia să intre din toamnă, aveam costurile, tot. N-a intrat pentru că TVR n-a avut la momentul respectiv resursele necesare și noi n-aveam timpul să producem și pentru acest show. Eu am, la momentul acesta, cea mai bună echipă de creație pe această zonă. Am făcut o rețetă care merge foarte bine, noi funcționăm ca niște roboți de luni până joi. Am raționalizat totul, e o rutină pe care o avem, funcționăm foarte bine.

Am stabilit că după primele cinci sezoane Starea Nației să reinventăm lucrurile. Pentru sezonul următor, vom schimba decorul și unele lucruri. Va apărea o mică scenă lângă mine. Va fi un moment de stand up la început și la final, care nu va fi legat de politic. Va apărea un band. Vom face un late night adevarat. Uitați-vă în State la ce face Jimy Fallon, de pildă, și vedeți acele momente! Ei repetă de mor până fac lucrurile alea. 

Mai există oameni care spun “ce dracu faceți voi acolo! Tu citești dintr-un prompter”. Prompterul ăla nu se umple singur! Nu, tot noi suntem acolo! Iar respectul față de telespectator așa mi-l arăt, oferindu-i un produs, nu căutând ca boul prin ziare, “ah, mi-am adus aminte să vă povestesc ce mi s-a întâmplat alaltăieri cu soacră-mea”. Nu-l respect așa pe telespectator, din punctul meu de vedere. Alții se pot simți foarte respectați pentru că un om pe care l-a amenințat unul în trafic povestește 40 de minute ce i s-a întâmplat. Poate unii se simt foarte respectați dacă li se întâmplă asta. Eu, unul, ca telespectator, nu m-aș simți. Eu n-aș vrea ca Dragos Pătraru să vină și să-mi spună ce-a făcut săptămâna asta, pe unde a fost, cu cine a fost, pe cine a vrut să bată. Eu vreau să-mi ofere un produs pe care l-a gândit, pe care l-a muncit, pe care l-a lucrat și l-a adus la o formă ok pentru mine. Eu așa îmi arăt respectul față de telespectator, muncind 100 de ore, împreună cu 10 oameni în fiecare zi și oferind acest produs.

Când o să vedem acest late night show ?

Nu știu când o să-l vedem. Eu sper să-l putem vedea din toamnă, în toată splendoarea lui. Sper că pe TVR, dacă lucrurile nu se vor precipita prea tare lucrurile acolo, dacă va mai exista TVR-u! Pentru că există și varianta asta: ca să scape de responsabilitate, parlamentarii pot lua niște măsuri care să ducă la închiderea TVR-ului. Singurul lucru pe care eu îl am la TVR este această audiență, sunt aceste cifre.

Acest late night show va fi pe lângă Starea nației?

În varianta inițială era Starea nației de duminică. Asta dacă va fi la TVR, dacă nu, o să vedem. În mod normal, pentru a cincea producție, pe TVR, asta am propus să facem noi. Vom vedea.

Pe lângă Starea Nației, ne gândim și la o producție foarte serioasă, într-o echipă lărgită, unde eu voi avea un rol mult mai mic. Cu siguranță e diferită de tot ce se întâmplă la Starea Nației. Va fi un documentar în adevăratul sens la cuvântului, cu care TVR-ul ar putea să participe și la concursuri internaționale. Mai sunt oameni acolo care fac o treabă foarte bună. Vom încerca și noi să facem asta. Sunt niste specialiști care fac documentare, pe care i-am alăturat echipei, pentru că noi nu mai putem. Eu cred că lucrurile se vor mișca în direcția bună pentru că atâta timp cât suntem încrezători în forțele noastre și ne dorim să facem lucruri bune, având în centrul preocupărilor noastre interesul public, interesul oamenilor, n-are cum să nu iasă, mai ales în peisajul media actual.

O precizare vreau să fac. Nu vreau să candidez în viața mea la nimic în această țară. Pentru că am fost sunat în ultima perioadă de câteva ori de niște oameni, care m-au întrebat dacă mă interesează vreo chestie de genul ăsta. Pe unii nici nu-i cunosc. În viața mea nu vreau, niciodată, nici nu vreau să aud de așa ceva. Aș vrea să le spun oamenilor că dacă mă văd candidând la ceva în țara asta să mă scuipe când mă văd pe stradă. 

De unde apar astfel de propuneri și de ce fugi?

De ce fug? Pentru că sunt total incompetent în acel domeniu. Să candidez la ce, să fac ce?

Eu cred că această țară va fi nevoită să-și crească niște oameni care să facă din politică o carieră. Eu nu îmi doresc asta! Nu-mi place și nu vreau! Eu nu vreau asta!

Sunt total scârbit de oamenii care se folosesc de zona asta ca să-și crească notorietatea și apoi merg repede să își găsească un post călduț undeva. Eu asta vreau să fac tot timpul, în această zonă: să fac presă, să scriu, să fac TV, cât s-o mai putea. Oricum, s-a văzut că nu trebuie să te ajute prea mult nici moaca. Dacă eu am reușit - asta ca un sfat pentru cei care vor să încerce - aveți foarte mari șanse să reușiți și voi. 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Altul care crede ca are umor... Altul care e doar un copiator .... Bine i se zice copia ieftina al lui Toma Caragiu..
  Acuma recunoaste singur ca vrea sa il copieze pe Jimmy Fallon.
  Omul e disperat dupa audienta, de aici si schimbarea de macaz, in timp ce la RTV dadea cumintel in cine zicea shafu', la tvr a dat de libertate totala, de aia isi permite sa zica de toti...Chiar si sa isi denigreze locul de unde mananca o paine... Asta si pt ca simte ca mananca doar o paine, si probabil ar vrea sa manance cozonac..
  Eu sper sa nu faci acest Late Night Show, numai ideea tembela de a avea un band, care arunca acolo niste acorduri intre gagurile tale este deja invechita.... si total inutila...
  Poate ai niste prieteni muzicanti si vrei sa manance si ei o paine de la TVR..
  PS
  Times New Roman.... aia au umor :)
 • In sfarsit aud de un proiect pentru TV-ul din Romania care suna interesant. Fara maruta, gherghe si alti *** de acest gen.
 • Astia patru care scriu pentru emisiune sunt ca cei cinci "poeti" care au scris complexele versuri "i need you, i love you" dintr-un cantec de la eurovision din urma cu cativa ani.

Trimite un comentariu