Skip to main content

Fondatorul Wikipedia, la Bucureşti: Wikipedia în limba română este mai mare decât Enciclopedia Britanică

 
Fondatorul Wikipedia, la Bucureşti: Wikipedia în limba română este mai mare decât Enciclopedia Britanică

"Wikipedia în limba română este mai mare decât Enciclopedia Britanică", a spus Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, azi la Bucuresti. El a fost prezent în Capitală pentru a fi prezent la o conferinţă din seria McCann / Thiess Conferences.

Publicitate

Cel care a pus bazele celei mai mari enciclopedii online a spus că Wikipedia, care a împlinit 15 ani de existenţă, este al cincilea site din lume.

"În limba română sunt 420.000 de pagini pe Wikipedia. Este a 25 cea mai mare ţară, deci pentru noi este destul de mare", a spus Jimmy Wales.

Câteva declaraţii făcute de fondatorul Wikipedia la conferinţa susţinută în Capitală:

"În prezent oamenii deschid Wikipedia atunci când au o curiozitate. Vrem să trecem la un nou nivel astfel încât oamenii să intre pe Wikipedia doar ca să vadă ce mai e nou. Când stai la coadă şi eşti plictisit scoţi telefonul şi deschizi Facebook sau Twitter. Noi vrem să deschizi, de asemenea, şi Wikipedia."

De ce nu eşti milionar?

"Wikipedia este o organizaţie non-profit. Pentru mine luxul înseamnă să dorm până târziu într-o cameră de hotel.

Wikipedia nu ar trebui să fie citată drept sursă în materialele academice. Wikipedia trebuie să fie un punct de plecare pentru lucrările academice, nu un punct final.

Noi sunt o organizaţie care are drept scop oferirea unei enciclopedii gratuite fiecărui om de pe planetă.

Noi nu avem publicitate pe site. Bugetul nostru anual este de 60 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă destul de puţin pentru al cincilea cel mai mare site din lume. Bugetul nostru vine în mare parte din mici donaţii. Acesta este un lucru bun pentru că astfel ne putem menţine independenţa. Sunt, de asemenea, şi persoane care donează sume mari de bani, dar asta nu le dă dreptul să controleze politicile editoriale.

Suntem încă la începutul internetului. 25 de ani sunt puţini pentru un domeniu ca acesta. Sper ca oamenii să continue să folosească Wikipedia şi în următorii 100 de ani."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ginerica Murdereru Ginerica Murdereru
    Securist periculos, musiu a schimbat si blocat pagini la cererea CIA. Acum cativa ani a provocat o schisma, din care wikipedia in limba spaniola nu si-a mai revenit, cand a intentionat sa bage reclame. Intre timp, s-a ai calmat, stie ca il asteapta sinecuri prin universitati si thinctancuri.

Trimite un comentariu

sus