Skip to main content

Proces-eveniment pentru libertatea presei în Turcia

 
Proces-eveniment pentru libertatea presei în Turcia

Procesul împotriva a doi cunoscuţi jurnalişti turci al căror articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan începe astăzi la Istanbul, scrie News.ro, care citează AFP.

Publicitate

Can Dundar, editorul şef al publicaţiei Cumhuriyet şi Erdem Gul, şeful redacţiei din Ankara, sunt acuzaţi că ar fi dezlăluit secrete de stat, au militat cu agresivitate pentru înlăturarea guvernului şi ar fi ajutat o organizaţie teroristă înarmată.

Acuzaţiile la adresa celor doi vin după ce ziarul lor, cel mai important al Opoziţiei din Turcia, a publicat un articol în care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor din Siria. Informaţiile au alimentat astfel speculaţiile, deja existente, despre legăturile guvernului turc cu diverse grupuri islamiste din Siria.

Procurorii au cerut pentru fiecare jurnalist condamnarea pe viaţă şi câte o pedeapsă suplimentară de 30 de ani, în condiţiile în care însuşi preşedinetele turc i-a avertizat că "vor plăti scump", relatează AFP.

Pe 26 februarie, jurnaliştii au fost eliberaţi din arest, după trei luni, ca urmare a unei sentinţe a Curţii Constituţionale, potrivit căreia celor doi le-a fost violată libertatea de exprimare.

Sentinţa a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că nu o respectă şi chiar a ameninţat cu dizolvarea Curţii Constituţionale. Potrvit presei străine, această instituţie este una dintre puţinele din Turcia care nu este controlală de regimul Erdogan. De altfel, chiar procesul este descris de liderii opoziţiei turce de dreapta şi de mediile occidentale drept o nouă încercare a liderului de la Ankara de a-şi elimina adversarii. În sprijinul celor doi jurnalişti au venit şi personalităţi din întreaga lume, printre care renumitul scriitor peruan Mario Vargas Llosa şi sefii cotidianului britanic The Guardian.

Din august 2014, de când Recep Tayyip Erdogan a devenit preşedinte, aproape 2.000 de oameni au fost acuzaţi că l-au insultat, mai notează AFP.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus