Skip to main content

Proiectul PSD pentru legea TVR, respins. Legea separa preşedintele de director şi dădea o serie de ajutoare de la buget pentru programele TVR

 
TVR
TVR

Comisia de cultura din Camera Deputatilor a respins proiectul de lege al PSD prin care se se separa functiile de presedinte al Societatii Romane de Televiziune si al Societatii Romane de Radiodifuziune de cele de director general si care permite TVR sa foloseasca fonduri de la buget pentru licente si acoperirea unor evenimente, lucru care nu era posibil pana acum, relatează HotNews.ro. Proiectul de lege prevede că cele două instituţii publice pot folosi bani de la stat şi pentru cheltuieli majore de conţinut.

Publicitate

Rezultatul votului a fost la limita - 13 voturi pentru, 12 impotriva si 2 abtineri, care se cuantifica drept voturi impotriva. Camera Deputatilor este prima camera sesizata, dupa votul in plen va merge la Senat, care este Camera Decizionala.

Inainte de toate, proiectul abroga articolul din lege potrivit caruia cel care detine functia de presedinte al SRTv sau SRR este si director general al societatii. Dar acelasi proiect introduce si o serie de conditii si obligatii pentru membrii Consiliului de Administratie si stabileste atributiile presedintelui CA, respectiv ale directorului general.

Proiectul de lege prevede că TVR şi Radioul public pot folosi bani de la stat şi pentru cheltuieli majore legate de conţinut, lucru care nu era posibil până acum.

Pana acum, Televiziunea publica isi acoperea, potrivit legii, cea mai mare parte a cheltuielilor legate de continut folosind veniturile proprii (taxa radio-TV, publicitate). Banii primiti de la bugetul de stat aveau, in cea mai mare parte, destinatii tehnice: acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, achizitia de echipamente, utilizarea statiilor de emisie (fonduri datorate agentilor economici din sistemul comunicatiilor), paza, cotizatii la organizatiile internationale din care fac parte.

Acest lucru se schimba radical prin patru randuri din noul proiect de lege: "Din fondurile alocate de la bugetul de stat prin legea bugetara anuala se pot finanta si achizitia de licente, productia si difuzarea evenimentelor de importanta majora cu caracter cultural, artistic si sportiv, interne sau internationale, stabilite conform legii".

De notat ca mare parte din datoriile cumultate de TVR in ultimii 10 ani sunt cauzate de contracte usturatoare, de zeci de milioane de euro, semnate de fostele conduceri pentru licente si drepturi de transmisie - vezi contractul din 2008 pentru UEFA Champions League (peste 35 de milioane de euro) sau contractul cu Universal pentru filme, contract pentru studioul american a dat in judecata TVR pretinzand pagube de 11 milioane de dolari, in 2011.

Pe de alta parte, conform noului proiect de lege, membrii Consiliului de Administratie trebuie sa indeplineasca o serie de criterii care nu erau formulate clar pana acum:

  • sa aiba "prestigiu profesional si civic";
  • sa aiba experienta de minim cinci ani in media, cultura, domeniul economico-financiar sau juridic
  • sa aiba experienta si capacitate decizionala sa cunoasca legislatia de profil
  • sa stie cel putin o limba straina de circulatie internationala

La capitolul obligatii ale membrilor CA:

  • acestia trebuie sa renunte la calitatea de membru de partid sau de membru in conducerea organizatiilor sindicale
  • daca, pana acum, au fost dese cazurile in care angajati TVR ajungeau membri CA la propunerea unor partide politice, acest lucru nu ar mai fi posibil: "cu exceptia celor doi reprezentanti ai personalului angajat al celor doua societati, [membrii CA] nu pot avea calitatea de angajati ai SRR, respectiv ai SRTV, ei sau rudele lor pana la gradul al II-lea inclusiv"
  • nu pot face parte din CA la societati comerciale din audiovizual sau la societati cu care SRR si SRTV au afaceri sau sunt interese contrare nu pot candida la functia de director general al societatii
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus