Skip to main content

Cazul Panama Papers, cenzurat total în China

 
Cazul Panama Papers, cenzurat total în China

La nici două zile de la declanşarea scandalului Panama Papers sunt proteste de amploare, dezminţiri şi anchete în lanţ după ce scurgeri de informaţii secrete au arătat că preşedinţi şi premieri, sportivi şi miliardari îşi ascund averile în paradisuri fiscale cu ajutorul unei case de avocatură.

Publicitate

În acelaşi timp, în China este tăcere totală, deşi în scandal apare apropiaţi ai preşedintelui chinez Xi Jinping şi al altor şase conducători ai partidului comunist.

China cenzurează inclusiv postările din social media despre offshore-urile din Panama, scandal în care apar şi nume din elita chineză, printre care şi cumnatului preşedintelui Xi Jinping, scrie BBC.

Preşedintele Xi Jinping şi alţi doi lideri importanţi, Zhang Gaoli şi Liu Yunshan. Toţi trei au cumnaţi care apar înregistraţi ca directori sau acţionari în companii off-shore.

CONTEXT. Lumea se confruntă cu cea mai mare scurgere de informaţii de până acum: cazul Panama Papers. Scurgerile de informaţii includ peste 4,8 milioane de email-uri, 3 milioane de fişiere de date de bază şi 2,1 milioane de PDF-uri care aparţin firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Toate aceste documente arată cum avocaţii şi-au ajutat clienţii să spele bani şi să evite să plătească taxe.

Numele a 72 de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern sau ale apropiaţilor lor apar în datele publicate, inclusiv numele unor dictatori acuzaţi că şi-au jefuit propriile ţări. Cele 11 milioane de documente acoperă 40 de ani de activitate desfăşurată de una dintre cele mai secretoase companii din lume, firma Mossack Fonseca din Panama.

În cazul Panama Papers scurgerea de informaţii este de aproape 2.000 de ori mai mare decât în cazul WikiLeaks, potrivit Gerard Ryle, dirctor ICIJ.

Vladimir Putin, Lionel Messi şi afaceristul român Frank Timiş se numără printre numele vizate în ancheta Panama Papers.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus