Skip to main content

Comentatorii agresivi, mai puțini decât par: Doar 1 din 1.000 de vizitatori comentează și doar o treime au un limbaj nepotrivit

 
Comentatorii agresivi, mai puțini decât par: Doar 1 din 1.000 de vizitatori comentează și doar o treime au un limbaj nepotrivit
Foto: stiri.tvr.ro

Comentatorii online agresivi și cu limbaj deplasat sunt mult mai puțini decât par. Statisticile medii lunare arată că doar 1 din 1.000 de oameni comentează și, din aceștia, numai o treime au fost moderați pentru că au folosit un limbaj abuziv, potrivit un studiu recent realizat de Median Research Center, în perioada aprilie 2015 - martie 2016.

Publicitate

Raportul este citat de Cătălin Tolontan într-un articol în care încearcă să răspundă la întrebarea "De cine se tem jurnaliștii, politicienii și companiile?".

"Moderarea semnifică faptul că userii au folosit expresii discriminatorii sau incitatoare la ură. Nu toți cei moderați sunt în mod constat purtători ai ”discursului urii”. Unii, nervoși fiind, au înjurat o singură dată. Concluzia surprinzătoare? Chiar dacă i-am considera pe toți cei care au suferit o moderare drept radicali, ceea ce ar fi evident o exagerare, numărul comentatorilor violenți verbal este mult mai mic decât suntem înclinați să percepem", a scris redactorul-șef pe blogul său.

Potrivit lui Cătălin Tolontan, Gsp.ro are 3 milioane de vizitatori unici pe lună și până în 3.000 de comentatori lunar, dintre care doar 1.000 sunt moderați pentru limbaj extremist injurios sau abuziv. În cei 1.000 moderați intră și moderările minore și nervii de moment ai comentatorilor și scăpările lor umane de limbaj, precizează jurnalistul.

Studiul este realizat pe comentariile din forumurile siteurilor gsp.ro și tolo.ro, și (de la începutul anului) paginademedia.ro.

Cercetarea este finanțată în programul Fondurile norvegiene și este realizată în colaborare cu Universitatea Bergen din Norvegia și Central European University din Budapesta. Cifrele au fost prezentate pe 7 aprilie 2016 de către Median Research Center la cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Jurnalism de la Perugia, una dintre cele mai importante manifestări globale care expune tendințele din jurnalism.

Proiectul se intitulează ”Less hate, more speech”. Cercetarea de pe axa București – Budapesta – Bergen este foarte amplă. Ea s-a realizat pe 18.557 de articole de presă, moderate oră de oră, zi de zi, pe parcursul unui întreg an.

În 12 luni, 14.796 de comentatori înregistrați au postat 451.774 de comentarii. Dintre ei, 5.096 de comentatori au fost moderați cel puțin o dată, în total 96.456 de comentarii fiind moderate.

Într-un an întreg, doar 20% dintre comentarii au necesitat moderare. Dar efectul psihologic al acestor 20% din totalul comentariilor, postate de oameni care reprezintă 1/3.000 din public, este mult mai mare.

"Jurnaliștii se tem de comentarii când scriu. Firmele se tem de comentarii când lansează un produs. Partidele se tem de comentarii când își lansează candidații. Dacă cineva bate în ușa partidelor, ele tresar. Cioc, cioc! Poate fi DNA, poate fi societatea civilă, poate fi facebook sau pot fi, ca revelator al tuturor fricilor, ”comentariile de pe net”", mai scrie Tolontan.

"Ne asuprim singuri considerându-i pe comentatorii intoleranți drept ubicui și majoritari. Nu sunt! Comentatorii extremiști nu sunt majoritari nici măcar printre comentatorii pasionați", concluzionează jurnalistul.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • E un pic invers, dar Tolontan si ceilalti ipocriti care *** pentru un click se prefac ca nu vad padurea din cauza copacilor. Cititorii sunt agresati de "jurnalisti", nu invers. Mizeria din curtea lor e cat casa.
  • Dar cine e ' vânătorul ' acesta tolontan, un fel de Naum asa, Radu banciu, scuze că îl aduc în discuție. Să comenteze turul franței. Auzi ce comandă el sondaje de monitorizare.
  • @David: Uite: Ai înțeles extrem de prost. Eu n-am râs de nimeni, am spus nişte adevăruri recunoscute chiar de idola ta, Davide.
  • Şi normal că a scăzut numarul comentatorilor, asta din cauză că madam Udrea n-a mai cotizat la postacii propagandişti.

Trimite un comentariu