Skip to main content

Detalii picante din dosarul Sârbu. Zeci de mii de euro lunar către Janine. "Cheltuieli personale uriaşe"

 
Detalii picante din dosarul Sârbu. Zeci de mii de euro lunar către Janine. "Cheltuieli personale uriaşe"

Rechizitoriul lui Adrian Sârbu aduce detalii picante. Fondatorul grupului Pro avea "cheltuieli personale uriaşe", peste nivelul veniturilor lunare, sume mari de bani fiind plătite lunar fostei soţii Janine (Eugenia Sârbu). Într-un singur an, cheltuielile personale ale lui Adrian Sârbu au ajuns la peste 9,5 milioane de euro.

Publicitate

Numai către fosta soţie Janine, Sârbu plătea lunar zeci de mii de euro şi se angaja să-i asigure contracte de cel puţin 10.000 de euro la fima acesteia, potrivit detaliilor publicate în exclusivitate de jurnaliştii de la Adevărul. Anual, suma către totală către Janine depăşea un milion de euro.

Într-un document "convenţie" datată 30 mai 2015 se stabilea ce sume se angaja Adrian Sârbu să plătească pentru întreţinerea fostei neveste Janine:

- pe durata de viaţă a Eugeniei Sârbu, suma de 5.000 euro lunar, în avans întreaga sumă pentru fiecare an de plată, la începutul anului, până la 31 ianuarie;

- suma de 22.000 euro lunar, destinată să acopere cheltuielile referitoare la imobilele unde Eugenia Sârbu şi fiica minoră vor trăi. Anchetatorii au stabilit că, în final, Sârbu a acceptat să îi achite fostei neveste suma de 38.000 euro lunar;

- până la 60.000 euro pe an, pentru a finanţa cheltuielile referitoare la vacanţele comune ale Eugeniei Sârbu şi fiicei minore, suma de 30.000 euro urmând a fi plătită în avans, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an;

- să menţină pentru societăţile Eugeniei Sârbu dreptul de a avea sediul social în spaţiile Studiourilor Media Pro SA (MPS), pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, şi să garanteze că societăţile conduse de el vor face comenzi ce nu vor putea fi inferioare sumei de 10.000 euro/lunar.

Roxana Grigoruţă, preşedinta CA al Mediafax Group SA, a povestit anchetatorilor cum îşi cheltuia Sârbu salariul de CEO la Praga şi de ce avea nevoie de şi mai mulţi bani, mai notează Adevărul:

Din salariul de 110.000 de dolari al mogulului media, aproximativ 70.000 de dolari erau viraţi lunar în contul unui împrumut contractat în Franţa pentru achiziţionarea unui apartament, iar alţi 21.000 de dolari se duceau pe un credit pentru un apartament de lux în Praga.

Sârbu solicita sistematic celor din ţară să-i trimită diverse sume de bani, să îi achite transportul cu avionul sau diverse obligaţii financiare din ţară.

9,5 milioane de euro cheltuieli într-un an

Din documentul intitulat TOTAL – Family Budget – 2009, rezultă că în cursul acelui an, Adrian Sârbu şi familia sa au cheltuit, în total, 9,5 milioane de euro. Cei mai mulţi au fost cheltuiţi de proprietarul companiei de media - aproape şase milioane de euro.

Pe anul 2012, familia mogulului a avut nevoie de 6,5 milioane de euro (din care 4,7 milioane de euro cheltuiţi de Sârbu).

De banii trustului de presă au beneficiat părinţii lui Adrian Sârbu (Dihoru Ecaterina şi Sârbu Gheorghe), fostele soţii (Lavinia Sârbu şi Eugenia Sârbu), fiicele acestuia (Alma Sârbu, Ana Sârbu şi Ancuţa Bunda), dar şi prietenele sale - Maria Apostol, Ana Cristina Iacob sau Dvorska Jitka.

Cheltuielile personale, frână pentru profit

Mihnea Vasiliu, acţionar până în anul 2006 în cadrul Publimedia Internaţional SA le-a spus anchetatorilor că sumele de bani scoase ilegal din firme erau destinate, în principal, cheltuielilor personale ale patronului. De suferit avea doar trustul de presă, aflat într-o stare de „cruntă nefinanţare“.

Martorul a mai declarat că orice încercare de a obţine profit în cadrul Publimedia era sortită eşecului din cauză că, în permanenţă, apăreau „overhead-uri“ sau „cheltuieli de corporaţie“, acestea fiind denumirile prin care erau consemnate cheltuielile personale ale lui Adrian Sârbu în raportările financiare interne. Sârbu cerea tot mai mulţi bani oamenilor săi de încredere, spunându-le că „are cheltuieli personale uriaşe“.

Articolul integral, pe Adevărul.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vasile vasile
    @mih, Sarbu fura pentru el, nu pentru americani.
  • radu radu
    Interesant comentariul lui Mih. Poate "Pagina de Media" investigheaza sau macar pune niste intrebari despre aceasta situatie ciudata.
  • ana ana
    Si pe noi ne plateau cu 3lei pe motiv ca nu sunt bani...
  • mih mih
    E foarte ciudat cum in rechizitoriul asta nu scrie absolut nimic despre Pro TV desi aceasta era cea mai mare si cea mai profitabila companie condusa de Sarbu. Se pare ca americanii au grija sa isi protejeze investitia, inclusiv prin protectie juridica.

Trimite un comentariu

sus