Skip to main content

Cazul Colectiv și deontologia. Tolontan, despre relația jurnaliști-surse-autorități: Noi nu colaborăm cu statul

 
Cazul Colectiv și deontologia. Tolontan, despre relația jurnaliști-surse-autorități: Noi nu colaborăm cu statul
Cătălin Tolontan

Cazul Colectiv, autoritățile și deontologia. Explicații care țin de deontologia jurnaliștilor în ancheta lui Cătălin Tolontan despre Colectiv. Ce faci ca jurnalist, când primești dosarele medicale a 13 victime? Le poți oferi autorităților? Dar familiei?

Publicitate

Tolontan explică într-un text de ce răspunsul este, în mod clar "Nu": "Prin definiție, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorități, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie."

"În ceea ce ne privește, ca jurnaliști, nu colaborăm cu statul". 

"Nu oferim date poliției, Parchetului, Guvernului și nici unei autorități oricât de înalte, fie el și președintele țării. Ne prezentăm în fața autorităților numai în cazul în care ne cere imperativ legea. De pildă, cînd suntem citați cu mandat judecătoresc sau în comisiile parlamentare, situații când orice cetățean e obligat prin lege să participe. Dar, chiar și în fața instanței, nu prezentăm nimic altceva decât ceea ce deja am publicat", spun cei doi jurnaliști. 

Cătălin Tolontan și echipa sa de jurnaliști spun că ei se supun vechii regule a presei "potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât știe deja publicul său".

"Sursele și informațiile sunt protejate prin lege. Procedăm așa pentru că ne ghidăm după vechea regulă a presei, potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât știe deja publicul său. Regula a funcționat bine sute de ani și va asigura încredere câtă vreme meseria va continua să existe.

Situația de față este cu atât mai delicată. Putem fi întrebați de ce nu oferim dosarele integrale familiilor? Sunt mai multe motive care decurg din regula expusă mai sus. Unul dintre motive: dacă doreau să ajungă la familii, medicii le-ar fi oferit direct acestora. Altul: este datoria spitalelor să le ofere actele, doar așa documentele au o putere oficială.

În fine: nu e treaba noastră să furnizăm probe pentru procese în favoarea familiilor. Prin definiție, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorități, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie. Există o rațiune pentru care documentele ajung la jurnaliști și nu la procurori sau, în acest caz, la familii. Pentru ca oamenii să-și păstreze încrederea de a vorbi și de a aduce documente, la rîndu-ne ne ținem promisiunile.

Nu dăm nimănui lecții, doar explicăm cum lucrăm" (sursa Tolo.ro). 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu