Skip to main content

DATE ANCOM: Peste 7 milioane de români, abonaţi la serviciile TV

 
DATE ANCOM: Peste 7 milioane de români, abonaţi la serviciile TV

Peste 7 milioane de abonaţi la servicii de televiziune erau înregistraţi la finele anului 2015, în creştere anuală cu 4%, potrivit datelor furnizate de ANCOM.

Publicitate

Dintre aceştia, aproape 4,6 milioane sunt abonaţi prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) şi 80.000 sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV).

Rata de penetrare a serviciilor audiovizuale la nivel de gospodării a depăşit nivelul de 94%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).

Abonaţii reţelelor de cablu reprezintă 65% din totalul celor care recepţionează programe TV contra cost, numărul acestora crescând pe parcursul anului 2015 cu 3,8%, până la aproape 4,6 milioane, în timp ce 34% dintre abonaţi, adică 2,4 milioane (+4,3%), beneficiază de programe TV furnizate prin reţele cu transmisie prin satelit de tip DTH.

Abonaţii la servicii de retransmisie prin tehnologie IP au o pondere de 1% din total, înregistrându-se o creştere a numarului acestora cu 26%, până la 80 de mii.

Din cei 4,6 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu, 1,9 milioane beneficiau de servicii în format digital (în creştere cu aproape 10% faţă de finele anului 2014), ceea ce înseamnă că rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de cablu digital a ajuns la 25%.

Din totalul de peste 7 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, aproximativ 60% sunt abonaţi din mediul urban, iar restul de 40% sunt abonaţi din mediul rural.

Majoritatea abonaţilor din mediul urban (81%) beneficiau de servicii prin cablu, 17% prin satelit de tip DTH, respectiv 2% prin tehnologie IP.

Pe de altă parte, în mediul rural, cei mai mulţi dintre abonaţi, în procent de 60%, recepţionau programele TV prin intermediul reţelelor satelit de tip DTH, aproape 40% prin reţele de cablu, procentul abonaţilor prin tehnologie IP fiind puţin semnificativ (0,2%).

Din punctul de vedere al modului de recepţionare a programelor TV, numărul de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor media în format digital continuă să crească, atingând valoarea de 4,4 milioane din totalul de 7 milioane de abonati, înregistrând o creştere anuală de 7%.

În funcţie de suportul folosit, aproximativ 55% dintre abonaţi recepţionau programe TV în format digital prin intermediul reţelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 43% accesau aceste programe prin reţele prin cablu, iar 2% prin tehnologia IP (IPTV).

Raportul integrat de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2015 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, şi poate fi consultat AICI.

INFOGRAFIC.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus