Skip to main content

Jurnaliştii vor putea raporta anonim încălcări ale libertăţii presei către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor

 
jurnalisti_52523800
jurnalisti_52523800

Jurnaliştii vor putea raporta Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (Committee to Protect Journalists - CPJ) încălcări ale libertăţii presei, anonim şi în siguranţă, printr-un sistem denumit ”SecureDrop”, lansat de organizaţia neguvernamentală, cu sediul în New York, scrie News.ro.

Publicitate

Jurnaliştii sunt supuşi unor ameninţări fără precedent la adresa siguranţei lor fizice şi online, care sunt, adesea, în strânsă legătură. SecureDrop este un sistem open-source, criptat, dedicat organizaţiilor media, care protejează utilizatorii împotriva supravegherii online.

Astfel, jurnaliştii pot folosi SecureDrop pentru a trimite mesaje şi fişiere către CPJ fără să îşi dezvăluie identitatea, locaţia sau conţinutul mesajelor lor potenţialilor atacatori. Pentru a folosi SecureDrop, jurnaliştii trebuie să descarce de pe internet ultima versiune a browserului Tor, pe care să îl folosească pentru a accesa SecureDrop, la 2x2hb5ykeu4qlxqe.onion.

”SecureDrop pune la dispoziţia jurnaliştilor care se confruntă cu cele mai mari riscuri un canal prin care pot contacta CPJ în siguranţă, anonim. Combină un nivel înalt de securitate, care este intrinsecă sistemului, cu o interfaţă uşor de folosit. SecureDrop este cel mai sigur mod de a contacta CPJ”, a declarat Geoffrey King, coordonatorul programului de tehnologie al CPJ.

”Jurnaliştii care sunt urmăriţi, hărţuiţi sau intimidaţi sau cei care sunt obligaţi să fugă sau să se ascundă, sunt cei mai vulenaribili la supravegherea online continuă, atunci când încearcă să găsească ajutor. Capacitatea jurnaliştilor de a transmite informaţii despre situaţia în care se află şi nevoile pe care le au, în siguranţă şi uşor, indiferent de locaţia lor, este esenţială pentru ca CPJ să le poată oferi sprijin repede”, a declarat María Salazar-Ferro, coordinator al programului CPJ de asistenţă a jurnaliştilor.

SecureDrop a fost creat de activistul Aaron Swartz şi de jurnalistul de investigaţii Kevin Poulsen. În prezent, sistemul este menţinut şi dezvoltat de Freedom of the Press Foundation. CPJ a instalat, testat şi îmbunătăţit sistemul timp de câteva luni, la sfârşitul anului 2015 şi la începutul anului 2016.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jr Jr
    Jurnalistii, noua securitate.

Trimite un comentariu

sus