Skip to main content

Pătraru: Am fost mutat la 23.05 prin SMS. A fost picătura care a umplut din nou un pahar. Plecăm. Decizia mea e luată.

 
Dragos Patraru, Starea natiei
Dragos Patraru, Starea natiei

INTERVIU. “A fost picătura care a umplut din nou un pahar care a mai dat de câteva ori pe-afară”, spune Dragoş Pătraru, într-un interviu acordat Paginademedia.ro, despre mutarea emisiunii Starea Naţiei la 23.05, după programele electorale, fără să fie consultat.

Publicitate

”Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm”, a spus Pătraru pentru Paginademedia.ro.

“Am fost anunţat prin SMS, joi seară. Ce să fac eu de joi până sâmbătă, când a fost prima ediţie de la 23.05?”, spune Pătraru.

Dragoş Pătraru:

“M-a deranjat nu că intrăm la 23.05, deşi suntem în situaţia de a nu ne plăti luna asta, pentru că sigur nu ne vom atinge ţintele de audienţă, m-a deranjat că nu m-a sunat cineva să-mi spună: băi, prostule, tu faci emisiunea aia care mai adună ceva oameni în faţa televizoarelor pe canalul nostru, tu ce părere ai?”

Efectele în audienţă au fost dezastruoase, spune realizatorul Starea Naţiei:

“A, făcut cea mai slabă audienţă, de când se difuzează Starea naţiei. 1,2. Asta e medie? Îmi venea să mă dau cu capul de pereţi dimineaţă, când am văzut. Când văd că facem sub 2 sunt la un pas de icter mecanic.”

Despre emisiunea electorală de la TVR din Prime-Time:

“Am mai auzit una tare: aşa s-a negociat cu partidele. Păi, dacă dai tot prime-time-ul pentru partide înseamnă că nu ai negociat nimic. Dacă negociai ceva, aveam campanie de la 18.00 la 19.00 şi de la 21.00 la 22.00, ceva de genul ăsta. Dar nu, TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat. Probabil i-a întrebat pe politicieni: când vreţi? Iar ei au spus că între 21.00 şi 23.00, că şi ăştia sunt la fel ca angajaţii TVR: cred că televiziunea asta e a lor.”

Emisiunea lui Pătraru va pleca de la TVR:

"Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştiii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă.

Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi."

Cristian Zgabercea: Am găsit cea mai bună soluţie pentru Pătraru

De cealaltă parte, Cristian Zgabercea, producător general al TVR, spune că ora 23.00 era cea mai potrivită în perioada electorală:

“Este o mutare de jumătate de oră, de la 22.30 la 23.00”, a declarat Zgabercea pentru Paginademedia.ro. “La ora 19.00, se bătea cu jurnalele de ştiri, la ora 18.00, cu Acces Direct şi Măruţă. Am încercat o oră în care el e mai uşor de identificat”, a continuat el.

“O dată la câţiva ani, Televiziunea Publică trebuie să acopere campania electorală. În acest moment, este evenimentul cu cel mai mare interes.

Paginademedia.ro: Dar nu se vede în audienţe.

Zgabercea: “Nu se vede, dar nu e vina noastră. Alegerile sunt prioritatea nr 1.”.

Intervalul orar 21.00-22.30 a fost stabilit după negocierile cu partidele, spune Zgabercea. “Iniţial, intervalul era 21.00-22.30, dar au mai cerut o jumătate de oră, pentru că sunt mulţi candidaţi”, a completat el.

De ce nu s-a discutat cu Pătraru înainte de mutarea emisiunii?

“Deciziile legate de emisiuni sunt luate de noi, de TVR. Ce puteam rezolva cu o consultare? Cred că am găsit cea mai bună soluţie pentru el.”

Interviul acordat Paginademedia.ro de Dragoş Pătraru, pe larg:

Paginademedia.ro: Înainte de mutarea emisiunii Starea Natiei la ora 23.00, au existat discutii cu oamenii de programare din TVR?

Dragoş Pătraru: Chiar 23.05! Nu am avut niciun fel de discuţie. Mi se pare halucinant. De fapt asta a fost, pentru mine, picătura care a umplut din nou un pahar care a mai dat de câteva ori pe-afară, în ultimii doi ani.

Grila se fixează în cercurile înalte ale TVR, patronate acum de talentatul domn Zgabercea. N-am nimic cu omul, cu Irina Radu şi cu el am negociat acum doi ani venirea la TVR1, le sunt recunoscător amândurora, dar dă urât pentru TVR ca deciziile într-o perioadă atât de grea să fie luate de un tip cu problemele lui Zgabercea.

Nu ştiu dacă dumnealui a decis grila, dar de o lună, de câte ori am întrebat cu cine trebuie să stau de vorbă, mi s-a indicat, de către toată lumea, că singurul care mai are drept de semnătură şi mai poate lua decizii în TVR este Zgabercea.

Am mai auzit una tare: aşa s-a negociat cu partidele. Păi, dacă dai tot prime-time-ul pentru partide înseamnă că nu ai negociat nimic. Dacă negociai ceva, aveam campanie de la 18.00 la 19.00 şi de la 21.00 la 22.00, ceva de genul ăsta. Dar nu, TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat. Probabil i-a întrebat pe politicieni: când vreţi? Iar ei au spus că între 21.00 şi 23.00, că şi ăştia sunt la fel ca angajaţii TVR: cred că televiziunea asta e a lor. Că trebuie să fie la dispoziţia lor.

M-a deranjat nu că intrăm la 23.05, deşi suntem în situaţia de a nu ne plăti luna asta, pentru că sigur nu ne vom atinge ţintele de audienţă, m-a deranjat că nu m-a sunat cineva să-mi spună: băi, prostule, tu faci emisiunea aia care mai adună ceva oameni în faţa televizoarelor pe canalul nostru, tu ce părere ai?

Nimic. Mi s-a trimis un sms, când era deja târziu să punem la punct un program de informare a publicului.

Cine ti-a trimis acel SMS?

Doamna Dana Armaşu, redactorul emisiunii noastre, din partea TVR. Femeia asta - care e făcută albie de porci de colegii ei, pentru că dă viză de intrare acestei emisiuni, în care un cretin se leagă de angajaţii TVR - n-a făcut decât să mă informeze că ora s-a schimbat.

S-a întâmplat joi seară. Ce să mai fac eu de joi până sâmbătă, prima ediţie de la 23.05? Am cerut ajutorul telespectatorilor. Peste 5000 au dat share pe Facebook, în câteva ore, anunţului cu schimbarea orei de difuzare.

Ca de obicei, trebuie să facem noi totul. De-asta nu mai vreau să rămânem la TVR.

Eu am crezut că se rupe ceva în mine azi-dimineaţă, când am văzut audienţele. O emisiune muncită şi chiar reuşită a făcut cea mai slabă audienţă, de când se difuzează Starea naţiei. 1,2. Asta e medie? Îmi vine să intru în pământ de ruşine! Şi ştiu că am câteva locuri rezervate acolo, de clienţii emisiunii.

A fost adus vreun argument pentru mutarea emisiunii?

Nu, Dana nu este mandatată să ne explice deciziile. Din cauza campaniei electorale, am fost mutaţi la 23.05. Ok, am zis, atunci ne vom muta şi noi de la TVR. De tot.

Daca te-ar fi consultat, care ar fi fost optiunea ta? Pentru ce interval ai fi optat?

Nu ştiu, dar i-aş fi sfătuit să nu-şi dea chiloţii jos în faţa partidelor. Noi suntem televiziunea, iar voi sunteţi cea mai proastă clasă politică din toate timpurile. Deci, veniţi când vă spunem noi, nu când vreţi voi!

Am văzut aseară un program d-ăsta de campanie, ai putea să faci şi tu un material, e un cadru care circulă pe net, cu vreo zece inşi în jurul unei mese meschine, e de filmele cu proşti. Nu se face aşa campania decât dacă nu te interesează nimic. E doar o bătaie de joc.

Şi în campania asta îţi îndeplineşti misiunea publică şi funcţia de platformă de dezbateri pentru idei politice doar dacă ai audienţă. Nu pui nişte oameni la o masă şi le spui: vorbiţi voi aici şi revin eu să sting lumina. Cam asta face acum TVR, unde campania arată mai prost decât la o televiziune locală.

Cum a afectat audienţa mutarea emisiunii de la ora 23.05?

Suntem morţi şi neîngropaţi. Oamenii şi aşa sunt bulversaţi cu plecarea noastră. Plecaţi, nu plecaţi, nici ei nu mai ştiu, săracii, ce se întâmplă. Apoi, luni nu a fost emisiune, pentru că a fost Gala premiilor Uniter, iar marţi am înregistrat cea mai scăzută medie din toate timpurile. 1,2. Îmi venea să mă dau cu capul de pereţi dimineaţă, când am văzut. Când văd că facem sub 2 sunt la un pas de icter mecanic. Sper să facem mai bine în seara asta.

Vei incerca sa le propui alta ora de difuzare? Ai aceasta optiune?

Nu. Cred că scrie undeva în contract că dacă mută ora cu mai mult de 15 minute nu se pune audienţa, dar nu mai ştiu dacă aşa e, pentru că am citit de curând contractul şi sunt îngrozit de ce-am putut să semnez.

Am avut atâta încredere în aceşti oameni - şi până de curând nu mi-au înşelat-o - încât am semnat ce mi s-a pus sub nas. Vom rămâne la ora asta, până la urmă aceasta este o emisiune pentru acest segment, adică nu ora mă deranjează, ci mutarea ei fără acordarea unui timp pentru promo.

Oamenii ne vor găsi şi ne vor urmări, aşa s-a întâmplat mereu. Ei sunt cel mai de preţ lucru pe care-l avem, fără ei am fi fost de ceva timp pe drumuri.

Numirea unui director la TVR schimbă relaţia ta cu postul public? Te-ai exprimat in emisiune in legatura cu situatia incerta din perioada vidului de putere.

Nu cred că lucrurile se vor schimba la TVR. Nu curând. E clar că Irina Radu este o soluţie mult mai bună decât Monica Ghiurco. De fapt, Irina Radu este o soluţie, în timp ce Monica nu este. N-am nimic cu ea. Adică am, dar voi spune ce la momentul potrivit, pregătesc o anchetă specială pe subiectul procesului desemnării PDG-ului, pentru că am urmărit lucrurile foarte de aproape.

Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştiii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă.

Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi.

Ăsta e avantajul nostru, faţă de foarte mulţi dintre angajaţii TVR. Avem o meserie pe care o iubim, învăţăm permanent, ne perfecţionăm în fiecare zi, încercăm să fim mai buni de la o ediţie la alta, ne respectăm publicul, ţinem cont de sugestiile lui şi ne dorim performanţă. De-aia, ne găsim de lucru oricând, nu atârnăm de o instituţie media. Să treacă timpul şi să meargă leafa.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Cocardase Cocardase
  Zgabercea asta e o *** invidioasa,tu trebuie sa lupți sa ajungi din nou acolo unde ați este locul,an frunte,oriunde ,pt.noi e clar ca ești cel mai bun ești gândul nostru,ești vocea noastră,hai fa ceva și pt.noi ,nu-știu-unde ceva care sa ne mai dea speranțe,sa ne mai răcorească,sa le mai spunem lucrurilor pe nume,la buna vedere,te iubim.
 • Pacurar Pacurar
  Domnule Patraru ,adevarul doare.Avem cei mai josnici si inculti oameni in functii de conducere a institutiilor de stat.Uita acestia ca sunt platiti de noi si ca vr sa stim si noi cit suntem de fraieri ca- i suportam inca.Este o emisiune pur informativa a ceea ce fac ,a modului in care suntem pacaliti zi de zi,insa romanii parca nu vor sa priceapa.Spet din suflet ca veti gasi o solutie pentru a continua macar sa ne tineti la curent cu miseliile pe care le fac .
 • Mihai Mihai
  e televiziune publica...normal si logic ca alegerile sunt prioritatea numarul 1; prezentarea candidatilor. Ca d'aia e televiziune publica, nu sa il puna pe patraru la o ora buna ca sa faca audienta. Mi se rupe in doua de audienta lu Patraru. Sa se duca la o televiziune comerciala sa vedem ce audienta face. De cand au devenit mai importante aberatiile/parerile personale ale unui individ ce are o emisiune, decat prezentarea unor candidati la niste alegeri - sa ii vada lumea si sa isi faca o idee?
 • Dragos Salam Dragos Salam
  A anuntat si inainte de Paste ca pleaca. Dupa doua demisii, vad ca are in continuare emisiune zilnica. Ma intreb cate demisii romanesti (vezi Basescu, Tariceanu) isi mai da dumnealui pana sa dispara cu adevarat de pe post.
 • vali0 vali0
  Poate sa fie si la unu noaptea cred ca audieta tot maxima e la emisiunea lui PATRARU
 • alexandra alexandra
  Sper să ne comunicați unde vă putem vizualiza. Imi place emisiunea, modul de prezentare, și nu mă deranjează ora la care se difuzează . Aștept să ne comunicați pe ce canal TV vă putem urmări.
 • raileanu raileanu
  domnule Patraru esti foarte bun! un limbaj incisiv, direct, fara favoritisme. Asa te vrem! cum te putem ajuta?
 • livia pila livia pila
  Patrare, zi pe nume mafiei din TVR. De ce nu poti realiza tu emisiunea in TVR si o faci prin alte parti? Numele lor sunt: Claudiu Luckaci, Horia Cazan, Daniel Selaru, Liviu Nicolescu, Cristian Zgabercea. Din cauza lor ai in permanenta probleme in TVR. Astia sunt adevarati dinozauri care controleaza prin frica majoritatea angajatilor. Angajatii nu au nimic cu tine, atata timp cat ii respecti.
 • Desfiintarea TVR Desfiintarea TVR
  mie personal imi place emisiune, am descoperito dupa aprox 1 an si am ramas surprins totusi ca e pe tvr...Post care pt mine e cam inexistent, inafara de eurovision, care oricum nu se mai difuzeaza anul asta, nu ai la ce
 • Dan Dan
  Habar nu am cat de buna e per ansamblu emisiunea asta dar un lucru e cer!
  Nu de ieri sau de cativa ani, de 26 de ani.

  "Nu se vede, dar nu e vina noastră. Alegerile sunt prioritatea nr 1."
  Prioritatea Nr. 1 sunt hotii si minciunile lor numite campanie ca orice ar spune, oricat ar fura, oricate dosare penale ar avea, prostimea tot ii voteaza. Deci toata informatia vanturata de politruci in campania electorala e buna de sters cu ea undeva.
  La fiecare alegeri se merge din rau in mai rau, singurul interes real al guvernantilor, parlamentului, autoritatilor, oricare ar fi fost ei e furat si este furatul/acoperirea furatului. Si la cum stau lucrurile va fi si pe viitor, neschimbate lucrurile. La furat baieti - coincidenta (sau mai bine spus NU) chiar ei au fost printre tintele emisiunilor lui Patraru. Au asteptat momenul dupa colt sa-i traga clapa. Miroase a razbunare politica ...
 • F F
  avem datele de audienta de aseara din prime time aici http://www.paginademedia.ro/2016/05/insula-iubirii-la-debut-locul-trei-la-orase-si-doi-pe-publicul-comercial

  pentru cei neimpresionati de audienta lui Patraru, se poate vedea ca tvr e in prime time sub emisiunea lui Patraru, chiar si dupa mutarea asta. de altfel, in aprilie TVR a facut in prime time 1%, adica jumatate din cat Patraru facea la 22. ma amuza cei care lauda tvr, cand postul public are rezultatele astea. cine stie pe cat va mai pica tvr dupa plecarea lui Patraru pe mana profesionistilor asta, care mai sunt si mandrii rau cu rezultatele astea.
 • Mihaela Mihaela
  Comentariile sunt exceptionale. Eu apreciez realitatea transmisa de Patraru, cu toate ca nu prea gust glumele lui. Acest accent pus asupra lucrurilor vizibile despre care nimeni nu vorbeste. L-as compara putin cu Caragiu.
 • moni moni
  Nu scap nici o emisiune pentru ca ma uit a doua zi in reluare daca nu pot asa tarziu sa ma uit, imi place emisiunea la nebunie
 • daniela pastrav daniela pastrav
  E greu sa lucrezi cu si pentru oameni! Toti au opinii proprii simpatii si antipatii .Pentru mine cand sant plecata din tara fragmentele din emisiunea ta ma ajuta sa merg mai departe. Comentarii vor fi intotdeauna.Santeti un realizator aparte iar emisiunea oriunde va fi va fi urmarita cu drag indiferent deprogram sau ora
 • Andrei Andrei
  Observ ca "angajatii" tvr care stau pe bani publici si nu fac nimic si-au facut timp sa critice emisiunea doar de o scapa de ea. Credeti ca nu stim ca voi sunteti , ***? Daca as lua la puricat toate ip-urile v-as gasi numaidecat. Ce nesimtiti

Trimite un comentariu

sus