Skip to main content

Pro TV, Intact și Kanal D iau 80% din banii TV, adică aproape 200 de milioane de euro. Rămân 30 de milioane la celelalte 50 de posturi

 
Pro TV, Intact și Kanal D iau 80% din banii TV, adică aproape 200 de milioane de euro. Rămân 30 de milioane la celelalte 50 de posturi

Media Fact Book 2016. Cum se împart banii între televiziuni? Ultimul studiu MediaFactBook arată că jumătate din bani, adică 100 de milioane de euro, merg la posturile din grupul Pro TV.

Publicitate

De altfel, trei grupuri media - Pro TV, Intact și Kanal - iau împreună peste 80% din piața TV, adică aproximativ 180 de milioane de euro. Ce rămâne?

Rămân cam 30 de milioane de euro, pentru care se bat aproape 50 de televiziuni!

Detalii despre banii din piața TV, potrivit studiului Media Fact Book lansat de agenția Initiative, în continuare:

Piața totală de publicitate TV a fost, în 2015, de 212 milioane de euro. Este suma adunată a celor 59 de posturi TV care sunt în măsurătorile de audiență, pentru care canalele au livrat 2,1 milioane de GRP 30 (puncte de audiență pentru reclamele de 30 de secunde - unitate de măsură în achiziția de spațiul publicitar).

Cum s-au împărțit:

Pro TV - 100 de milioane de euro. Pro TV  a luat felia cea mai mare: peste 100 de milioane de euro. Asta include publicitatea pe toate canalele CME - Pro TV, Pro Cinema, Acasă, Acasă Gold, Sport.ro și MTV. De notat un foarte bun power ratio (raportul dintre audiență și bani): Pro TV a livrat 35% din audiență, dar a luat jumătate din banii de pe piață. Raportul 35% din GRP/50% din bani relevă și parte din politica de prețuri, ceva mai ridicate decât la alte posturi TV.

Intact - 55 de milioane de euro. Următoarea „felie” de publicitate a fost a Intact Group, cu cele cinci televiziuni ale sale, care au atras o cotă de 26% din toate veniturile. Aceeași proporție - 26% - a avut-o și la numărul GRP-urilor livrate. Încasările însumează canalele Antena 1, Antena 3, Euforia (transformată în Happy Channel în acest an) și Antena Stars.

Kanal D - 21 de milioane de euro. Postul turcilor de la Dogan a sărit anul acesta de 20 de milioane de euro și a luat 10% din piață. 10% din GRP-uri, 10% din venituri.

Prima TV - 7 milioane de euro. Postul lui Cristian Burci a avut 3% din piața TV. Este singurul cu un power ratio negativ. Adică a avut 4% din audiența TV, pentru 3% din bugete

Ce rămâne pentru "Alții"? Puțini pentru mulți. Prețuri mai mici decât marile grupuri

Pro TV, Intact, Kanal D și Prima au împreună aproape 85% din piață, adică 180 de milioane de euro din 212 milioane în 2015! Rămân aproape 30 de milioane pentru restul de posturi.

Sunt 30 de milioane de euro pentru care s-au luptat, în 2015, aproape 50 de posturi de televiziune!

Un amănunt important: împreună, toată categoria Alții (Others), unde e inclus și TVR, a totalizat un sfert din audiența reclamelor (GRP). În bani însă, cele 40-50 de posturi au totalizat doar 12%, ceea ce înseamnă prețuri mai mici decât marile posturi de pe piața TV. 

Raportul GRP / venituri din publicitate (din total piață TV): 

 

Cifrele, în "plăcintă" (GRP-uri pe cercul interior, procentul din venituri pe exterior): 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu