Skip to main content

Evenimentul zilei, ediţie aniversară. Cristoiu: De ce rămâne EVZ în istorie

 
Evenimentul zilei, ediţie aniversară. Cristoiu: De ce rămâne EVZ în istorie

Evenimentul zilei a apărut astăzi pe piaţă într-o ediţie aniversară care cuprinde momente din istoria de 24 de ani a ziarului fondat de Ion Cristoiu.

Jurnalistul care pe 22 iunie 1992 a lansat publicaţia cu "bulină roşie" a scris un editorial despre "Contribuţia Evenimentului zilei" la istoria României postdecembriste

Publicitate

Ion Cristoiu spune că EVZ rămîne în memoria presei românești prin "mai multe note de unicitate":

1) A fost ziarul al cărui tiraj (700.000) n-a mai fost atins, în anii postdecembriști, de nici o altă publicație.

2) A fost ziarul care a trăit, cel puțin din 1992 pînă în 1996, exclusiv din banii dobîndiți din vînzare. Cei care au lucrat cu mine își amintesc, poate, antipatia mea față de sacrificarea și a unui centimetru din producția gazetărească în favoarea publicității.

3) A fost ziarul anchetat penal pentru atentat la siguranța națională și interzis la Cotroceni, sediul președinției lui Ion Iliescu.

4) A fost ziarul care i-a îmbogățit și pe cei din administrația Trustului, deoarece au avut de unde fura pe rupte.

5) A fost ziarul ale cărui concursuri pentru posturile de redactori deveniseră spectacolul cozilor uriașe de solicitanți.

6) A fost ziarul care a făcut din cititori una dintre sursele de informații prin înființarea unui serviciu non-stop de telefoane redacționale.

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care, în opinia lui Cristoiu, Evenimentul zilei rămâne în istorie. Simona Ionescu, actualul redactor-şef al EVZ, a scris un editorial despre venirea ei în 1993 la ziarul condus de Cristoiu.

"Am ajuns în redacția lui Ion Cristoiu la un an de la lansarea primului ziar bulevardier de după revoluție. Era în 1993, după trei ani de presă la cotidianul „Tineretul liber”, unde- mi făcusem ucenicia de reporter. Revoluția produsă în media de apariția «ziarului lui Cristoiu», cu marea bulină roșie pe frontispiciu, m-a făcut să-mi doresc să fac parte din echipă. Atunci nu știam că și Ion Cristoiu îmi urmărea articolele apărute în „Tineretul liber” și le spunea adjuncților să mă coopteze în echipa EVZ", povesteşte Simona Ionescu.

În ediţia de astăzi apare şi o listă a primilor 100 de ziarişti ai "Bulinei roşii". Printre aceştia se numără Sorin Roşca Stănescu, Mirel Curea, George Pruteanu, Horia Tabacu, Dan Andronic, Radu Tudor, Mihai Pâlşu şi George Stanca.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu