Skip to main content

TVR, supărat că Pro TV le-a "suflat" Euro. Au mers la CNA: "e a doua oară când fac asta. Nu sunt free to air"

 
TVR, supărat că Pro TV le-a "suflat" Euro. Au mers la CNA: "e a doua oară când fac asta. Nu sunt free to air"
CNA

TVR nu se împacă cu ideea că nu a reușit să ia drepturile pentru Euro 2016. Avea sau nu dreptul Pro TV să ia opțiunea free to air pentru meciurile Euro 2016? Oamenii din TVR sunt cei care au pus întrebarea, către CNA.

Oficialii Televiziunii publice au spus că Pro TV nu ar fi un post "free to air", "ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean".

Publicitate

CNA nu a dat un răspuns către TVR, urmând ca discuția să se reia într-o ședință viitoare.

Ce au reclamat cei din TVR?

Emil Hossu Longin, șeful departamentului sport din TVR, în fața CNA:

„Solicitarea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de față asimilat unui post free to air, ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean. În lipsa unei clarificări, în condițiile în care este recepționat de toate firmele de cablu și mâine intră într-un conflict cu RCS&RDS. Ce se întâmplă dacă RCS ar scoate postul din grilă?

„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air.”

„Noi am făcut această solicitare încă din 13 mai, când am aflat că Pro TV a licitat pentru acest pachet free-to-air. Fiind vorba de o licitație secretă, noi am făcut oferta către UEFA. Nu am fost informați cine a mai licitat. E clar că termenul este destul de strâns și că această situație poate priva românii de meciurile importante ale acestui Campionat European. Dar noi vorbim aici de o situație care se poate repeta. Este a doua oară când Pro TV licitează pentru un pachet free to air, nefiind free to air.”

„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeași categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la licitație a competițiilor importante, preliminarii și Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeași situație.”

CONTEXT. Postul public a trimis CNA, la jumătatea lunii trecute, o adresă prin care atrăgea atenția asupra situației Pro TV.

"Solicitatrea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de față asimilat unui post free to air, ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean."

CNA, un răspuns diplomat

Membrii Consiliul Național al Audiovizualului nu au ajuns la un consens privind răspunsul la întrebarea adresată de TVR: "Este Pro TV un canal "free to air"?" Televiziunea publică a sesizat CNA invocând posibile încălcări ale legislației, dat fiind că Pro TV, postul care deține opțiunea „free-to-air” a Euro 2016 nu este o televiziune liberă la retransmisie, întrucât s-a retras din lista must carry. 

Doi dintre membrii Consiliului au formulat în ședința de astăzi două variante de răspunsuri pentru postul public. Lorand Turos a fost de părere că cel mai potrivit răspuns ar fi acela că Pro TV nu este un post "free to air" pentru că retransmisia sa de către cabliști se face în baza unui contract comercial.

În același timp, Răsvan Popescu le-a propus colegilor săi să voteze următoarea variată de răspuns:

"Propunerea este de a răspunde că acest Campionat se încadrează în categoria evenimentelor de importanță majoră. Și să precizăm că începând cu data de 23 iulie 2013 Pro TV ne-a notificat că nu mai este în must carry."

Fiecare dintre variante a primit patru voturi, insuficient pentru a fi trimisă către TVR. În consecință, votul în acest caz va fi reluat într-o ședință viitoare. 

Plângerea TVR, depusă înainte ca Pro TV să semneze pentru meciurile de la Euro

Chiar dacă a fost discutată abia acum, reclamația TVR a fost depusă la CNA încă de la mijlocul lunii mai, când Pro TV încă nu semnase pentru cumpărarea meciurilor de la Euro 2016, mai precis opțiunea Free to air.

Ce spunea TVR în acest document:

"Înțelegem demersul de imagine și de business al competitorilor noștri, dar nu putem fi de acord cu nerespectarea regulilor și reglementărilor în domeniul mass media”.

„Suntem de părere că vor exista telespectatori care nu vor putea urmări partidele din cadrul Campionatului de Fotbal 2016, inclusiv meciurile Naționalei, dacă un post tv generalist care nu este liber la retransmisie ar cumpăra pachetul free to air”, au mai spus aceștia, precizând că un post Pay TV ar trebui să și asume acest statut când dorește achiziționarea și difuzarea unor producții free to air, iar telespectatorii să fie informați asupra condițiilor în care pot avea acces la programul respectiv.

TVR s-a oferit chiar să difuzeze pachetul free-to-air împreună cu Pro TV.

„Consumul TV în România este mare, este loc pe piață pentru toți, dar trebuie să ne respectăm. Tocmai ca o garanție a spiritului nostru de colaborare și a dorinței de a aduce Campionatul de Fotbal în cât mai multe case, ne exprimăm, așa cum am făcut-o și către deținătorul de drepturi, și deschiderea de a difuza acest pachet împreună cu alt post”, se arată în punctul transmis către CNA.

„Menționăm că SRTv a înaintat acest punct de vedere despre preluarea pachetului free to air atât UEFA cât și deținătorului de drepturi, dar nu am primit încă un feedback”.licitație a competițiilor importante, preliminarii și Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeași situație.”

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din discuțiile purtate astăzi de membrii Consiliului pe marginea solicitării TVR.

Valentin Jucan: "Noi avem o situație foarte certă in legătura cu acest post și calitatea sa de free to air, nu este cu acces liber. Pro TV se găsește pe 99 % dintre operatorii de cablu. Dar nu este liber la retransmisie pentru ca trebuie să-ți faci un abonament, nu este free to air."

Radu Herjeu: "Opinia mea este că așa cum este legislația noastră este foarte greu de oferit un răspuns, daca vom spune că nu este free to air se va înțelege că este pay TV, dar nu e pay TV. Înclin spre variantă să le spuneam că nu este în must-carry. Retransmiterea de către cabliști se face în baza unui contract."

Răsvan Popescu: "Trebuie să spunem articolul din lege care definește evenimentele de importanță majoră."

Valentin Jucan: "Iarași e un gest emasculat, noi citim un articol din directivă și ridicăm din umeri că nu știm să-l interpretăm. E un fel de hai să ne spălăm pe mâini. Chiar atât de lipsiti de sânge suntem? Dvs., domnule Popescu, propuneți să dăm un răspuns nesimțit, nu ni s-a cerut să dăm niște articole și să le reinterpretăm. Asta s-a întâmplat timp de 15 ani, răspunsuri fără curaj. Nu, ne-au cerut să spunem dacă Pro TV este sau nu free to air. Nu vă dați seama cât de impertinentă este atitudinea asta?

Lorand Turos: "Niciodată nu s-a întâmplat ca Pro TV să fie singurul post care difuzează un eveniment de importanță majoră, in absență TVR.

Viorel Vasile Buda: "Nu putem sa spunem ca Pro TV-ul încalcă legea. Sunt două categorii care participă la licitații, una pentru pay tv și pentru ceilalți, free to air. Pro TV dacă nu participă cu TVR-ul trebuie să participe cu ceilalți."

Lorand Turos: Prezenta postului în oferta cabliștilor este pe bază comerciala din acest motiv nu putem considera acest post ca fiind free to air.
 

 • Programul complet al meciurilor de la Euro2016, AICI

 • Cine vor fi comentatorii Pro TV de la Euro2016, AICI

 • Cine vor fi comentatorii Dolce Sport de la Euro2016 

 • Dolce Sport: Meciurile de la Euro, pe mobil, tablete și Smart TV. Cât costă abonamentul

 • CNA: Cât pot prelua televiziunile de la Pro TV și Dolce din meciurile Euro 2016

 • Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

  Comentarii

  • Pai Pro Tv nu se incadreaza la FTA,cititi definitia la ce inseamna Free To Air nici vorba sa fie Pro Tv FTA din moment ce este codat pe satelit iar televiziune terestra nu mai exista in Romania datorita intereselor televiziunilor prin cablu.Daca vor sa difuzeze evenimente FTA sa devina o televizune FTA si nimeni nu ar avea nimic impotriva dar asa au mintit in legatura cu statutul lor la detinatorii de drepturi de televizare si au primit niste drepturi care nu li se cuvin.Ei vor ca oamenii sa plateasca taxa pentru retrasmisie dar in acelasi timp sa achizitioneze si evenimentele care trebui oferite spre vizionare televiziunilor cu acces gratuit.Drepturile FTA sunt acordate pentru ca acel eveniment televizat sa ajunga in casele tuturor fara sa fie nevoie de abonament cum este cazul fotbalului care este fenomen de masa iar UEFA doreste pastrarea popularitatii.Cu mizeria din TVR si ce au facut respectivii de acolo cu banii este partea a doua a problemei.Dar in Romania manipularea merge inainte si romanii platesc si atunci cand nu ar trebui sa plateasca.
  • @Leco: ai dat singur raspunsul, dar l-ai interpretat aiurea. Pro TV NU SE RECEPTIONEAZA GRATIS NICIUNDE. A iesit din multiplex-ul DVB-T (gratis) acum un an si ceva, dupa care a anuntat ca nu mai e liber la retransmisie (a iesit din must-carry). Ca sa receptionezi Pro TV, trebuie sa ai un abonament la un distribuitor CATV, deci trebuie sa platesti. Deci, Pro TV nu e FTA.
  • Terminati cu prostiile. ProTV ESTE FREE TO AIR! Stiti ce inseamna FREE TO AIR? "Free-to-air (FTA) describes television (TV) and radio services broadcast in clear (unencrypted) form, allowing any person with the appropriate receiving equipment to receive the signal and view or listen to the content without requiring a subscription, other ongoing cost or one-off fee"
   Cu alte cuvinte, (si spre deosebire de TVR care imi cere bani!!!), pot sa cot un fir pe geam si sa vad ProTV fara sa platesc nimic pentru asta. Restul e propaganda TVR...
  • Daca nu platesc taxa luata ilegal pe factura pentru alt serviciu (unic pe pamant!), TVR mai e "free to air"? Daca da, nu mai platesc taxa si o iau free daca vreau. Nu vreau, asa ca dau bani cui transmite ce ma intereseaza! Si, la urma-urmei, ce cauta seful Departamentului sport al TVR, care nu a mai scos o vorba la serviciu, eu nu l-am auzit, la televiziunea concurenta DigiSport, unde comenteaza la greu meciuri, ca si toti subalternii lui. Cred ca sedintele de departament al TVR se fac la DigiSport, ca sunt mai multi si mai mult timp decat in Calea Dorobanti. Cum e posibil asa ceva? Nu as fi spus nimic in legatura cu asta, dar sa mai si ceri masuri impotriva telespectatorilor, cand tu esti intr-un conflict de interese cat casa e peste orice imaginatie!
  • Nu cunosc exact semnificatia expresiei "free to air" dar, daca bine retin, pentru TVR platim, obligatoriu (ca vrei, ca nu vrei) o taxa lunara, exact cum se plateste si pentru ProTV, desi nu ma mai uit la aceste familie de posturi (TVR) de ani buni. Aspectul al doilea: ambele posturi TV, ProTV si TVR, se receptioneaza pe tot teritoriul Romaniei. Iata deci doua aspecte importante, identice. De unde atunci deosebirea acesta observata si reclamata de TVR?
  • Dragă TVR Sport, vă înțeleg ofuscarea. Dar cu Olimpiada cum rămâne?
   O vom vedea doar la ”prietenii” voștrii de la Dolce Telekom ?
  • TVR daca era o televiziune publica cu adevarat,si iar pasa de interesele telespectatorilor trebuia sa dea un raspuns clar inca de acum 3 luni ca vor transmite Euro 2016..au tacut pentru asta fac ei acolo adica nimic. Daca il iei pasta ( Emil Hossu Longin care noroc cu masa ca i-a gasit un loc in TVR ) care a facut plangerea nici in clipa de fata nu ar sti sa raspunda...:)))) si 2 la mana Pro Tv are "vizibilitate" astazi intr-o zi cat TVR intr-o saptamna..asa ca felicitari ProTv inca o data se vede ca este cea mai quality tv din Romania.
  • Actiunile TVR, atat de specifice romanului care vrea sa moara si capra vecinului, nici nu mai merita comentata, ar trebui sa le fie rusine! Ma surprinde lipsa comentariilor celei/celui ce-si spune Livia Pila.
   Scriu insa pentru a relua o intrebare pe care am mai adresat-o intr-un articol pe aceeasi tema: Pro Tv este retransmis de catre cablisti "pe bani", dar niciun cablist din primii 4 (adica peste 90% din piata de cablu) nu percepe suplimentar bani de la abonati pentru Pro Tv.
   TVR insa, care se proclama "free to air" deoarece nu ia bani de la cablisti pentru retransmisie, incaseaza bani, cu japca as spune, direct de la toti romanii, ca au sau nu cablu/satelit, ca se uita au ba la TVR.
   I-as intreba eu pe cei din CNA si pe cei din TVR: cine-i mai "free to air", TVR sau Pro TV? Cel care ia bani de la cablisti sau cel care ia bani de la toti romanii?
   Prietenii TVR de la Romtelecom/Dolce stiu de ce!:))
  • TVR mai bine si-ar plati datoriile,are 200 milioane de euro.Ar trebui sa se reformeze cu adevarat,sunt 2300 de angajati si audienta e sub ETNO TV.Ce fac cei 2300 ,ca emisunile arata mizerabil.La TVR se intra pe reluari din iunie pana in octombrie si din ianuarie pana in aprilie,in tot acest timp ,salariatii isi primesc lefurile.TVR-ul e locul in care lenesii,incompetenii si pilosii se intalnesc!
  • Hossu asta e ala cu mama membra in consiliul de administratie la TVR? Ce traba are CNA cu povestea asta? UEFA vine drepturile cui vrea!! Daca TVR sunt falimentari,si au datorii de 100 de milioane,cum vor ei sa mai cumpere ceva? Da,Protv NU ESTE free to air! Asta e clar! Dar uefa a ramas cu drepturile si a cautat sa le vanda. Si nu ii intereseaza cui vand. Atat timp cat se plateste.
  • Dupa ce ca iau banii romanilor in mod abuziv, din moment ce TVR-ul e inexistent in clasamentele audientelor de zi cu zi, mai depun eforturi si pentru a-i priva de evenimente importante.
  • TVR sa se inchida. N-are niciun rost in prezent, mai ales fara Patraru(care aducea audienta peste media statiei).
  • Sã moarã vecinul ca sã-i iau capra! Cam aşa s-ar traduce ce face acum TVR-ul!! Ruşine TVR!! Ar trebui urmat modelul ERT din Grecia!!

  Trimite un comentariu