Skip to main content

VIDEO. Andi Moisescu: Gratis e cel mai scump. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Cei care pleacă de pe TV sunt cei cu nivel social ridicat

 
VIDEO. Andi Moisescu: Gratis e cel mai scump. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Cei care pleacă de pe TV sunt cei cu nivel social ridicat

VIDEO. Andi Moisescu, la interviurile Paginademedia.ro: „Lumea se înşeală dacă crede cumva că există vreo formulă să se poate produce conţinut de calitate fără să investeşti în el”.

Publicitate

„Nu se poate”, a adăugat realizatorul Pro TV, într-un interviul video acordat Paginademedia.ro.

Andi Moisescu:

„Gratisul e cel mai scump lucru de pe lumea asta. Cineva plăteşte pentru gratisul acela. Dacă tu îţi închipui că ai intrat pe un site, pe ce vrei tu şi ai văzut produs de calitate şi ai o bucurie că l-ai văzut gratis, e o păcăleală. Cineva acoperă costurile.

Nu ai cum să le faci gratis! Cineva munceşte, iar la sfârşitul lunii vin facturile: de la bancă, de la întreţinere.”

Despre publicul care pleacă de la TV: „Din nefericire, sunt cei cu nivel social ridicat.”

Paradoxul televiziunii: "Cu cât cobori nivelul de calitate al unei producţii, se obţine o audienţă mai ridicată, dar asta nu înseamnă şi o audienţă calitativă. Dai mai jos nivelul, obţii mai mult. Şi mai jos, şi mai mult. Întrebarea e cât de jos de poţi duce?"

Calitatea şi televiziunea: “nu cred că a disparut vreodată publicul dornic de calitate în România. El e doar mai dispersat acum"

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly

VIDEO: Andi Moisescu: Gratis e cel mai scump

Din nefericire, cei care dispar de pe TV sunt cei care au un nivel social ridicat

„Din nefericire întotdeauna cei care dispar sunt cei care au un nivel ridicat social”, spune Andi Moisescu despre migrarea dinspre TV spre digital. „Te întrebi mi-au plecat tocmai ei, ce fac acum eu, că nu-ţi poţi permite să scazi ştacheta valorică”, continuă el.

"Eu trăiesc cu sentimentul că noi totuşi suntem norocoşi în România. Eu zic că noi avem un avantaj, anume că, în România, televiziunea modernă s-a inventat mai târziu decât în Occident. Prin urmare, părerea mea, e o opinie, nu deţin un adevăr, e că dacă noi am pornit mai târziu televiziunea modernă, cred că am putea să ţinem cu dinţii şi de procesul asta de migraţie. Procesul asta de migraţie spre online a fost mai acut în Occident decât la noi. Acolo lumea e deja setată, vrei quality, gata, pay per view, acolo lucrurile sunt setate deja pentru mass market.

Pe mine ca om de televiziune mă afectează migraţia publicului în general din mediul TV către alte medii pentru că va fi din ce în ce mai dificil să prinzi aceeaşi oameni în acelaşi loc astfel încât să poţi oferi produsul pe care tu îl consideri potrivit pentru obiceiul lor de consum.

O să trăim probabil din ce în ce mai acut sentimentul unei investiţii greşite. Din pricina revenirii la costuri, nu ne mai putem concentra pe conţinut. Încercând să eficientizezi întotdeauna costurile, reduci personalul şi eşti tu obligat să începi să te pricepi la multe lucruri. Ideea este că în încercarea asta de a eficientiza costurile întotdeauna, am ajuns în permanenţă să ne punem întrebarea dacă e rentabilă investiţia pe care o facem noi, şi când ma refer la investiţie nu ma refer neapărat la financiar, investiţie, daca vrei, de energie, de timp.

Sub nicio formă nu aş blama internetul, mi se pare un mare câştig al zilelor noastre. Sigur că are legătură şi cu oferta pe care televiziunea o pune pe masă, dar toate cumva sunt legate şi îţi vin puţin câte puţin ştii cum e, pleacă doi de acolo pentru că şi-au schimbat obiceiul de consum şi nu îşi mai pot permite să vină în faţa televizorului la o anumită oră, într-o anumită zi.

VIDEO. Cum pleaca publicul spre online

Televiziunea are un paradox: cu cât sus, cu atât mai jos, cu cât mai jos, cu atât mai sus.

A fost tentat de tabloid?

Andi Moisescu:

„Atunci când a apărut noţiunea de tabloid am fost înspăimântat, pentru că pe termen lung e mai rău, nu e mai bine. Am fost înspăimântat de cantitate."

Paradoxul televiziunii:

"Din experienţă, am observat că televiziunea e guvernată de un paradox, încearcă să-şi fure căciula singură, paradox care spune: cu cât sus, cu atât mai jos, cu cât mai jos, cu atât mai sus. Cu cât cobori nivelul de calitate al unei producţii, se obţine o audienţă mai ridicată, dar asta nu înseamnă şi o audienţă calitativă şi nu înseamnă mai bine, la final. Înseamnă că poţi obţine, la un moment dat, mai mult.

"Dai mai jos nivelul, obţii mai mult. Şi mai jos, şi mai mult. Întrebarea e cât de jos de poţi duce? În jos e pământul e o limită, nu există minus. În sus, din fericire, nu există nicio limită. Ei, când descoperi că în jos e o limită, începi să te întrebi dacă principiul acesta e câştigător."

Mă uit după mai bine, nu după mai mult:

"Nu ştiu când s-a întâmplat asta în mintea mea, dar la un moment dat am înţeles că e mai bine în viaţă să cauţi mai binele, şi nu mai multul. Nu vreau să spun că mai multul nu e bun. Uneori e mai bun. De exemplu, tu dormi doar două ore pe seară şi nu reuşeşti să te odihneşti, poţi să îţi ofer posibilitatea să dormi opt ore, mai multul e un câştig. Dar dacă tu ai febră 39 de grade şi eu îţi ofer şansa să faci 42 de grade, mă îndoiesc că vei fi mai bine.

M-am gândit după ce să mă uit, după mai mult sau după mai bine. Am constatat că dacă mă uit după mai bine, se poate obţine şi mai mult. Dacă mă uit după mai mult, există riscul să obţin mai rău."

VIDEO. Andi Moisescu şi tentatia tabloidului

Calitatea şi românii: Nu cred că a disparut vreodată publicul dornic de calitate în România. El e doar mai dispersat acum

Mai apreciază lumea umorul de calitate?

Andi Moisescu:

"În mod cert. Nu am avut niciodata indoiala cum ca n-ar fi apreciat umorul de calitate în România.

Daca vrei, putem să ne gândim în ce număr mai apreciază lumea umorul de calitate dar nu cred că a disparut vreodată publicul dornic de calitate în România.

El e doar mai dispersat acum. Sentimentul pe care îl ai tu şi îl am si eu că, atunci când faci trecerea de la televiziune la online, pleci dintr-o zona din care publicul se împărţea între zece puncte de interes, dau aşa prin absurd, zece staţii care ar fi generat interes pentru publicul de televizor şi, să zicem, o suta de mii de puncte de interes care sunt uşor de găsit pe internet într-un moment dat.

E o mare diferenţă, adică publicul e fix acelaşi, are aceleaşi aşteptări, fiecare după nivelul de educaţie pe care a reuşit să îl atingă până în momentul ala, singura poveste este că sunt doar mai multe vuvuzele în jur."

VIDEO. Andi Moisescu, despre Umorul de calitate

Înlocuim un tip de emoţie cu altul. Trăim într-un alt tip de consum de informaţie

Fuge publicul de la TV?

Andi Moisescu:

"Sigur ca publicul e din ce in ce mai putin in fata televizorului, lucrul asta se vede, se masoara in fiecare zi audienţa. Daca scaderile de la o zi la alta nu sunt asa mari, de la un an la altul lucrurile sunt evidente."

Cred ca are de-a face cu felul nostru de a consuma tot, informatie, entertainment, de a ne petrece viaţa. Cumva obiceiurile noastre de consum s-au modificat radical odata cu aparitia internetului care inseamna mult mai mult respect fata de viata fiecaruia dintre noi. Eu imi permit din ce greu sa le spun oamenilor: vreti sa va intalniti cu ceva ce produc eu? Atunci vă rog frumos sa faceti bine sa fiti acasa duminica la ora 13.00, neaparat sa puneti televizorul pe urmatorul canal.

Cumva noi acum ne-am obisnuit ca atunci cand cautam, nici macar nu ne mai ducem la un calculator care e legat la internet, pur si simplu deschidem telefonul."

Cum compensezi emoţia asta, acea emoţie a aşteptării?

„E înlocuită cu un alt tip de emoţie cred. De fapt eu cred că nu pierdem nimic, doar înlocuim lucruri, şi de aici, nu aş intra în panică. (…) Cumva înlocuim un tip de emoţie cu care noi am crescut şi pe care probabil noi îl considerăm ca fiind cel mai valoros, cel mai frumos, şi aşa mai departe, cu un alt tip de emoţie care înseamnă că eu vorbesc cu tine astăzi pe un chat, cu altineva pe celălalt chat, tu arunci o glumă, eu mă duc, caut, dezbat.

Trăim într-un alt tip de consum de informaţie. De la tihna pe care o aveam pe vremuri , suntem acum la un fel de Tapas. În loc să mergem la un restaurant, unde să avem doar un antreu şi un fel principal şi să stăm împreună la o sticlă de vin şi să lungim fiecare pahar, acum suntem mai degrabă în faţa unui băruleţ din de tip Tapas cu multe farfuriuţe cu de toate şi iei câte puţin din fiecare. E pur şi simplu o modificare în viaţa noastră de zi cu zi, care sunt sigur că are legătură cu internetul, care înseamnă vastitate de informaţie, e o cantitate uriaşă de informaţie de care eşti tentat.

În orice moment tu poţi să te legi cu ce vrei şi în toată tentaţia asta sigur că dispare genul celălalt de emoţie în care aveai timp, aveai răbdare, aşteptai. Aşteptarea acum e exclusă din start

VIDEO. Andi Moisescu, televiziune şi online

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus