Skip to main content

Victimizarea Antena 3 de la evacuarea din februarie a trecut neamendată. La fel acuzațiile aduse judecătorului care l-a condamnat pe Voiculescu

 
Victimizarea Antena 3 de la evacuarea din februarie a trecut neamendată. La fel acuzațiile aduse judecătorului care l-a condamnat pe Voiculescu

Trei propuneri de amenzi, niciuna aprobată. Antena 3 a scăpat neamendată de CNA pentru victimizarea și atacurile la adresa ANAF, când se vorbea despre evacuarea televiziunilor Intact, dar și pentru acuzațiile aduse Cameliei Bogdan, care a judecat cazul ICA, ce i-a adus condamnarea lui Dan Voiculescu. 

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a încercat ieri să sancționeze postul de știri pentru cele două derapaje, dar fără succes. Membrii prezenți la ședința nu s-au înțeles asupra amenzii.

Gabriel Tufeanu a propus 100.000 de lei, Florin Gabrea a considerat că ar fi potrivită suma de 50.000 de lei, iar în final Monica Gubernat a cerut amendarea Antena 3 cu 10.000 de lei.

Niciuna dintre aceste propuneri nu a întrunit șase votui, numărul necesar pentru a fi aplicată. În consecință, CNA va relua votul în acest caz, într-o ședință viitoare. 

"Inclusiv pe noi ne-au indus în eroare sau cel puțin pe mine. Atunci a venit și ANAF-ul și ne-a explicat despre ce este vorba și Consiliul a înțeles că nu îi dădea nimeni afară. Inclusiv pe noi ne-au indus în eoare, campania nu a ținut o zi - două, a ținut o săptămână două, pe post a fost publicată și data la care trebuia să fie evacuată. Nu s-a întâmplat nimic nici după expirarea acelei date", Gabriel Tufeanu, membru CNA.  

Radu Herjeu, membru CNA, despre cazul Camelia Bogdan - Antena 3:

Presupun că sunteți de acord că în aceste emisiuni au fost aduse niște acuzații domanei Camelia Bogdan, dar i s-au adus niște acuzații foarte grave, nu doar moral ci și penal. I s-a adus o acuzație că a luat 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii.

Am să vă citesc Art. 40 din Codul Audiovizualului care nu a fost respectat: 'în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.' 

Nu este normal să acuzi pe nimeni de absolut nimic fără să îi ceri punctul de vedere, nu mi se pare firesc, chiar dacă ai niște dovezi serioase. Nu înțeleg acest refuz al moderatorilor, este o ignorare conștientă a acestor reglementări."

Reprezentanta Antenei 3 i-a răspuns lui Herjeu:

"Doamna Camelia Bogdan chiar credeți că ar fi venit să-și spună punctul de vedere? Refuză orice contact cu Antena 3. Nu este vorba despre solicitarea punctului de vedere. Doamna Camelia Bogdan refuză acest lucru." 

Radu Herjeu:

"Eu sunt convins că nu ați avut nicio încercare de a lua punctul de vedere al doamnei Cameliei Bogdan, dacă ați fi încercat ați fi spus pe post."

Florin Gabrea, membru CNA:

"Dumneavoastră sunteți într-o cușcă în care acuzați fără nicio problemă. Toate lucrurile s-ar fi clarificat într-o dezbatere."

La ședința CNA de ieri au participat următorii membrii CNA: Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu și Radu Călin Cristea. 

Articolele de lege în baza cărora putea fi amendată Antena 3:

 • Art. 3 (2) din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
 • Art. 40 cu 2 din Codul Audiovizualului: Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Despre emisiunile pe care ar fi vrut CNA să le sancționeze ieri

CAZUL CAMELIA BOGDAN. În jurul datei de 10 februarie, Antena 3 a difuzat mai multe emisiuni în care s-a vorbit despre Camelia Bogdan, despre care s-a spus că în timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în Dosarul ICA și a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov, în perioada 21 iulie-2 august 2014, în cadrul unui program finanțat de același minister.

Subiectul legat de judecătoarea Camelia Bogdan a fost prezentat pentru prima dată în emisiunea ”Sinteza Zilei” din data de 10 februarie.  

Fragmente din emisiunile care au avut-o drept țintă pe judecătoarea Camelia Bogdan:

10 februarie, La ordinea zilei

Dana Grecu:

"Inspecția Judiciară, foarte important, s-a sesizat în cazul judecătoarei Camelia Bogdan! După dezvăluirile senzaționale de aseară ale Grupului de Investigații Politice, potrivit cărora doamna încasase 10.000 de lei de la așa-zisă parte vătămată, în dosarul Telepatia. Ministerul Agriculturii... Deci, încă o dată: partea vătămată era Ministerul Agriculturii, da? A luat bani de la Ministerul Agriculturii cu doar două zile înainte de a da sentința!"

11 februarie, La ordinea zilei

Vocea din off: "Camelia Bogdan a început să judece dosarul Telepatia în care Ministerul Agriculturii era parte vătămată. După care s-a dus două săptămâni la Poiana Brașov, la programul finanțat de partea vătămată. A luat 10.000 de lei de la Minister, s-a întors la București și, în timp record, a dat o sentință în favoarea părții vătămate."

Mihai Gâdea (înregistrare ”Sinteza zilei”): "Totuși, când ați dat cu ciocănelul în masă, și-ați trimis niște oameni la închisoare…mulți, și-ați luat niște sedii de televiziuni, nu v-ați adus aminte că ați luat niște bani de la Ministerul Agriculturii?! Cât de simplu! Cât de simplu?! A luat bani de la o parte din proces!"

Fragmente din șirul de emisiuni în care Antena 3 s-a victimizat spunând că va fi evacuată de ANAF

15 februarie, La ordinea zilei

Moderatoarea Dana Grecu și invitații săi au comentat în regim de Breaking News notificarea primită de la ANAF de către Antena 3 și celelalte posturi TV ale trustului Intact de a evacua în cinci zile sediul în care se află în prezent.

Exemple de titluri pe burtieră: Antena 3, evacuată de FISC; Emisia Antenei 3 este amenințată, Ordin de evacuare urgentă pentru Antena 1 și Antena 3; ANAF și-a trimis agenții să ne scoată din sediu.

Radu Tudor:

"Adică această discriminare la care este supusă televiziunea noastră, modul în care se derulează această acțiune absolut abominabilă, în forță, de tip stalinist, ne demonstrează că aceste autorități care sunt elementele consacrate ale regimului Băsescu, ce n-au fost eliminate, au o problemă personală cu Antena 3."

Sinteza zilei, 22 februarie, Mihai Gadea:

"Nu suntem hăituiți doar noi și familiile noastre. Nu suntem hăituiți doar noi și acest post de televiziune, nu! S-a trecut la un nivel mai sus! Sunt hăituiți și telespectatorii noștri; sunt hăituiți și cei care fac parte din acest public și unii își exprimă pur și simplu dorința „să moară”!"

Adrian Ursu:

"Cert este că în cazul dosarului “Telepatia” cu prelungirea sa până în zilele noastre, ordinul de evacuare a fost semnat de un penal, respectiv șeful Fiscului chiar în ziua în care era pus sub urmărire penală, semna ordinul de evacuare în baza unei zise sentințe pronunțată de o judecătoare dovedită incompatibilă și în grav conflict de interese pentru că a luat bani de la cealaltă parte din proces, pe baza unui rechizitoriu întocmit de un procuror multiplu penal, Emilian Eva și folosind o expertiză a unui expert care nu era expert."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Intrebare pentru angajarea in CNA:
  Daca o televiziune manipuleaza privitorii, aduce injurii, face proteste si declanseaza un razboi civil, cu cat ar trebui amendati:
  1. 100.000 lei
  2. 30.000 lei
  3. Nu ar trebui amendati, este libertatea presei si de vina sunt receptorii.
 • cam da. Mizeria aruncata sistematic spre mintzile mai scurte deranjeaza oamenii normali, care doresc o viata normala, intr-o tara normala, in care televiziunea sa lucreze pentru coeziunea sociala, nu pentru vrajba.
 • Bravo Erdeesh! Scoateti Antena 3 din grila. Inlocuiti Antena 3 cu Frantuzescul M6 sau nemtescul SAT.1. TVR, CNA, SRR si invatamantul ar trebui depolitizate.
  Trustul Intact ar trebui desfiintat incat sa dispara sintagma „Jos Basescu" si sa fie desfiintate Capatos, Gherghe si Antena 3, la fel si Kanal D.

Trimite un comentariu