Skip to main content

Noi efecte ale puciului eşuat: 17 jurnalişti turci, acuzaţi că fac parte dintr-o grupare teroristă

 
Foto: Mahir Zeynalov, jurnalist turc / Twitter
Foto: Mahir Zeynalov, jurnalist turc / Twitter

Un tribunal turc a dispus sâmbătă plasarea în detenţie preventivă a 17 jurnalişti suspectaţi de legături cu predicatorul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Ankara a fi la originea puciului ratat, scrie The Guardian, care citează agenţia de presă Anadolu. Jurnaliştii sunt urmăriţi penal pentru apartenenţă la o "grupare teroristă".

Publicitate

În total, 21 de jurnalişti au fost prezentaţi vineri justiţiei: 17 au fost închişi, iar patru au fost puşi în libertate.

Printre jurnaliştii trimişi în spatele gratiilor se numără Nazli Ilicak (72 de ani), fostă deputată, concediată de cotidianul proguvernamental Sabah în 2013 după ce a criticat miniştri implicaţi într-un scandal de corupţie — orchestrat, în opinia Ankarei, de Gülen.

În această săptămână au fost emise mandate de arestare pentru 89 de jurnalişti, dintre care cel puţin 40 au fost reţinuţi. Guvernul turc s-a folosit de starea de urgenţă declarată pentru a ordona închiderea a cel puţin 131 de instituţii de presă precum ziare, posturi de radio şi televiziune, edituri şi agenţii de ştiri, potrivit ziarului britanic The Guardian.

Emma Sinclair-Webb, directorul din Turcial al Human Rights Watch, a declarat:

“În absenţa unor dovezi evidente asupra rolului sau participării la atacurile violente asupra guvernului din 15 iulie, condamnăm ferm acest asalt asupra presei, care atacă principiile democratice din Turcia."

Amnesty International a condamnat, de asemenea, aceste arestări. Fotis Filippou, directorul filierii din Europa a organizaţiei:

"Arestrările din ultima vreme şi închiderea unor instituţii de media reprezintă cel mai nou atac asupra presei oricum slăbită de represiunile guvernului din Turcia. Autorităţile urmăresc să reducă la tăcere criticile fără să ţină cont de dreptul internaţional."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus