Skip to main content

Jurnalist rus, mort după ce maşina în care se afla a explodat

 
Foto: thesun.co.uk
Foto: thesun.co.uk

Pavel Sheremet, reporter al publicaţiei ucrainiene Pravda, a murit ieri la Kiev după ce maşina în care se afla a explodat la câteva minute după ce s-a pus în mişcare, scrie The Guardian. Maşina aparţinea jurnalistei Olena Prytula, proprietara publicaţiei Pravda, care însă nu se afla în maşina în momentul incidentului.

Jurnalistul se îndrepta spre un post de radio unde urma să participe la o emisiune ca invitat. Anchetatorii au descoperit un dispozitiv exploziv artizanal care conţinea echivalentul a 400-600 de grame de TNT, cel mai probabil detonată de la distanţă.

Pavel Sheremet lucra la publicaţia ucraineană Pravda, cunoscut mai ales drept un reputat analist politic specializat în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina şi în fostul spaţiu sovietic, potrivit digi24.ro. Acesta a criticat intens acţiunile militare ale Rusiei în ucraina şi anexarea Crimeii.

Născut în Belarus, Sheremet şi-a început cariera ca jurnalist de televiziune în Minsk. A fost arestat după ce s-a filmat trecând graniţa ilegal în Lituania. Acesta lucra la un material despre traficul de contrabandă din 1997, pentru o televiziune rusească. Incidentul a declanşat la vremea respectivă la un scandal diplomatic între Rusia şi Belarus. Ulterior, în urma presiunilor la care era supus în ţara sa natală, acesta a plecat în Rusia să lucreze.

A susţinut mişcarea pro-Europeană din 2014, care a dus la înlăturarea preşedintelui Viktor Yanukovych şi era un cunoscut pentru critica aprinsă faţă de guvernele din Rusia şi Belarus.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus