Skip to main content

Le Monde, BFMTV şi Europe1 au decis să nu mai publice fotografii cu autorii atacurilor teroriste

 
Le Monde, BFMTV şi Europe1 au decis să nu mai publice fotografii cu autorii atacurilor teroriste

Dezbaterea despre o eventuală ”glorificare” a teroriştilor a fost relansată în presa franceză, care încearcă să distrugă ”strategia urii” practicată de jihadişti, în contextul în care atacurile şi atentatele teroriste se înmulţesc în această ţară, scrie News.ro.

Publicitate

Cotidianul Le Monde, postul de televiziune BFMTV şi postul de radio Europe1 au decis să nu mai publice fotografii cu autorii atacurilor teroriste, relatează agenţia de presă citată.

”Strategia urii” reprezintă noul flagel împotriva căruia francezii trebuie să lupte, afirmă lesalonbeige.blogs.com.

După atentatele din Nisa şi Saint-Etienne-du-Rouvray, dezbaterea a fost relansată în mass-media franceze, în principal de Jérôme Fenoglio, directorul cotidianului Le Monde, care a publicat, miercuri, un editorial intitulat ”Résister à la stratégie de la haine”.

”Am decis să nu mai publicăm imagini extrase din documente de propagandă sau din revendicări ale Statului Islamic. În urma atentatului din Nisa, nu vom mai publica fotografii cu autorii unor astfel de crime, pentru a evita eventualele efecte de glorificare postumă. Alte dezbateri despre practicile noastre jurnalistice sunt în derulare”, a scris directorul cotidianului Le Monde.
Totodată, jurnalistul a lansat un apel public prin care a cerut reprezentanţilor celorlalte trusturi de presă din Franţa să realizeze ”un anumit număr de introspecţii” înainte de a difuza astfel de materiale.

Le Monde nu va mai publica nici numele, nici imaginile cu autorii unor atacuri teroriste. Punctul de vedere al cotidianului francez este împărtăşit de BFMTV şi Europe1.

BFMTV consideră că publicarea fotografiilor unor masacre ar stimula ”glorificarea postumă” a asasinilor şi i-ar influenţa pe eventualii candidaţi la jihad. Decizia postului de televiziune va fi aplicată pe toate suporturile sale.

”În faţa creşterii numărului de atentate din Franţa, nu vrem să devenim un fel de tribună a teroriştilor. Vom înceta, deci, să mai publicăm fotografiile lor, fapt ce nu elimină însă o muncă intensă, ce implică anchete şi analizarea istoricului, profilului şi parcursului fiecăruia dintre terorişti. Singura excepţie de la acest principiu sunt avizele de dare în urmărire generală difuzate de forţele de ordine şi care pot să îi ajute pe anchetatori”, a precizat Alexis Delahousse, director-adjunct al redacţiei de la BFMTV.

La scurt timp după atacul terorist comis la Nisa pe 14 iulie, o petiţie a fost lansată în Franţa, prin care semnatarii ei au cerut Consiliului Superior al Audiovizualului (CSA) să controleze mai bine modul în care sunt difuzate astfel de imagini în presa franceză. Petiţia în cauză a fost semnată deja de peste 70.000 de persoane.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ion din balon ion din balon
    marxistii nu se dezmint niciodata! creierul lor e atat de reglat inca de la gradinita pe modul "denial" ca nici impuscat n-ar fi in stare sa reactioneze corespunzator :)))) scoala urii este combatuta de scoala prostiei absolute :))))

Trimite un comentariu

sus