Skip to main content

Lupta dintre social media şi presa tradiţională în relatările despre atentatul de la Nisa şi tentativa de lovitură de stat din Turcia

 
Foto: Variety.com
Foto: Variety.com

ANALIZĂ. Care a fost rolul reţelelor de socializare în relatările despre atacul de pe Coasta de Azur şi despre situaţia conflictuală din Turcia? Atrocităţile comise în noaptea de joi spre vineri în oraşul Nisa şi tentativa de lovitură de stat care a avut loc vineri seară în Turcia reflectă o ”bătălie” între presa tradiţională şi social media, în privinţa relatărilor despre evenimentele majore de pe plan mondial, scrie publicaţia Variety, într-o amplă analiză.

Publicitate

Având în vedere faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a conectat vineri pe Twitter şi a oferit un interviu prin intermediul aplicaţiei Facetime îndemnându-i pe cetăţenii din Turcia să iasă pe străzi pentru a-şi exprima sprijinul faţă de guvernul său, jurnaliştii de la Variety concluzionează că "rolul reţelelor de socializare în a relata despre evenimentele în desfăşurare nu a fost niciodată mai puternic şi mai polemic".

Şi în Franţa rolul social media în reflectarea atacului terorist a fost unul foarte importante. Într-o perioadă în care Franţa încearcă să îşi revină după atacul comis în Nisa, tensiunile dintre social media/ smart media şi autorităţile politice şi chiar cele poliţieneşti nu au fost niciodată atât de puternice.

Potrivit Variety.com, în aceste zile se duce o luptă între site-urile presei tradiţionale şi autorităţi pe de-o parte şi noile formule de social media pe de altă parte, pentru deţinerea controlului asupra felului în care sunt relatate evenimentele importante de pe mapamond.

Cum a funcţionat social media în timpul atentatului de la Nisa

Dacă înainte lupta pentru acoperirea unui eveniment se dădea între principalele posturi de televiziune, acum această rivalitate pare să ţină de domeniul trecutului, având în vedere faptul că în "bătălie" au intrat presa online şi social media, numită şi "smart media".

Internauţii francezi au lansat pe reţelele de socializare hashtag-ul #CSAcoupeztout, în semn de protest faţă de maniera în care posturile de televiziune franceze au relatat carnagiul petrecut pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa, unde şoferul unui camion frigorific a intrat în mulţimea de spectatori care asistau la un foc de artificii organizat de Ziua Naţională a Franţei, ucigând astfel 84 de persoane.

Televiziunile au difuzat în buclă imagini cu persoane decedate ale căror cadavre erau întinse pe asfalt. Postul privat LCI şi cel public France 2 au transmis astfel de imagini şocante, iar un reporter de la France 2 a realizat şi cu un bărbat aşezat lângă corpul neînsufleţit al soţiei sale. Vineri, postul France 2 a prezentat scuze publice pentru acele relatări, dar riscă să fie sancţionat de CNA-ul francez, Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA).

"Este prima dată când au fost solicitaţi să intervenim în acest mod, prin intermediul social media", au declarat reprezentanţii CSA.

Autorităţile Franceze au fost nevoite să se conecteze pe reţelele de socializare pentru a informa corect publicul

Între timp, poliţia şi autorităţile franceze au dus o luptă cu utilizatorii de pe internet pentru a dezminţi zvonurile şi informaţiile false din social media.

Ministrul de Interne din Franţa s-a conectat pe Twitter şi a publicat un mesaj prin care a infirmat numeroasele zvonuri care circulau pe această platformă de microblogging, potrivit cărora atacatorul din Nisa a reţinut mai mulţi ostatici.

Alte mesaje publicate pe Twitter prezentau Turnul Eiffel din Paris înconjurat de mai multe coloane de fum. Prefectura din Paris a fost nevoită să publice pe Twitter un mesaj prin care a explicat faptul că un camion a luat foc în vecinătatea celebrului monument.

Primăria din Cannes a transmis la rândul ei un mesaj pe Twitter în care a dezminţit informaţiile despre comiterea unui atac terorist în acest oraş, aflat la mică distanţă faţă de Nisa.

Guvernul francez a mers până într-acolo încât a publicat pe site-ul său oficial un mesaj prin care a cerut în mod direct utilizatorilor de internet să dea dovadă de responsabilitate.

”Fiţi responsabili! Distribuiţi doar informaţii oficiale şi de încredere. Evitaţi să publicaţi zvonuri. Răspândirea de informaţii false poate să compromită acţiunile echipelor de salvare şi să vă expună - alături de cei dragi - în faţa unui risc suplimentar”, se afirmă în mesajul oficial al guvernului francez.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Reţelele de "soşiălmidia" au devenit arma ideală de manipulare în masă. Destul de mulţi dintre cei care le folosesc sunt oameni superficiali şi/sau cu o instruire precară, foarte uşor de ghidonat într-o direcţie sau alta.

    Imaginile cu zecile de mii de turci ieşiţi în faţa tancurilor ca să-l apere pe un dictator sinistru spun multe despre cum o mână de şmecheri pot profita pe seama unei gloate de tâmpiţi "frumoşi şi liberi".

Trimite un comentariu

sus