Skip to main content

ActiveWatch şi CJI condamnă comportamentul abuziv al unui membru CNA şi sesizează Parlamentul

 
cna
cna

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent sesizează comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu "purtarea abuzivă a unui membru CNA" şi cer să fie îndepărtate "orice obstacole din calea transparentizării activităţii acestei instituţii", potrivit unui comunicat de presă publicat pe activewatch.ro. Totul a pornit de la disputa de astăzi din CNA în care Monica Gubernat s-a opus transmisiunii live a şedinţei.

Publicitate

"ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă comportamentul abuziv al preşedintei de şedinţă, Monica Gubernat, şi cer membrilor Consiliului să respecte şi să pună în aplicare urgent normele interne care prevăd transmiterea live a şedinţelor de Consiliu. De asemenea, cele două organizaţii vor sesiza comisiile parlamentare de cultură, artă şi mass-media cu privire la încălcarea cu bună ştiinţă a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare de către Monica Gubernat", spun cele două organizaţii de media.

Reamintim că preşedintele de şedinţă, Monica Gubernat, a întrerupt azi transmiterea live a şedinţei Consiliului Naţional al Audiovizulului, ignorând normele interne adoptate în cadrul Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) încă din 2015 prin care şedinţele Consiliului urmau a fi transmise live pe site-ul instituţiei, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Gubernat susţine că nu ar fi avut cunoştinţă de instalarea echipamentelor de transmisie în ultimele zile sau de achiziţionarea acestora. Declaraţia completă, pe Paginademedia.ro.

"Dacă este adevărat, înseamnă că dna Gubernat a dat dovadă de neglijenţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Dacă dna Gubernat a ştiut că aceste echipamente au fost achiziţionate şi instalate, atunci decizia luată de domnia sa este abuzivă şi discreţionară, deoarece încalcă normele interne, adică articolul 27(7) din ROF al Consiliului (care este aplicat, oricum, cu peste 15 luni întârziere): 'Începând cu data de 1 aprilie 2015, şedinţele Consiliului se vor transmite on-line pe pagina de internet a CNA, cna.ro'", spun cele două organizaţii.

Fragmente din comunicatul semnat de ActiveWatch şi CJI:

"ActiveWatch a susţinut încă de acum doi ani necesitatea transmiterii live a şedinţelor Consiliului, considerând că acesta reprezintă un “instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de creştere a calităţii dezbaterilor din cadrul acestor şedinţe, precum şi un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse şi modul în care membrii votează, contribuind astfel la creşterea credibilităţii acestei instituţii.”

Discuţiile din şedinţele publice ale CNA intră sub incidenţa legii liberului acces la informaţiile de interes public, fiind informaţii care rezultă din activitatea unei instituţii publice."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus