Skip to main content

Dispută în Ungaria: Jurnalist acuzat de rasism, premiat de preşedinte

 
Zsolt Bayer. Foto: The Guardian
Zsolt Bayer. Foto: The Guardian

Distincţia primită de jurnalistul ungar Zsolt Bayer, un apropiat al premierului Viktor Orban, a stârnit nemulţumiri printre ceilalţi posesori ai premiului. Motivul? Acuzaţii de rasism.

Publicitate

Preşedintele Ungariei Janos Ader a acordat distincţia Ordinul de Merit al Crucii Cavalerilor mai multor cetăţeni maghiari, printre care şi jurnalistului Zsolt Bayer, pentru a marca una dintre zilele naţionale ale Ungariei. Evenimentul a stârnit o serie de proteste din partea celor care deţin deja Ordinul.

Potrivit The Guardian, 44 de deţinători ai aceleiaşi distincţii, printre ei numărându-se artişti, oameni de ştiinţă şi academicieni, şi-au exprimat intenţia de a le returna, în semn de protest faţă de acordarea acestui premiu jurnalistului acuzat de rasism.

Jurnalistul maghiar Zsolt Bayer ar fi numit comunitatea rromă, cea mai numeroasă minoritate din Ungaria, ca fiind „animale” şi ar fi de asemenea autorul unor serii de remarci antisemite.

Andras Heisler, liderul celei mai mari organizaţii evreieşti din Ungaria, şi-a exprimat de asemenea intenţia de a returna distincţia care i-a fost oferită în 2011, pe motiv că nu vrea să facă parte din acelaşi grup cu jurnalistul.

Heiser îl acuză pe Zsolt Bayer că „este un rasist şi un antisemit care poluează Ungaria cu ură incandescentă faţă de Rromi şi susţine idei care distrug naţiuni”.

Bayer a declarat, în contextul disputei, că nu înţelege de ce ceilalţi posesori ai Ordinului vor să returneze distincţiile şi că citatele acestuia au fost înţelese greşit şi scoase din context.

„Nu înţeleg cum oamenii pot fi atât de închişi în lumile lor, înguste, triste”, a declarat acesta la o televiziune de ştiri, ca reacţie la proteste.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • x x
    Puisor, tu altceva n-ai mai bun de făcut? Poti sa te apuci sa dai cu sapa, sa hranesti animalele... Nu vorbi de lucruri care te depasesc.
  • johhny bravo johhny bravo
    Stirea este inexacta. Presedintele nu l-a decorat pe Bayer, ci doar a semnat documentul. Decoratia i-a fost acordata de cabinetul primului ministru.
    Iar seful comunitatii evreiesti se numeste Andras HEISLER nu Heiser.
  • Iuli Iuli
    Se scuza daca ati gresit doar in titlu, dar voi ati gresit toata stirea! Ati scris de 3 ori RARISM, dar se scris RASISM, in **** MEA! Nici atat nu stii @Daniel Puisor? De ce l-ati angajat pe asta daca habar n-are sa scrie?
  • Gaetano Gaetano
    Rarism: E grea limba română!! Tipic pentru mentalitatea maghiară
  • vlad vlad
    ce-o fi aia rarism ? :P

Trimite un comentariu

sus