Skip to main content

Ofcom, pentru News.ro: Am primit şase reclamaţii în privinţa anchetei Sky News. Vom decide în zece zile dacă vom lansa o investigaţie

 
Ofcom, pentru News.ro: Am primit şase reclamaţii în privinţa anchetei Sky News. Vom decide în zece zile dacă vom lansa o investigaţie

UPDATE 3. Prim-ministrul Dacian Cioloş consideră că este inadmisibil modul în care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme în România, el afirmând că ”nu poţi denigra o ţară fără să ai dovezi”, potrivit News.ro. Declaraţia pe larg a premierului, în articol.

Publicitate

UPDATE 2. Ofcom a transmis, astăzi, Agenţiei de Presă News.ro, că a primit, în total, 12 reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul.

UPDATE 1. Consiliul Naţional al Audiovizualului va sesiza, la începutul săptămânii viitoare, autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie (Ofcom), cu ultimele date din ancheta DIICOT, potrivit unei declaraţii a lui Valentin Jucan, membru CNA, pentru ziarul Adevărul.

Ofcom, instituţia omoloagă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în Marea Britanie, a transmis, ieri, agenţiei de presă News.ro, că a primit şase reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul.

”Echipa Content Standars a confirmat că au fost primite şase reclamaţii în legătură cu acest caz”, a scris Ofcom.

Instituţia a mai transmis declaraţia purtătorului de cuvânt, potrivit căreia Ofcom va analiza cu atenţie cele şase reclamaţii, înainte de a decide dacă va lansa o investigaţie.

”Ofcom a primit şase reclamaţii despre materialul Sky News cu privire la bande criminale din România care vând arme militare, difuzat pe 7 august. Vom analiza cu atenţie aceste reclamaţii înainte de a decide dacă vom investiga sau nu cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Ofcom.

Instituţia a precizat, pentru News.ro, că identitatea oricărui reclamant este confidenţială şi că Ofcom va analiza reclamaţiile în aproximativ zece zile lucrătoare înainte de a decide dacă lansează o investigaţie.

Unul dintre cei care a spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

Conform unui răspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

CNA va cere repararea imaginii României

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va sesiza, la începutul săptămânii viitoare, autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie (OFCOM), cu ultimele date din ancheta DIICOT, care dovedesc că reportajul de la Sky News a fost o înscenare, potrivit unei declaraţii a lui Valentin Jucan, membru CNA, pentru ziarul Adevărul.

„Aşteptăm documente de la DIICOT pentru a completa sesizarea cu date concrete, după care o vom trimite la OFCOM. Acum fundamentăm plângerea. Este o chestiune de zile, probabil la începutul săptămânii viitoare vom trimite documentul. Cerem OFCOM analizarea cazului, sancţionarea postului de televiziune, retragerea reportajului recunoaşterea înscenării şi scuze din partea jurnaliştilor. Este foarte important pentru statul român ca postul Sky News să dea o dezminţire, pentru ca publicul din Marea Britanie şi numai să cunoască adevărul”, a explicat, pentru Adevărul, Valentin Jucan.

Declaraţia premierului Dacian Cioloş:

”Domnul ambasador de la Londra a şi spus public iniţiativele pe care le-a avut (...) Eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că cred că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmaţii”, a declarat, joi, la Sibiu, Dacian Cioloş.

DIICOT a făcut, pe 10 august, percheziţii şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gaetano Gaetano
    Cum adica: " Vom analiza cu atenţie aceste reclamaţii înainte de a decide dacă vom investiga sau nu cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Ofcom. Astia-s nebuni??!! Sa analizeze stirea si cazul nu reclamatiile. Ce analizeaza la reclamatii?? Ortografia, caligrafia??!! Fac analiza sintactico-morfologica a reclamatiilor? E clar, nu? Ca ne vor da cu flit.

Trimite un comentariu

sus