Skip to main content

PRESA DE AZI. Interviu regăsit după 71 de ani: Corneliu Coposu, despre culisele acţiunii din 23 august 1944

 
PRESA DE AZI. Interviu regăsit după 71 de ani: Corneliu Coposu, despre culisele acţiunii din 23 august 1944

Trecut, prezent şi viitor în presa de azi. Adevărul are pe copertă interviul acordat de omul politic Corneliu Coposu în 1945 pentru Associated Press în care a vorbit despre culisele acţiunii de înlăturare a regimului Antonescian din 23 august 1944, Evenimentul zilei scrie despre cum DNA şi SRI pasează mămăliga fierbinte între ele în cazul prinţului Paltin Sturdza, iar Libertatea deschide ediţia de azi cu o radiografie a pericolului terorist în ţara noastră, făcută prin ochii SRI.

Publicitate

Adevărul: „23 august 1944 Corneliu Coposu, interviul pierdut

Cotidianul Adevărul deschide ediţia de azi cu interviul din 20 august 1945 acordat de Corneliu Coposu agenţiei Associated Press, în care marele om politic a făcut dezvăluiri în detaliu cu privire la culisele acţiunii din 23 august 1944, care a condus la înlăturarea regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu. În presa românească de la acea vreme interviul nu a mai apărut, fiind oprit de la publicare de liderul ţărănist Iuliu Maniu.

Evenimentzul zilei: „DNA aruncă în cârca SRI falsificarea înregistrărilor din dosarul prinţului Paltin Sturdza

Evz scrie pe prima pagină a ediţiei de azi despre cazul în care este implicat Prinţul Paltin Sturdza, trimis în judecată alături de Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte persoane în dosarul privind retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure.

„Potrivit declaraţiilor sale, Paltin Sturdza a stat 5 luni la închisoare în baza unor interceptări alterate, aflate în dosarul său de la DNA. Procurorul de caz a explicat că a solicitat de la SRI sprijin, 'în vederea redării în formă scrisă a interceptărilor', iar apoi, după ce a primit de la SRI notele de redare alături de fişierele audio-video a procedat, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară, la certificarea proceselor verbale de redare. A făcut-o însă 'fără a compara procesele verbale cu înregistrarea, din cauza lipsei timpului, celeritatea fiind impusă de starea de arest a mai multor persoane'. El cere directorului SRI Edward Helvig lămuriri cu privire la transcrierea greşită, manipulatoare, a interceptărilor.”

Libertatea: „SRI răspunde: Este România ţintă pentru terorişti?

„Oficiali ai Serviciului Român de Informaţii ne-au declarat că, deşi codul de terorism rămâne albastru precaut, măsurile de protecţie sunt adaptate constant şi au folosit sintagme precum 'ţintă legitimă' şi 'teritoriul care trebuie recucerit', făcând referire la ţara noastră”, scrie cotidianul pe prima pagină de azi.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, titlurile şi principalele subiecte ale presei de astăzi.

România liberă: „Ioan Niculae şi metoda Becali-MApN

Potrivit RL, „Patronul InterAgro a dat un tun de 10 milioane de euro unei primării de pe Valea Prahovei”.

Click!: „Marin Moraru, răpus de cancer la plămâni

„Boala i-a fost depistată la începutul acestui an. Îndrăgitul actor şi-ar fi dorit însă discreţie maximă. 'Marinuş' va fi înmormântat mâine, la cimitirul Bellu, pe aleea Gheorghe Dinică”, scrie tabloidul în prima pagină.

Rubrica Presa de azi este realizată în colaborare cu compania de monitorizare Media Image.

Primele pagini ale ziarelor, în secţiunea Presa de azi (click foto).

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus