Skip to main content

Cătălin Ştefănescu prezintă astăzi la TVR 1 documentarul România din spatele frontului

 
Cătălin Ştefănescu prezintă astăzi la TVR 1 documentarul România din spatele frontului

Cătălin Ştefănescu prezintă astăzi la TVR 1 filmul documentar România din spatele frontului, o poveste din Bucureştiul anilor 1939-1944, din perspectiva intrigilor politice şi jurnalistice din Capitală. Pelicula va fi difuzată în premieră, de la ora 21.10. Producţia poate fi vizionat la aceeaşi oră, pe TVR HD şi TVR+.

Publicitate

„Am ales să ne amintim altfel de 23 august şi anume să intrăm în atmosfera Bucureştiului dintre 23 august 1939 (dată la care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la pierderea de către România a Basarabiei şi Bucovinei de Nord în 1940) şi 23 august 1944, dată la care România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei”, a spus Ruxandra Ţuchel, realizatoarea documentarului de la TVR 1.

Cătălin Ştefănescu, amfitrion al filmului România din spatele frontului:

„Bucureştiul a fost, timp de 5 ani, locul în care istoria se succeda rapid, de aceea astăzi vă vom spune o poveste aparte, o poveste despre ce se afla, de fapt, ferit de ochii publicului, dincolo de marile decizii istorice, dincolo de semnarea de tratate. Vă vom vorbi despre războiul invizibil care se poartă în spatele fiecarei declaraţii de pace sau de război. În politică nu există morală, dreptate, corectitudine. În politică, ne-o arată istoria, nu există decât interes, conjunctură şi oportunitate. De aici porneşte povestea României din spatele frontului”, spune Cătălin Ştefănescu la începutul documentarului.

Între 23 august 1939 şi 23 august 1944, România nu a fost ocolită de vâltoarea evenimentelor istorice.

Despre documentarul difuzat astăzi, în premieră, de TVR 1:

Filmul dezvăluie atmosfera Bucureştiului acelor ani, din perspectiva intrigilor politice şi jurnalistice din capitală. În film, realizatorii urmăresc destinele câtorva ziarişti străini, aflaţi, întâmplător sau nu, la Bucureşti în acea perioadă, oameni care au fost martori ai evenimentelor istorice.

Unii dintre ei lucrau pentru diferite servicii străine de spionaj. Ulterior au scris cărţi în care au relatat experienţele trăite în România. Cei mai mulţi au reuşit să cunoască îndeaproape lumea românească şi să ajungă în anturajul oamenilor politici ai vremii. Au trăit pe viu istoria, devenind astfel martori preţioşi.

Echipa de realizatori ai filmului România din spatele frontului:

  • Cătălin Ştefănescu (amfitrion),
  • Diana Ilica (redactor),
  • Silviu Andrei (imagine),
  • Ioana Mureşan (producător),
  • Ruxandra Ţuchel (realizator).
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus