Skip to main content

Documentar despre Deltă la TVR. Filmul, realizat la iniţiativa asociaţiei fondate de Liviu Mihaiu

 
Documentar despre Deltă la TVR. Filmul, realizat la iniţiativa asociaţiei fondate de Liviu Mihaiu

TVR 1 difuzează mâine, de la ora 14.30, documentarul "Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut", un film realizat în urmă cu patru ani în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta - condusă de Liviu Mihaiu, în parteneriat cu Administraţia Biosferei Delta Dunării.

Publicitate

Liviu Mihaiu, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, apare şi printre cei care vorbesc în documentarul care narează "tragedia" Deltei Dunării, singura deltă declarată rezervaţie a biosferei de către UNESCO.

"Unul dintre cele mai uimitoare locuri de pe glob; o poveste aproape nespusă”, spune David Lowen, producător BBC, în timp ce Liviu Mihaiu o numeşte sau „Balta din fundul curţii”.

"Documentarul vorbeşte despre impactul negativ al activităţii umane din perioada comunistă – desecările şi îndiguirile pentru obţinerea de teren agricol au perturbat profund echilibrul ecologic al zonei -, dar şi social.

Mesajul pe care doresc să-l transmită autorii documentarului este că biodiversitatea nu reprezintă un lux, ci o necesitate, iar continuarea degradării Deltei Dunării ne va lăsa mai săraci decât ne putem permite", potrivit oficialilor TVR.

Proiectul Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut cuprinde un documentar de o oră şi 17 minute şi 65 de mini-documentare despre 65 de specii şi habitate din Delta Dunării, iar TVR 1 difuzează sâmbătă partea cea mai amplă – documentarul de o oră şi 17 minute.

Filmările au fost realizate în 2011 şi 2012. „Au fost peste 200 zile de filmare, peste 6 luni de montaj şi mult curaj (inconştienţă) când le-am propus colegilor să ne implicăm în proiect”, ne-a spus directorul de imagine Cristian Ilea. „Momentele cele mai grele la filmări au fost în lunile de iarnă, când trebuia să stăm în acelaşi loc nemişcaţi câte 5, 6 ore şi dimineţile de vară, până trecea atacul ţânţarilor”, îşi aminteşte Cristian Ilea.

Documentarul a fost produs de Mediana Communication 2013 pentru Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Din echipa de realizatori fac parte: Cristian Ilea, Rafael Vasilcin, Mihai Pătraşcu (imagine), Constantin Buta (montaj), Electric Brother (muzica) şi Dan Raţiu (producător, regizor).

Producţia a fost cofinanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

VIDEO. Promo-ul documentarului "Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Buratino Buratino
    ***.Sa vedem realizarile marete ale imensului guvernator!
  • livia pila livia pila
    @Irina Bradu La ce v-ati asteptat? Documentarul a fost programat doar spre a i se putea plati lui Liviu Mihaiu, amicul Irinei Radu, niste bani. Tov, Irina e extrem de galanta pe banii TVR. Curtea de conturi oare nu-i mai stavileste din elanuri?
  • Irina Bradu Irina Bradu
    Slab documentar. In afara de cateva imagini bine filmate nu se ridica la standardele unui documentar. Pacat ca TVR a ajuns sa difuzeze productii externe de o asa slaba calitate.
  • dan petrea dan petrea
    Nerusinarea e fara margini la TVR si in cazul numitei Radu. Nu ii da oare din toamna iar vreo emisiune infractorului Liviu Mihaiu. Cind va mai fi oara lasata sa isi faca de cap numita Radu?
  • livia pila livia pila
    Se putea sa nu ii sara in ajutor lui Liviu Mihaiu prietena lui pe nume irina Radu? Care ii baga acestuia in buzunar bani din bugetul TVR. Marginalii intre ei! Bravo, Irina Radu!
  • Mai Mult Verde Mai Mult Verde
    Dan Ratiu e numele de scena a lui Calin Popescu Tariceanu?
  • Titi Titi
    :))))))) apare si dobro?
  • Aoleu LM Aoleu LM
    Asta e filmul in care ia bani de la Vantu sa "protejeze" Delta de rapitori?

Trimite un comentariu

sus