Skip to main content

Un cotidian belgian denunţă comentariile rasiste de pe site-ul său pe prima pagină a ediţiei tipărite

 
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Un cotidian belgian a găsit o modalitate inedită de a "sancţiona" comentariile rasiste apărute la un articol publicat pe ediţia sa online şi distribuit pe reţelele de socializare. Ştirea care vorbea despre decesul unui adolescent de origine marocană a stârnit reacţii rasiste în social media.

Publicitate

Publicaţia "De Morgen" a decis să publice aceste comentarii pe prima pagină a ediţiei tipărite din 3 august, scrie Ozap.com, care citează Le Monde.

"Dacă ăsta e flamand, eu sunt Sf. Nicolae"; "LOL, a fost un atentat sinucigaş?"; "Din păcate, cea mai mare parte a flamanzilor arată din păcate aşa, cu feţe de maimuţe" - acestea sunt câteva dintre mesajele care au apărut pe prima pagină a cotidianului belgian, alături de mesajul "Rasism neruşinat".

Totul a pornit de la o ştire despre un accident petrecut pe 30 iulie în urma căruia şi-a pierdut viaţa un adolescent de naţionalitate belgiană şi de origine marocană. Departe de a trece neobservată, moartea tânărului Rami Mohammad Kaddouri, de 15 ani, a stârnit un val de comentarii pe reţelele de socializare, ca urmare a relatării publicate de ziarul "De Morgen"

"Sute de comentarii rasiste au fost publicate pe reţelele de socializare şi în subsolul articolului. Materialul a fost distribuit şi pe pagina de Facebook a unui grup dizident de extremă dreapta, Liga de Apărare flamand (postul a fost eliminat ulterior)", după cum relatează jurnaliştii publicaţiei Le Monde.

Strategia ziarului "De Morgen" a dat rezultate. Prima pagină a cotidianului a trezit reacţii şi rândul unor membrii ai clasei politice belgiene care a condamnat aceste comentarii. În plus, mai multe organizaţii neguvernamentale au blamat acest tip de rasism şi au promis că vor monitoriza comentariile de pe reţelele de socializare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus