Skip to main content

Un jurnalist turc a fost închis ca urmare a unor fişiere „plantate” în calculatorul său

 
Barış Pehlivan. Image: Jimkuras/Wikimedia
Barış Pehlivan. Image: Jimkuras/Wikimedia

ÎNSCENARE. Aczuaţii de terorism pe baza unor informaţii fabricate. Jurnalistul turc de investigaţie Barış Pehlivan a stat 19 luni în închisoare, din februarie 2011 şi până în septembrie 2012, însă abia acum experţii în criminalistică digitală au scos la iveală că acesta a fost victima unui atac cibernetic, scrie motherboard.vice.com.

Publicitate

În urmă cu mai bine de cinci ani, acesta a fost acuzat de terorism în baza unor documente care au fost găsite în computerul său de la redacţie. Experţii care au analizat acest caz, unuii dintre ei lucrând chiar pro bono, au descoperit recent că documentele incriminate au fost "plantate" de cineva direct pe hard disk, după ce acesta a fost scos din unitatea centrală.

De asemenea, atacatorii au încercat să preia controlul computerului de la distanţă, încercând să-l viruseze prin intermediul unor fişiere ataşate email-ului şi prin stick-uri de memorie. Printre viruşii detectaţi în calculatorul personal al jurnalistului experţii au găsit un virus troian extrem de rar numit Ahtapot.

"N-am văzut niciodată un computer atacat atât de grav ca cel al lui Barış. Se pare că Hackerii au folosit toate trucurile pe care le cunoşteau", a declarat recent Mark Spencer, expert în criminalistică digitală. Spencer este unul dintre experţii care au întocmit rapoarte în privinţa acestui caz.

Pehlivan a fost închis în februarie 2011, împreună cu şase dintre colegii săi, după ce poliţia a găsit mai multe probe care făceau o legătură între computerele jurnaliştilor şi Ergenekon, un presupus grup armat acuzat de terorism în Turcia.

Între timp, jurnalistul Barış Pehlivan se pregăteşte pentru o nouă audiere, care este programată pe 21 septembrie. El crede că procesul se va încheia anul acesta şi speră să fie achitat.

Nu este clar cine a comis atacul, dar gradul de complexitate al malware-ului utilizat, modul în care funcţionează virusul Ahtapot, precum şi momentul arestării lui Pehlivan sugerează că a fost un atac bine finanţat şi foarte bine coordonat.

Incidentul este unul crucial atât pentru domeniul securităţii informaţionale, cât şi pentru libertatea presei având în vedere faptul că s-a petrecut într-o ţară în care sunt probleme în privinţa drepturilor omului şi este în desfăşurare o adevărată "vânătoare de vrăjitoare împotriva jurnaliştilor". Cel puţin 78 de jurnalişti, lucrători media şi proprietarii au fost închişi în Turcia, de la tentativa de lovitură de stat, care a avut loc la 15 iulie.

Site-ul la care lucrează Pehlivan, OdaTV, a criticat adesea Guvernul şi Mişcarea Gülen, care a fost acuzată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru orchestrearea recentei tentativei de lovitură de stat.

Jurnaliştii au fost eliberaţi din închisoare pe 14 septembrie 2012, dar procesul privind terorismul continuă.

"Nu suntem vinovaţi. Fişierele au fost introduse în computerele noastre de un virus şi de atacatori care au intrat în secret în biroul OdaTV. Niciunul dintre noi nu a văzut documentele înainte ca acestea să ne fie arătate de procuror", a declarat Barış Pehlivan.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus