Skip to main content

DUPĂ 3 LUNI. Estrada TV, amendată cu 10.000 de lei pentru că a încălcat regulile campaniei pentru alegerile locale

 
DUPĂ 3 LUNI. Estrada TV, amendată cu 10.000 de lei pentru că a încălcat regulile campaniei pentru alegerile locale

Postul Estrada TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o serie de emisiuni electorale difuzate acum peste trei luni, pe 1 și 3 iunie (Informat și Implicat, Oameni de cinci stele și Avocatul Diavolului).

Publicitate

Motivul? A încălcat un articol din decizia CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016 și mai multe articole din Legea 115 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Mai precis, postul de televiziune Estrada TV a realizat emisiuni electorale și a prezentat afișe de promovare a unui candidat, în afara campaniei electorale, fapt interzis de lege. În plus, moderatorii nu și-au respectat rolul de a fi imparțiali și de a formula întrebări nepărtinitoare. 

Campania electorală a debutat pe 6 mai și s-a încheiat pe 3 iunie, la ora 7.00.

Televiziunea generalistă Estrada TV a fost lansată în 2013 de Valentin Iliescu, care a fost ministru PDL pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernele Boc şi Ungureanu. În prezent, pe site-ul CNA figurează alt acționariat: Alui-Gheorghe Denisa-Steliana – asociat principal – 75% şi Alui-Gheorghe Constantin – 25%.

Estrada TV este şi una dintre televiziunile din cauza cărora Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În luna octombrie 2014, la sediul CNA, au avut loc percheziţii ale DNA, iar, la momentul respectiv, surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că aceste percheziţii ar fi avut legătură cu sancţionarea mai multor televiziuni, între care se număra şi Estrada TV. 

Ce s-a întâmplat în edițiile pentru care a fost amendată Estrada TV:

Din emisiunea Informat și Implicat, din 1 iunie.

Moderatorul Florea Mitroiu a sugerat pensionarilor din sectorul 4 să voteze cu candidatul din partea Partidului Social Român (PSRO) la primăria sectorului 4, Constantin Filip. Au fost difuzate cinci spoturi electorale ale acestuia.

A doua parte a emisiunii a fost moderată de Oprea Mihai, care l-a avut ca unic invitat pe candidatul din partea Partidului Social Român la primăria sectorului 4, Constantin Filip. Au fost difuzate cinci spoturi electorale ale acestuia.

În emisiunile din 3 iunie:

Potrivit raportului de monitorizare, în emisiunea „Informat şi Implicat”, în spatele candidatului prezent în studio, Constantin Filip, din partea PSD, s-au derulat afişe electorale ale acestuia şi imagini ale candidatului alături de Mircea Geoană.

Articolele de lege în baza cărora a fost sancționat postul Estrada TV

Art. 13, alineatele a,b,c,d din Decizia 244 privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016

Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării sunt interzise:

a) prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă;

b) difuzarea de spoturi de publicitate electorală;

c) invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanț lor competitorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015;

d) comentarii privind desfășurarea campaniei, precum și cele privind candidaț ii și competitorii electorali.

Din Legea 115 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale:

Art. 71 2) In cadrul emisiunilor electorale, candidatii au urmatoarele obligatii: c) sa probeze eventualele acuzatii cu incidenta penala sau morala aduse unui alt candidat;

Art. 72 Realizatorii si moderatorii emisiunilor si dezbaterilor electorale au urmatoarele obligatii:

a) sa fie impartiali;

b) sa asigure echilibrul necesar desfasurarii emisiunii, oferind fiecarui candidat participant la discutii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale;

c) sa formuleze clar intrebarile, fara a fi tendentioase sau partinitoare;

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • @geo, CNA-ul are treaba cu melodiile lui Carla's Dreams (care sunt ascultate de milioane de romani), o membra CNA aude un copil pe strada cand canta "Hop, heroina mea.." ~ dar nu se opreste sa-l certe pe copil sau sa le atraga atentia parintilor.

    Nu inteleg ce rol are aceasta institutie in 2016, dorm pe ei...
  • CNAule, tu ai dormit în ultimele 3 (luni) ?
    Mă mir că nu ai luat această decizie la anul, după alte alegeri...

Trimite un comentariu