Skip to main content

Glumele "nesărate" ale lui Buzdugan şi Morar pe seama congolezilor, analizate şi a treia oară la CNA

 
Glumele "nesărate" ale lui Buzdugan şi Morar pe seama congolezilor, analizate şi a treia oară la CNA
buzdu-si-morar_041

RELUARE VOT. Glumele deplasate făcute de Buzdugan şi Morar la finalul lunii mai pe seama jucătorilor şi suporterilor din Congo vor fi analizate şi a treia oară de CNA. Pe ordinea de zi de mâine apare cazul matinalului de la Radio ZU cu menţiunea "reluare vot". 

Publicitate

Ultima oară, pe 7 iulie, cei doi realizatori "au scăpat" de amendă din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului ca urmare a faptului că membrii forului n-au ajuns la un consens (minim şase voturi) în privinţa sancţiunii pe care "o merită" matinalii de la ZU, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în şedinţa din 21 iunie

În urmă cu trei luni, Radu Herjeu a propus o amendă de 50.000 de lei pentru Radio ZU, post din grupul Intact, în timp ce Valentin Jucan a susţinut că 25.000 de lei este o sancţiune mai potrivită având în vedere faptul că este la prima abatere de acest gen. Niciuna dintre propuneri nu a trecut. Nici în şedinţa din 21 iunie şi nici în cea din 7 iulie. 

Radu Herjeu şi-a justificat propunerea de amendă spunând că în cazul celor doi realizatori de radio este vorba de probleme grave, precum "rasism și xenofobie".

Cum s-au apărat reprezentanții Radio ZU în fața membrilor CNA în ședința din 21 iunie:

Mihai Morar, realizator Radio ZU:

După cum știți, au fost reacții din parte noastră, în care ne-am cerut scuze în fața celor care s-ar putea simți jigniți de momentul acela. Acest moment a fost puternic emoțional, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu naționala Republici Democrate Congo.

Era dimineața după acel amical. Fotbalul înseamnă foarte multă emoție, foarte mult patos. Toate paralelele că i-am fi făcut pe fotbaliști maimuțe sunt exagerate. Nu spun că a fost unul dintre momentele noastre reușite în radio. Suntem pe post de 12 ani. La fel cum avem momente bune, avem și momente proaste.

Cred că am fost prost înțeleși, nu am vrut să facem paralelă între ei și primate, maimuțe și așa mai departe.

Toni Teșiu, director de programe Radio ZU

Le am spus lui Buzdugan și Morar, prin sms, chiar în timpul emisiunii, să fie atenți la ce fac că asta ar putea fi acuzați de rasism

Ne-am dat seama că am greșit, nu după reacțiile de pe internet. Înțelegem valul de furie, înțelegem că sunt persoane care nu știu ce este acela rasism. Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Vă rog să sesizați că niciun moment cuvântului maimuță nu este însoțit de niciun alt atribut.

Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am înțeles că apelativul de maimuță pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele și au înțeles că nu putem gândi cu mintea unui colonialist.

Amenda de 5.000 de lei dată de CNCD este una minimă. Putea să ajungă la 100.000 de lei.
Radio ZU nu este un radio rasist. Buzdugan și Morar nu sunt rasiști. Comentariile de care au avut ei parte pe internet au fost denigratoare.
Au fost niște glume neinspirate pe care le regretăm.

Daniel Buzdugan – De atâția ani, de când suntem în radio, nu am făcut niciodată glume rasiste.

Toni Teșiu:

Buzdugan și Morar se întâmplă să facă glume. Ei nu sunt nici academicieni, nu sunt nici cei mai tari în glume în România. Sunt cei mai ascultați oameni de radio, ceea ce e un talent în meseria asta.

CONTEXT.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a mișcat mai repede. Instituția s-a autosesizat imediat ce cazul a apărut în spațiul public și a luat o decizie în urmă cu două săptămâni: i-a amendat pe cei doi realizatori cu câte 5.000 de lei fiecare, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Ce au spus Buzdugan și Morar în matinalul ZU de la finalul lunii mai:

 • Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.
 • Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Zicem de maimuțe pentru că pregătim ceva cu maimuțe la Radio ZU.
 • Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La intrările în stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe, n-ai văzut așa ceva.
 • Care e diferența între antrenorul nostru și cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu.
 • Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au mușchi, se ascund prin copaci…
 • Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană! Cum la noi e mâna la piept, la ei e…
 • Avem și declarațiile câtorva fotbaliști.
 • Tătărușanu: Of, of, of, of/Mor toți dușmanii/Că eu fac egal/Cu urangutanii
 • Torje: Sunt vitezoman al dracu/Nu mă-ntrece nici macacu’.
 • Am vorbit cu Ne-a Puiu, cu Father Chitken și l-am întrebat: tătuțule, ce s-a întâmplat? Buzdugan, știi că eu fac alergie la maimuțe. El nu suportă maimuțele.
 • Aseară, Naționale României a fost deprimată, nu?
 • Zice Nea Puiu: stăteam pe băncuță, acolo – pe băncuța de rezerve – pupam iconițele într-un colț. Alibec mânca o banană, pe bancă, să-i dea energie. Denis Alibec, de la Astra. La un moment da – zice tata Puiu – văd cu coada ochiului un macac. Jas sare pe Alibec. Eu mă sperii și strig – Macac pe Alibec! Macac pe Alibec! Prepeliță cred că și el avea o maimuță, că striga: și eu, și eu!
 • Dacă n-ar fi fost incidentul cu acest primate, noi nu am fi fost atât de deprimate.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu