Skip to main content

Mirela Neag: Tolontan a decis să dăm ancheta înainte de rezultate. Până să ajung să văd testele era să fac infarct

 
Mirela Neag: Tolontan a decis să dăm ancheta înainte de rezultate. Până să ajung să văd testele era să fac infarct

FILMUL UNEI ANCHETE. „Încă două surse ne confirmau diluarea produselor, iar Tolontan a decis să publicăm ancheta încă dinainte să avem rezultatele. Voia să mergem după sistem, dar mie mi se părea că ne grăbim. La trei zile după anchetă, a primit un telefon de la ICECHIM: Rezultatele sunt gata. Poate aveți nevoie de ele. Până să ajung acolo era să fac infarct."

Povestea unei anchete și a Mirelei Neag, jurnalistul Gazeta Sporturilor care a primit informația că Hexi Pharma produce dezinfectanți diluați și i-a propus subiectul lui Cătălin Tolontan. Ce a urmat: o investigație care a zguduit sistemul de sănătate din România.

Publicitate

Filmul anchetei, într-un interviu acordat Republica.ro:

Cum a început:

Mirela Neag a venit în redacție cu două rețete care demonstrau că spitalele românești au ajuns să folosescă substanțe dezinfectante diluate încă din fabrică. Mesajul spunea așa: „Dacă vreți să aflați de ce spitalele s-au transformat într-o bombă cu microbi, contactați-mă”. Pentru că erau atâtea alte piste pe care trebuiau să le verifice, jurnalista a ajuns la expeditorul lui după trei zile.

Tolontan pornește ancheta:

„Sigur e o persoană normală?”, a întrebat Cătălin Tolontan. „Da, mi s-a părut un om normal”, a răspuns ea. „Hai să facem subiectul”, i-a zis Tolontan. „Dacă facem subiectul, trebuie să facem analiza”, a spus Mirela Neag. „Atunci caută un laborator”. Și a căutat un laborator.

Primele semne:

„În fiecare săptămână, contactam unul-două laboratoare. Am început cu cele de stat. Și toate îmi spuneau că ei nu puteau face această analiză. Și eu spuneam: E imposibil, atunci cum controlați? Pe măsură ce nu găseam pe nimeni care să facă analiza, teoria lui Tolontan că statul verifică, se zdruncina”.

Cătălin Tolontan a început să meargă la instituții ale statului care îi confirmau una după alta că statul nu controlează compoziția dezinfectanților.

Teama de eșec:

„Încă două surse ne confirmau diluarea produselor, iar Tolontan a decis să publicăm ancheta încă dinainte să avem rezultatele. Voia să mergem după sistem, dar mie mi se părea că ne grăbim. El îmi spunea că o să ajungem să ne batem cu statul român în formule chimice. Ceea ce se și întâmplă acum”, spune Mirela Neag.

La trei zile după anchetă, a primit un telefon de la ICECHIM: Rezultatele sunt gata. Poate aveți nevoie de ele. „Până să ajung acolo era să fac infarct. L-am sunat pe Tolontan, era într-un interviu la CF2 și avea telefonul închis. Până la urmă, l-am sunat pe șofer să intre peste el și să îi spună să mă sune de urgență. Când m-a sunat înapoi, ieșeam pe ușă spre ICECHIM. Ce e, soro, mi-a zis?” Dacă informațiile publicate de ei nu erau confirmate de analizele de laborator, cariera Mirelei Neag, a lui Răzvan Luțac și a lui Cătălin Tolontan era terminată.

Sursele, respectate:

„Am vorbit la telefon cu sursa care ne-a dat rețetele. Plângea și spunea că dacă nu se apuca să vorbească, omul acela (Dan Condrea) poate mai era în viață.”

Și atunci i-am spus: nu ai de ce să te simți vinovat. Același lucru l-am gândit și eu, au fost zile după accident, cred că nu a fost seară în care nu m-am gândit că dacă noi nu scriam, omul ăla poate mai trăia”.

„Le răspundem surselor la telefon și o să le răspundem întotdeauna la telefon, pentru că nu vreau să aibă senzația vreodată că le-am abandonat”

Imaginea contează?

„Multă lume m-a întrebat dacă nu sunt frustrată că Tolontan apare la televizor. Chiar și Tolontan m-a bănuit că sunt frustrată, când aveam de fapt momente de oboseală prost gestionate. Dar el știe foarte bine, încă de la cazul Ridzi, că mie nu mi-a plăcut și nu îmi place să apar în față.

Eu i-am și spus că îmi fac munca mult mai ușor dacă nu sunt o persoană cunoscută”, a spus Mirela Neag pentru Republica.ro

Începuturile carierei. Cum a ajuns de la jurnalism politic la sport

Absolventă a facultăţii de metalurgie, disponibilizată de la IMGB. Pentru că știa să dactilografieze, s-a angajat la o companie româno-americană care făcea tehnoredactare computerizată. De acolo a plecat în presă, unde a făcut un an jurnalism sportiv și alți câțiva ani a făcut jurnalism politic.

Prima întâlnire cu Tolontan: "și sportul e legat de politic"

"Când m-am dus să dau interviu la domnul Tolontan, m-a luat foarte tare. Tu vii din presa politică, ce poți face tu la un ziar de sport. Eu sunt convinsă că politicul dictează în toate domeniile din România, inclusiv în sport. Și mi-a spus. Cum îți susții tu această afirmație? Și -am zis simplu: Viorel Hrebenciuc este și președinte în Consiliul de Administrație la Steaua și, de pe culoarele Parlamentului, eu ți-aș afla mai repede schimbările de antrenori decât îți află oamenii tăi de pe Steaua. Agathon, ministrul Turismului este și în Consiliul de Administrație la FC Dinamo. Și la fel și la Rapid”.

În timpul anchetei la cazul Ridzi, jurnalista spune că și-a descoperit pasiunea pentru jurnalismul de investigație.

„M-am dus pe teren să verific o informație care ne venise în cazul Ridzi. M-am întors în redacție, i-am spus lui Tolontan ce am aflat și el mi-a spus: Aici este vorba de bani pentru partid. Și el mi-a spus; Mergi mai departe. Am început să verificăm investiția de la Ziua Tineretului și în două luni, ministrul și-a dat demisia.

În timpul investigației Ridzi am realizat de fapt ce vreau să fac. Am conștientizat pe deplin că asta vreau, asta îmi place să fac”, povestește Mirela Neag în Republica.ro.

Interviul integral, pe Republica.ro 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ăsta da jurnalism ”marca” Tolontan.
    Dai drumul la scandal doar pe vorbe și pe declarații...înainte de a avea dovada scrisă - a se citi rezultate analize - că produsul este ”diluat”.

Trimite un comentariu