Skip to main content

Perlele jurnaliştilor. Radu Herjeu reclamă „șabloanele verbale odioase” folosite de reporterii de teren. Cine sunt „campionii” greșelilor

 
Perlele jurnaliştilor. Radu Herjeu reclamă „șabloanele verbale odioase” folosite de reporterii de teren. Cine sunt „campionii” greșelilor

„Să facă piept" (Digi 24), "Artiștii care-și vor aduce aportul la acest proiect" (Prima TV), "Proiectul a luat final" (Pro TV). Acestea sunt doar câteva dintre perlele jurnaliştilor de la posturile de televiziune pe luna august. Antena 3 și Antena 1 au fost „campionii” greșelilor, potrivit raportului realizat de Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan - Al. Rosetti.

Acesta este cel de-al doilea raport de monitorizare, pe anul acesta, privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune, la iniţiativa Consiliului Național al Audiovizualului.

Publicitate

Radu Herjeu, unul dintre membri, s-a arătat deranjat de "șabloanele odioase" pe care le folosesc reporterii atunci când relatează de la fața locului. El a vorbit în termeni de "atacuri la limba română cea profundă".

"Pe mine mă deranjează mai mult logica felului în care folosesc limba română. De exemplu, atunci când stau în fața DNA spun "atenție" de prea multe ori. Este deranjantă această repetiție", a spus Herjeu.

Acesta a mai spus că astfel de "șabloane verbale absolut odioase" sunt foarte ușor de copiat de către copii și de nou veniții în televiziune.

„Ceea ce m-a surprins foarte tare, când lucram în televiziune, e că mulți dintre tinerii care ajungeau în televiziune preluau automat aceste sabloane. Credeau că nu poti intra in televiziune daca nu folosesti "iata", "atentie", "ei bine" și alte astfel de expresii", a mai spus Radu Herjeu.

La rândul său, Gabriel Tufeanu s-a arătat deranjat de expresia "bolidul de lux" în relatările despre accidente rutiere. 

"Orice nu e Dacie e bolid de lux" - Gabriel Tufeanu.

Campionii greșelilor de limba română

Antena 3 (26 de greșeli), Antena 1 (23) și Realitatea TV (22) au fost campionii greșelilor de gramatică, potrivit unui raport de monitorizare realizat pe luna august de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", la iniţiativa Consiliului Național al Audiovizualului.

Exemple de greseli de lexic și semantică

  • Artiștii care-și vor aduce aportul la acest proiect (Prima TV, 3 VIII) corect: care vor contribui la
  • Să facă piept (Digi 24, 17 VIII) corect: să facă față sau să țină piept
  • Proiectul a luat final (Pro TV, 30 VIII) - corect: proiectul a luat sfârșit
  • Confuzii paronimice, cu efecte involuntar comice: alunițele se numesc (...) nervi (Antena 1, 9 VIII) - corect: nevi.

Raportul de monitorizare complet poate fi consultat pe site-ul oficial al CNA, AICI

Rodica Zafiu profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității București:

"Acum este a doua etapa a monitorizarii de anul acesta, vom aveam una in noiembrie. (...) Nu sunt lucruri spectaculoase, dar probabil că nu vor fi niciodată, este o operație de rutină, dar credem noi necesară. Ca de obicei, am notat lucrurile cele mai grave care țin de greșeli de ortografie. Rodica Zafiu profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității București", a declarat Zafiu.

"Au fost mai putine greseli pentru ca a fost o luna de vara, cand au fost difuzate mai multe reluari", a mai subliniat unul dintre membrii echipei care a lucrat la monitorizare. 

Astfel de rapoarte au fost o „tradiție” a CNA până în 2012, când forul a luat o pauză de aproape patru ani. În primăvara acestui an a fost reluată această inițiativă. 

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Astia au dormit cativa ani si acum ca se apropie alegerile si se balanseaza scaunul ca sa-i ejecteze s-au apucat de treaba. Penibil.

Trimite un comentariu