Skip to main content

Realitatea TV, amendată cu 5.000 de lei pentru campania de la alegerile locale. RFI și România TV, somație publică

 
Realitatea TV, amendată cu 5.000 de lei pentru campania de la alegerile locale. RFI și România TV, somație publică
televizor

După mai bine de trei luni, Consiliul Național al Audiovizualului a ajuns să analizeze ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale, care au avut loc pe data de 5 iunie. Rezultatul? Realitatea TV s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei, postul RFI (Radio France International) și România TV cu câte o somație publică fiecare.

Tot pentru campania electorală CNA a amendat astăzi și postul Estrada TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Publicitate

Astfel, Consiliul și-a încheiat misiunea privind modul în care posturile centrale au reflectat campania electorală de acum trei luni și jumătate. Forul audiovizualului se pregătește în prezent pentru alegerile parlamentare.

Astăzi, CNA a publicat Proiect de decizie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care va sta în dezbatere publică timp de 15 zile pe site-ul instituției.

De ce a fost amendat postul Realitatea TV?

Postul Realitatea TV a fost amendat cu 5.000 de lei pentru două ediții ale emisiunii Jocuri de putere, realizate de Rareș Bogdan, de pe 1 și 2 iunie. 

Ștefan- Viorel Florescu, candidat independent la primăria sectorului 6, a reclamat la CNA postul Realitatea TV:

"În data de 01.06.2016, pe postul de televiziune Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere (...) a fost difuzată o fotografie trucată, care mă și reprezintă alături de niște indivizi pe care nu îi cunosc, ca fiind membru al unei grupări interlope. Această fotografie a făcut subiectul unei ample dezbateri a moderatorului Rareș Bogdan și a invitaților din emisiune, privind integritatea mea morală, precum și intențiile mele în ceea ce privește Sectorul 6. Am fost acuzat că sunt susținut de clanuri și interlope (în speță chiar și persoanele de care mi-­a fost alăturată imaginea), și în acest sens fiind afiate și mesaje tip ”burtieră” în subsolul imaginilor difuzate pe post (...). RFI, matinalul din 3 iunie, de la ora 09.00", a spus Florescu.

Printre titlurile afișate pe ecran:

  • Dezvăluirile despre cei care vor să ne câștige votul;
  • Florescu, reprezentantul interlopilor în Sectorul 6;
  • Cum poate fi salvat Sect. 6 de interlopi;
  • Cum dorm instituțiile statului în Sect. 6;
  • Clanul Sportivilor, cu ochii pe Sect. 6.

Amenda de 5.000 de lei a fost propusă de Monica Gubernat și a primit șase voturi “pentru” (Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat. Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu) și două “împotrivă” (Florin Gabrea și Dorina Rusu).

LEGISLAȚIE. Articolele de lege în baza cărora a fost sancționat canlul de știri

Articolul 64, alineatul b, prevede că informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

ART. 8 (1) În sensul prezentei legi, prin minoritate naţională se înţelege acea etnie care este reprezentată în Consiliul Minorităţilor Naţionale.

ART. 72 Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii: a) să fie imparţiali;

Pentru ce au luat somație publică postul RFI și România TV

România TV a fost somată public pentru mai multe ediții informative și emisiunea Alege România, din 5 iunie. Motivul? Textele de pe burtere n-au reflectat subiecte dezbătute în studioul televiziunii de știri. 

Articole de lege încălcate. Codul audiovizualului: În emisiunile de știri și dezbateri radiodifuzorii trebuie sa respecte următoarele reguli: lit. c) titlurile și textele afișate pe ecran să reflecte cât mai fidel esența faptelor și datelor prezentate. 

RFI a fost somat public pentru matinalul din 3 iunie. 

Art. 13 din Decizia 244 a CNA: Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă c) invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanților competitiorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și TV.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu