Skip to main content

VIDEO. Cu vocea pe balcon. O echipă de români filmează pentru proiectul internaţional Balcony TV

 

VIDEO. Ai loc cu o trupă pe balcoanele din Bucureşti? Mai mult, poţi filma un clip? Un fost om de radio – Călina Maria Curticăpean şi un om de film – Alex Purje sunt artizanii proiectului în Capitală. Rock, jazz, funk, pop, alternativ, rap, electro, reggae sau influenţe de muzică clasică. Nu contează stilul, pe balcon să se cânte!

Publicitate

Clipurile sunt filmate pentru un proiect internaţional, Balcony TV, care adună astfel de videoclipuri din toată lumea şi le postează online.

Cum au ajuns ei să reprezinte formatul în Bucureşti?

Călina Maria Curticăpean povesteşte pentru Paginademedia.ro:

Eu şi Alex Purje, de asemenea producător şi regizor la BalconyTv Bucharest suntem şi muzicieni, colegi în trupa Space Needle. Eram familiari cu platforma şi ne-am fi dorit să putem cânta şi noi pe balcon aşa că i-am contactat întrebându-i când vor veni şi în Bucureşti, descriindu-le foarte frumos oraşul şi scena muzicală a acestuia.

Chiar Stephen O’Regan (unul dintre fondatorii platformei mondiale n. red) mi-a răspuns la mesaj, după ce ne-a „puricat” conturile pe reţelele de socializare şi i-a plăcut ce a văzut. Eu activam în radio în acea perioadă, Alex Purje în cinematografie, experienţa noastră ca muzicieni era un atu aşa că ne-a propus să producem noi BalconyTv Bucharest. Am acceptat imediat şi aşa a început povestea noastră.”

Clipurile produse în balcoanele din Capitală au fost în topul serialelor din reţeaua Balcony.


„Am fost şi în fruntea acestui top, 5 săptămâni la rând. Acum suntem pe locul 5, însă acest lucru s-ar putea schimba peste noapte. Nu am coborât niciodată mai jos de locul 6 în acest top al oraşelor. Este un lucru mare să fim printre primii 10 din 70”, spune Călina.

Care au fost balcoanele ajune “vedete”?

Călina:

„Am început BalconyTv Bucharest cu un balcon intim pe Calea Victoriei, paşii ne-au purtat apoi pe Strada Londra şi deasupra Pieţei George Coşbuc, apoi ne-am „liniştit” o perioadă la One 88 - Up 2 Infinity, pe strada Mihai Eminescu 188.

Balconul care a devenit „cartierul nostru general” este cel de la Media One, de pe Mavrogheni numărul 1. Aici avem o panoramă completă deasupra Centrului Bucureştiului. Clădirea de pe vremea Regelui Carol a fost recent restaurată după ce în anii `90 aceasta primise o altă faţă.

Noi ne dorim ca prin BalconyTv Bucharest să promovăm Bucureştiul prin ochii artiştilor care ne calcă pragul. Ultimul episod l-am filmat la Control, pe Constantin Mille numărul 4. Este primul balcon special prin intimitatea lui şi nu prin panoramă.”

GALERIE FOTO. Concerte pe balcoane

Deşi proiectul este prezent în Bucureşti din luna ianuarie, lista celor care au cântat pe balcon este deja una bogată şi variată.

Călina:

“Artiştii invitaţi ne-au adus, deja, pe balcon, o multitudine de stiluri de la rock la jazz, neo-soul, funk, pop, alternativ, rap, electro, stoner, reggae sau influenţe de muzică clasică.

Încă avem foarte multe de arătat şi playlist-ul nostru se va colora foarte frumos în lunile care urmează.”

Cine a cântat până acum în balcon?

“Până acum i-am avut pe balcon pe Jazu, E.M.I.L, Pistol cu Capse, Otherside, A-C Leonte, The Kryptonite Sparks, Uniforma, Lucia & The Muse Quartet, Shesdead, Omelette, Petra Acker & The Band, Wooldozer, Helen, Days of Confusion, Mike Parker’s Trio Theory (SUA), Alternosfera, Blue Night Shadow, Macanache & The Putreds, Roadkillsoda, White Ash, Eyedrops, Yelllow, Tourette Roulette, Byron, The Mono Jacks, Eleven, Travka, AVA, Barter şi Autumn Hotel, urmând ca vineri, 16 septembrie, în jurul orei 21.00, să apară episodul cu The Underground Youth (UK).”

Despre producţie:

„Cu toţii producem episoade cu o durată medie de aproximativ 8-9 minute, totul este filmat one take şi înregistrat „dintr-o bucată” fără intervenţii ulterioare, fără tăieturi.

Cu toţii avem acelaşi scop, să promovăm artiştii şi muzica originală. Ne dorim să păstrăm totul autentic şi natural aşa că noi am ales, spre deosebire de alte echipe de producţie, să filmăm câte un episod în fiecare săptămână.”

Planuri?

„Obiectivul nostru principal este să aducem muzica mai aproape de ascultători. Vrem să arătăm lumii cât de mulţi muzicieni talentaţi găzduieşte Bucureştiul, din ţară şi nu numai! Ne dorim să putem fi o rampă de lansare pentru artiştii aflaţi la început de drum! Ne dorim să avem puterea şi susţinerea necesară să împlinim şi noi 10 ani de BalconyTv Bucharest şi nu numai!

Nu în ultimul rând ne dorim să îi putem aduna, la un moment dat, pe toţi artiştii care ne-au călcat pragul 'sub aceeaşi umbrelă', să cunoaştem, tot prin muzică şi comunitatea de oameni frumoşi care s-a creat în jurul BalconyTv Bucharest şi să ne simţim bine împreună.”
Clujul, primul oraş din România intrat pe Balcony

Cluj-Napoca a fost primul oraş care a adus formatul BalconyTV în România, în 2014. Din luna ianuarie a acestui an însă, şi Bucureştiul s-a alăturat proiectului, la iniţiativa unor tineri pasionaţi de muzică.

BalconyTV este rezultatul unei reţete cu numai trei ingrediente: un balcon, muzică live şi o cameră de filmat. Gândit acum zece ani în Dublin, Irlanda, formatul s-a răspândit în peste 70 de oraşe din lume.

Istoria internaţională a Balcony TV:

„BalconyTv este o platformă online, internaţională, de tip „talent showcase” care cuprinde 'episoade' cu artişti cântând muzică originală, live, pe balcoane din întreaga lume.”

„Povestea începe în 2006 în Dublin. Stephen O’Regan, pe atunci proaspăt absolvent de cinematografie şi colegii acestuia de apartament, muzicienii Tom Millet şi Pauline Freeman pun bazele a ceea ce urma să devină fenomenul BalconyTv.

Primele episoade sunt produse chiar pe balconul apartamentului în care aceştia locuiau, cu chirie, în perioada studenţiei. În scurt timp, BalconyTv devine mai mult decât o joacă, platforma începând să se extindă în oraşe precum Hamburg, Paris şi Londra.

De-a lungul timpului, peste 90 de oraşe au făcut parte din această minunată comunitate de oameni care cred în artiştii lor locali şi îşi doresc să îi promoveze.”

„În 10 ani de existenţă, platforma a reuşit să adune peste 15 000 de episoade, peste 100 de milioane de vizualizări şi 250 000 de fani pe Facebook. Balcony Tv a început să îşi facă simţită prezenţa în industria muzicală, fiind o platformă independentă, prin care iubitorii de muzică, promotori şi artişti din întreaga lume, sunt la un click distanţă de a cunoaşte scena muzicală live a unui oraş.

De-a lungul timpului au cântat pe balcoane, în cadrul Balcony Tv, multe trupe aflate la început de drum dar şi mulţi artişti consacraţi precum: Joss Stone, Edward Sharpe, Kimbra, The Script, Ed Sheeran, Mumford & Sons, Nouvelle Vague, Jessie J, Dub FX, Zaz şi mulţi alţii.”

VIDEO. Câteva din clipurile Balcony TV Bucureşti:

Macanache la Balcony TV

Days of Confusion

E.M.I.L.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Inca un articol inutil pe pagina voastra. Audientele nu le dati? Chiar nu ne pasa de stiri de genul... Mai bine ati publica audienta zilnica, deoarece concurenta va ia fata!

Trimite un comentariu

sus