Skip to main content

Cătălin Gomboș: cum a fost manipulată informația în campania Nu distrugeți Radioul

 
Cătălin Gomboș: cum a fost manipulată informația în campania Nu distrugeți Radioul
Foto: romania-actualitati.ro

Cătălin Gomboș, unul dintre jurnaliștii cercetați de comisia de disciplină a radioului public, a vorbit în ședința de astăzi despre un e-mail intern care, spune el, dovedește faptul că au fost manipulate informații în cadrul SRR, înainte de lansarea campaniei "Nu distrugeți radioul".

Mai exact,un comunicat al Asociației Jurnaliștilor Europeni, plin de erori, a fost preluat de Radio România pentru că punctul de vedere al organizației europene corespundea cu interesul radioului românesc. Comunicatul forului european conținea inexactități grave, semnalate de câțiva șefi în mailul prezentat de Gomboș. Cu toate acestea, materialul a fost preluat pe site-ul Radio România.

Publicitate

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, un fragment din declarația lui Cătălin Gomboș, făcută în fața comisiei de disciplină, care s-a reunit astăzi pentru a doua oară pentru a-i cerceta pe salariații SRR Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu: 

"Ca jurnalist, am si surse pe care, potrivit legii, pot sa le protejez. O sursa mi-a trimis dovada ca in acest caz manipularea a fost premeditata. Este vorba de fotografiile unui email care cred ca poate fi gasit usor si pe serverele Radioului intrucat mail-ul respectiv a fost trimis si pe adresa [email protected]

In atasamentul acelui e-mail trimis de domnul Eugen Cojocariu (Radio România Internațional) de la Radio Romania International catre domnul Emilian Blânda, Dan Preda (șeful de la Radio România Actualități) si Nicu Popescu (redactor-șef adjunct, prin delegație, responsabil la camera știrilor) de la Radio Romania actualitati, era traducerea corecta a comunicatului Asociatiei Jurnalistilor Europeni.

In textul email-ului, domnul Eugen Cojocariu atrage atentia asupra erorilor din comunicat."

În continuare, jurnalistul Cătălin Gomboș a citit e-mail-ul la care făcea referire:

 “A trimis Diana traducerea, va rog aruncati un ochi si decideti ce dati pe post pentru ca e plin de greseli comunicatul original. Nu l-as da in transfer sa se propage greselile. PSD nu mai e la guvernare, PNL nu e in opozitie, iar prerogativele … CNA din legea 41 nu trec la Guvern cum se scrie in comunicat si nici nu scrie in legea Severin ca se unesc SRR si TVR”.

Ce spunea comunicatul Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ), trimis pe data de 10 martie 2016:

"În prezent, PSD, partid aflat la guvernare, folosește o procedură de urgență pentru a grăbi trecerea prin Parlament a unui amendament la Legea 41/1994, care reglemtează modul în care funcționează posturile publice de radio și televiziune.
Modificările radicale includ transferul unor competențe semnificative către Guvern, de la autoritatea statutară și de la Consiliul Audiovizualului (CNA).

Printre cei care critică modificările se numără și Partidul Liberal (PNL), care le consideră neconstituționale.
Maniera în care măsurile propuse pentru reformă se doresc a fi impuse pun în pericol TVR, care deține active cu valoare ridicată, inclusiv clădiri și echipamente.

Este de asemenea important ca nicio modificare a legii de organizare și funcționare să nu aducă prejudicii stabilității financiare a radioului public sau asupra capacității sale de a furniza informații de interes public în programele sale." 

Pe data de 12 martie 2016, site-ul romania-actualitati.ro publică însă o știre cu următorul titlu: "Asociaţia Jurnaliştilor Europeni critică proiectul de modificare a legii 41". 

"Asociaţia Jurnaliştilor Europeni urmăreşte cu îngrijorare demersurile care ar putea pune în pericol viitorul posturilor publice de radio şi televiziune din România.

"TVR a acumulat datorii uriaşe şi nu a reuşit, o bună perioadă de timp, să îşi redreseze situaţia financiară. Este important însă", se arată în comunicatul asociaţiei, "ca orice schimbări care intervin în legea de funcţionare a celor două servicii să nu afecteze postul public de radio".

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni critică şi lipsa unei dezbateri publice deschise şi ample înainte de a încerca modificarea legii în an electoral şi reaminteşte că difuzorii de servicii publice de radio şi televiziune au responsabilitatea să ofere populaţiei ştiri şi infomraţii corecte şi echilibrate în perioada alegerilor şi în momente de incertitudine politică", se spune în știrea de pe site-ul oficial al Radio România.

CONTEXT. Reamintim că la finalul lunii februarie, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, social-democratul Georgică Severin, dorea să separe funcţia de director general al TVR şi SRR de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al societăţilor, potrivit unui proiect de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV depus la Parlament, după cum relata la vremea respectivă News.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu