Skip to main content

Cel mai mare cotidian de opoziţie din Ungaria a fost închis. Ziariştii, anunţaţi prin curier

 
Foto: Hungarian Free Press
Foto: Hungarian Free Press

Népszabadság, cotidianul politic cu cel mai mare tiraj din Ungaria, un titlu cu o vechime de şase decenii, a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată. Ieri dimineaţă, salariaţii Népszabadság au fost informaţi printr-o scrisoare primită de la un curier că şi-au pierdut locurile de muncă.

Publicitate

Ziarul, cu un tiraj de 38.000 de copii, nu mai apare în ediţia tipărită şi nici în online. Arhiva digitală şi articolele de pe site au dispărut, jurnaliştii au fost daţi afară din birouri, iar conturile de e-mail de la ziar au fost închise, potrivit Hungarian Free Press.

Editorii şi jurnaliştii publicaţiei Népszabadság s-a trezit fără locuri de muncă şi numesc, pe drept, această mişcare drept “puci”.


Ieri dimineaţă, salariaţii Népszabadság au fost informaţi printr-o scrisoare primită de la un curier că şi-au pierdut locurile de muncă. Acesta a fost momentul în care au realizat că nu mai au unde lucra, că nu mai au acces la conturile de e-mail şi că site-ul publicaţiei s-a dus şi el.

Editorii ziarului din Ungaria mai au acces acum doar la pagina oficială de Facebook a publicaţiei pe care au postat următorul mesaj:

“Dragi internauţi, editorii Népszabadság au aflat în acelaşi timp cu publicul larg că ziarul tocmai a fost închis. Primul nostru gând a fost că acesta este un puci”.

ISTORIE. Népszabadság, fondat pe 2 noiembrie 1956, în timpul Revoluţiei Ungare, a servit drept instrument al Partidului Muncitoresc Socialist Ungar. Publicaţia a devenit un ziar critic, independent de centru stânga după tranziţia la democraţie din anii ‘89-’90.

O mare parte a acţiunilor au fost trasferate către entităţi private, trusturi străine şi către Fundaţia pentru Presă Liberă (Free Press Foundation). Publicaţia a rămas afiliată Partidului Socialist ungar într-o mică măsură până în 2015, când şi acele puţine dividente au fost vândute.

În prezent, Népszabadság este deţinut de cei de la Austria Mediaworks, care susţine că firma trece doar printr-un proces de “restructurare” şi că speră să lanseze un nou Népszabadság care să fie profitabil, după ani de pierderi.

Poziţia celor de la Austria Mediaworks:

“În ciuda creşterilor de venit şi măsurilor de reducere a costurilor, ziarul Népszabadság nu a fost capabil să obţină succes economic, iar prioritatea conducerii este să rezolve această problemă găsind cel mai bun model de business. Népszabadság a pierdut, în ultimii 10 ani, 74% din tirajul vândut, reprezentând peste 100.000 de ediţii.

În consecinţă, din 2007 şi până acum, a avut pierderi de peste cinci miliarde de forinţi maghiari (HUF) (16,4 milioane euro). Şi anul acesta, această afacere a generat pierderi considerabile.

Pentru a păstra brandul Népszabadság, conducerea Mediaworks se va concentra pe găsirea celui mai bun model de business pentru ediţia tipărită, în acord cu trendurile actuale ale industriei şi va lansa consultări în privinţa dezoltărilor viitoare.

Pentru a îndeplini şi pentru a se concentra efectiv asupra aceastei sarcini, toate operaţiunile Népszabadság (print şi online) vor fi suspendate începând de astăzi până când va putea fi implentată noua formulă”

Presa din Ungaria speculează, încă de acum patru luni, că interesele de afaceri sunt în strânsă legătură cu partidul maghiar al lui Fidesz (aflat la guvernare), ce ar urmări să cumpere acţiuni la publicaţia deţinută de Mediaworks, mai scrie hungarianfreepress.com.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus