Skip to main content

Cel mai mare cotidian de opoziție din Ungaria a fost închis. Ziariștii, anunțați prin curier

 
Cel mai mare cotidian de opoziție din Ungaria a fost închis. Ziariștii, anunțați prin curier
Foto: Hungarian Free Press

Népszabadság, cotidianul politic cu cel mai mare tiraj din Ungaria, un titlu cu o vechime de șase decenii, a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată. Ieri dimineață, salariații Népszabadság au fost informați printr-o scrisoare primită de la un curier că și-au pierdut locurile de muncă.

Ziarul, cu un tiraj de 38.000 de copii, nu mai apare în ediția tipărită și nici în online. Arhiva digitală și articolele de pe site au dispărut, jurnaliștii au fost dați afară din birouri, iar conturile de e-mail de la ziar au fost închise, potrivit Hungarian Free Press.

Publicitate

Editorii și jurnaliștii publicației Népszabadság s-a trezit fără locuri de muncă și numesc, pe drept, această mișcare drept “puci”.

Ieri dimineață, salariații Népszabadság au fost informați printr-o scrisoare primită de la un curier că și-au pierdut locurile de muncă. Acesta a fost momentul în care au realizat că nu mai au unde lucra, că nu mai au acces la conturile de e-mail și că site-ul publicației s-a dus și el.

Editorii ziarului din Ungaria mai au acces acum doar la pagina oficială de Facebook a publicației pe care au postat următorul mesaj:

“Dragi internauți, editorii Népszabadság au aflat în același timp cu publicul larg că ziarul tocmai a fost închis. Primul nostru gând a fost că acesta este un puci”.

ISTORIE. Népszabadság, fondat pe 2 noiembrie 1956, în timpul Revoluției Ungare, a servit drept instrument al Partidului Muncitoresc Socialist Ungar. Publicația a devenit un ziar critic, independent de centru stânga după tranziția la democrație din anii ‘89-’90.

O mare parte a acțiunilor au fost trasferate către entități private, trusturi străine și către Fundația pentru Presă Liberă (Free Press Foundation). Publicația a rămas afiliată Partidului Socialist ungar într-o mică măsură până în 2015, când și acele puține dividente au fost vândute.

În prezent, Népszabadság este deținut de cei de la Austria Mediaworks, care susține că firma trece doar printr-un proces de “restructurare” și că speră să lanseze un nou Népszabadság care să fie profitabil, după ani de pierderi.

Poziția celor de la Austria Mediaworks:

“În ciuda creșterilor de venit și măsurilor de reducere a costurilor, ziarul Népszabadság nu a fost capabil să obțină succes economic, iar prioritatea conducerii este să rezolve această problemă găsind cel mai bun model de business. Népszabadság a pierdut, în ultimii 10 ani, 74% din tirajul vândut, reprezentând peste 100.000 de ediții.

În consecință, din 2007 și până acum, a avut pierderi de peste cinci miliarde de forinți maghiari (HUF) (16,4 milioane euro). Și anul acesta, această afacere a generat pierderi considerabile.

Pentru a păstra brandul Népszabadság, conducerea Mediaworks se va concentra pe găsirea celui mai bun model de business pentru ediția tipărită, în acord cu trendurile actuale ale industriei și va lansa consultări în privința dezoltărilor viitoare.

Pentru a îndeplini și pentru a se concentra efectiv asupra aceastei sarcini, toate operațiunile Népszabadság (print și online) vor fi suspendate începând de astăzi până când va putea fi implentată noua formulă”

Presa din Ungaria speculează, încă de acum patru luni, că interesele de afaceri sunt în strânsă legătură cu partidul maghiar al lui Fidesz (aflat la guvernare), ce ar urmări să cumpere acțiuni la publicația deținută de Mediaworks, mai scrie hungarianfreepress.com.
 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu