Skip to main content

CNA se pregătește de modificarea legislației. Emisiunile „fake” trebuie să anunțe pe tot parcursul că sunt ficțiuni

 
CNA se pregătește de modificarea legislației. Emisiunile „fake” trebuie să anunțe pe tot parcursul că sunt ficțiuni

CNA vrea să oblige televiziunile ca reality-show-urile pe bază de scenariu să afișeze pe tot parcursul că este vorba despre o ficțiune. Concret, emisiunea lui Ernet, de pe Kanal D, sau emisiunile de la Național TV, precum Alege iubirea și Testul iubirii, și chiar Lecții de viață de la Pro TV vor trebuie să afișeze pe tot timpul de difuzare „Acest program este o ficțiune”. În prezent, posturile sunt obligate să afișeze acest mesaj, timp de 10 secunde, la începutul și la finalul emisiunii. 

„O schimbare de nuanță, dar eu cred că va schimba percepția telespectatorilo”, a explicat Radu Hejeu, membru CNA, cel care a și inițiat mare parte din modificările din codul audiovizual, legislația secundară pe baza cărei lucrează CNA, despre care Paginademeida.ro a scris pe larg AICI.

Publicitate

„Mulți oameni cred că sunt reale, deși eu îmi aduc aminte când a început Ernest la Prima și mă întrebam cum poate cineva să creadă că această emisiune nu este făcătură. Și totuși, și astăzi sunt oameni care sunt convinși că emisiunilea acelea sunt pe bune, iar ei sunt oameni reali.”, a fost explicația lui Radu Herjeu. 

„Noi ne-am confruntat cu foarte multe sesizări pentru că oamenii, neînțelegând că acela este un scenariu spuneau „cum e posibil să arăți o mamă care își zguduie copilul”. E posibil, pentru că o face și într-un film sau un serial, iar acolo nu te deranjează foarte tare pentru că știi că e ficțiune”, a mai spus el.

Astfel de „făcături” au apărut și în emisiunile tabloid, sunt și ele vizate? 

Radu Hejeu, membru CNA – „Acolo e greu. Dacă nu-și declară emisiunea e foarte greu să intervin să demonstrez că a fost un scenariu. Pot să presupun că Guță nu s-a ridicat să dea în amantă-sa pentru că i-au venit lui piticii pe creier. E foarte greu de demonstrat. Problema e ca măcar la cele la care tu recunoști că e program de ficțiune.

Herjeu a vorbit pe larg despre modificările propuse de conducerea CNA, pentru Paginademedia.ro, AICI

 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ok , ce vezi e fictiune cu personaje ce interpreteaza un rol , dar aceste fictiuni sunt inspirate din viata reala ce chiar s a intamplat !
  • Poate ar trebui explicat/înlocuit si cuvântul "ficțiune". Nu de alta, dar e posibil ca cei care cred că aceste emisiuni sunt "reale" să nu știe sensul acestui neologism.
  • Primele emisiuni ale lui Ernest la Prima tv erau pe bune, luate dupa formatul american dar intre timp nu si-au mai permis din cauza banilor si a legislatiei.
  • Emisiunea Te vrea langa mine , acolo sunt dovezi clare pe fata nu pot sa cred ca sunt oameni ce cred in asa ceva , oricum nu face-ti nimic daca va-ti implica ce de CNA si ati investiga putin gasiti dovezi clare sunt participanti sau fosti participanti ce au fost pe la national la emisiuni de genu la prima sau chiar si la Ochii din umbra etc....
  • Am auzit ca asa ze pricedeaza si la cae mai mari. De exemplu, in editia originala a piesei Romeo si Julieta se preciza pe fiecare pagina ca e fictiune.
  • Ar trebui sa bage aici si Acces direct. Sau Capatos.Doar au recunoscut ca plateau invitatii sa fac si sa spuna ce vor ei.

Trimite un comentariu