Skip to main content

DERAPAJ. O ciorbă de ştire. B1 TV şi site-ul ŞtirileProTV.ro, ştiri prăpăstioase despre ciorba care „îmbolnăveşte de cancer”

 
DERAPAJ. O ciorbă de ştire. B1 TV şi site-ul ŞtirileProTV.ro, ştiri prăpăstioase despre ciorba care „îmbolnăveşte de cancer”

ŞTIRE ALARMISTĂ. „Periculoasă” sau „cancer gastric” au fost termenii folosiţii de jurnaliştii B1 TV pentru a ilustra „beneficiile” ciorbei. Chiar din titlul de pe burtieră telespectatorii sunt avertizaţi: „Ciorba duce la cancer gastric”, cu supratitlul „Îmbolnăviţi cu ciorbă”.

Publicitate

„Este preferata românilor, însă medicii susţin că este periculoasă”, informează ştirea prezentată astăzi pe post.

B1: Fie că este de burtă sau de legume, are efecte negative asupra sănătăţii şi poate produce cancer la stomac. Dacă vrem să avem o viaţă sănătoase, trebuie să o scoatem din meniu, recomandă medicul Ovidiu Peneş”.

Despre ce „medici” e vorba? De fapt, este vorba de unul singur, prezentat într-un material video apărut pe site-ul ştirileprotv.ro.

Pe site-ul Pro TV pildele doctorului Ovidiu Peneş sunt prezentate într-un material înregistrat, cu sigla Ştirilor Pro TV, prezentat sub genericul „Dr OV”.

Reprezentanţii postului au declarat pentru paginademedia.ro că materialul a apărut pe site, nu şi la postul TV.

Pe site-ul ştirileprotv.ro, titlul materialului era la fel la alarmist ca la B1 - "Dr. Ovidiu Peneş: "Ciorba noastră cea de toate zilele, drumul mai scurt spre cancer". Ulterior, titlul de pe site-ul Ştirilor Pro TV a fost schimbat. Acum este "Dr. Ovidiu Peneş explică riscurile consumului de ciorbă caldă". Pe materialul video însă, burtiera a rămas aceeaşi: "Ciorba caldă, drumul mai scurt spre cancer".

Materialul video nu oferă însă suficiente detalii care să susţină concluzia preluată şi de B1 TV. Aceleaşi concluzii, punctate în acelaşi fel au mai fost preluate şi de alte publicaţii online, printre care B1.ro, WowBiz.ro, ActiveNews.ro şi Ştiripesurse.ro.

FOTO

VIDEO. Ştirea de site-ul Ştirile Pro TV:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • . .
    http://journal.waocp.org/article_26467_75fb674f77aa464360f3328df92ae988.pdf
    http://journal.waocp.org/article_24876_5a37ff429273cfb76d689a5268328b7d.pdfV
    Si desigur, sunt zeci de studii, vechi si noi dar este mai simplu sa ne exprimam fără sa ne documentam.
  • . .
    https://edition-m.cnn.com/2019/03/20/health/hot-tea-linked-to-higher-cancer-risk-study-intl/index.html?utm_content=2019-03-20T19%3A01%3A18&utm_medium=social&utm_source=fbCNNi&utm_term=link&r=http%3A%2F%2Fm.facebook.com
  • Suflu in ciorba Suflu in ciorba
    Cafeaua si ceaiul se beau reci se stie,doar ciorba e calda si da toate nenorocirile.Si cica ala a facut studii in SUA...
  • Ciorbea Victor Ciorbea Victor
    Dar ceaiul cald ? Sa il bem rece? Tot englezii au cancer gastric? Macar majoritatea atunci? Fraierilor!
  • Gabriel Gabriel
    O mega aberatie fara sens, asta nici mutra de doctor nu are.... i
  • gigi gigi
    @david, mare adevar ai grait!
  • david david
    Cred ca citirea siteurilor respective si mai nou privitul la B1 mai degraba produc cancer.
  • alex2 alex2
    Am vazut bazaconia asta preluata de toate siteurile. Cu o zi inainte fusese alta preluata de mutle siteuri, pornita de pe siteul National ,care spunea ca medicii avertizeaza ca vitaminele produc cancer, fara nicio explicatie, ceva, orice.

Trimite un comentariu

sus