Skip to main content

DOSAR. Jumătate din chioşcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment

 
chiosc ziare Adevarul
chiosc ziare Adevarul

DISTRIBUŢIA PRESEI. În cifre absolute, situaţia distribuţiei de presă, ca şi situaţia presei, este dramatică: jumătate din firmele de profil au falimentat în ultimii ani sau sunt în insolvenţă. Mii de chioşcuri au dispărut.

Publicitate

În prezent, reţeaua tadiţională de difuzare a presei scrise numără 3.500 de magazine şi chioşcuri stradale. Raportat la ultimii ani, scăderea este dramatică.

„În urmă cu mai puţin de zece ani, în România erau aproximativ 8.000 de puncte de difuzare", spune Hadrian Mateescu, managerul companiei de distribuţie Mara Business Solutions şi fost responsabil pe această zonă, peste zece ani, la titluri din portofoliul Adevărul şi Ringier.

Firmele de distribuţie s-au înjumătăţit şi ele. Numai în ultimii trei ani, jumătate din firmele de profil au falimentat sau sunt în insolvenţă, potrivit unui raport al Patronatului Difuzorilor de Presă. Din restul de 50%, cam două treimi din distribuitori merg pe pierdere.

Alte cauze, potrivit distribuitorilor:

- Scăderea tirajelor la cotidiane, săptămânale şi publicaţii periodice.

- Creşterea cheltuielilor cu impozitele şi taxele locale, cu utilităţile publice, cu transportul şi mentenanţa parcurilor auto.

Unule măsuri administrative adoptate de Consiliile Locale au îngreunat situaţia, spun distribuitorii:

„Unele Consilii Locale îngrădesc comercializarea produselor complementare presei scrise (carte, papetărie, jucării, CD-uri, servicii de reîncărcare electronică, ţigarete, băuturi răcoritoare, cafea, produse alimentare preambalate etc), fără de care vânzarea de presă scrisă nu poate supravieţui ca activitate economică minimum rentabilă, în ansamblul ei".

Lanţul prin care cuvântul scris ajunge la cititori este vulnerabil şi din cauza intenţiilor declarate recent de autorităţile locale din Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Sinaia, susţin distribuitorii.

„În momentul de faţă, în Municipiul Bucureşti s-au iniţiat măsuri (mai cu seamă în Sectorul 4) de schimbare a mobilierului stradal ce presupun investiţii însemnate din partea agenţilor economici şi pot avea un impact social prin reducerea de locuri de muncă, prin închiderea unor puncte de vânzare de presă şi scăderea vânzărilor de presă scrisă.

Măsurile din Sectorul 4 sunt pe cale de a fi luate fără nici o corelare cu activitatea din celelalte 5 sectoare."

Situaţia distribuţiei de presă a fost prezentată, vineri, de Patronatul Difuzorilor de Presă la o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului: Violeta Alexandru (Ministrul pentru consultare publica si dialog social) şi Dorian Filote (secretar de stat, cancelaria primului ministru).

Materialele din Dosarul DISTRIBUŢIA PRESEI:

1. Jumătate din chioşcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment

2. Distribuitorii cer ajutorul Guvernului: 10% din tirajele ziarelor, abonamente subvenţionate. Jumătate din benzină, acoperită de Guvern

3. Cum e susţinută presa şi distribuţia în Europa. De la subvenţii şi fonduri speciale la reclame guvernamentale

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus