Skip to main content

INTERVIU. În culisele seriei Valea Mută, făcută de HBO în România. Scenariu norvegian, actori români, decor: Brașov

 
INTERVIU. În culisele seriei Valea Mută, făcută de HBO în România. Scenariu norvegian, actori români, decor: Brașov
Johnathan Young și Andra Radu

INTERVIU. Scenariu norvegian adaptat, actori români, locul poveștii: Brașov, casa de producție: Castel Film. Producătorii serialului Valea mută, au detaliat pentru Paginademedia.ro povestea care începe pe HBO: scenariul este norvegian (dar este adaptat pentru România), actorii sunt români, iar filmările au avut loc în Brașov, Cheia și București. 

Publicitate

"În linii mari am păstrat povestea principală, cu accent pe intrigă, adică evenimentul de la început care declanșează o reacție în lanț întinsă pe parcursul celor patru episoade", a declarat scenaristul Christian Barna, pentru Paginademedia.ro. povestea pleacă de la o crimă într-o pădure de lângă Brașov, la care doi adolescenți au fost martori. 

  "Vrem ca dilemele și provocările cu care se confruntă personajele noastre să atingă publicul HBO”, spune Johnathan Young, unul dintre producătorii executivi HBO Europe, care s-a implicat în realizarea seriei Valea Mută, într-un scurt interviu acordat Paginademedia.ro.

În mai puțin de două săptămâni HBO Europe va lansa noua sa producție filmată în România, Valea Mută. Primul episod al productiei va fi difuzat pe 23 octombrie, de la ora 20:00 la HBO și HBO GO, după cum au anunțat oficialii HBO.

Regia seriei Valea Muta este semnata de Marian Crișan. În rolurile principale sunt: Theodor Șoptelea, Vlad Bălan, Rodica Lazăr, Emilian Oprea.

Răspunsurile oferite de producătorul HBO Europe Johnathan Young și scenaristul Christian Barna, în continuare:

Reporter Paginademedia.ro: Ce înseamnă să adaptezi un scenariu plecând de la un format străin (în cazul de față norvegian)?

Christian Barna, scenarist Valea Mută, pentru Paginademedia.ro:

“Înseamnă o oscilație perpetuă între ce să schimbi și ce să păstrezi din original. În cazul de față, în linii mari am păstrat povestea principală, cu accent pe intrigă, adică evenimentul de la început care declanșează o reacție în lanț întinsă pe parcursul celor patru episoade. Apoi am regândit anumite nuclee tematice, pentru a le face să corespundă realităților autohtone. Acest proces de naturalizare a adus cu sine personaje și situații noi care cred că dau miniseriei o culoare aparte.

Reporter Paginademedia.ro: Aş vrea să-mi povesteşti un pic despre procesul de creaţie. Porneşti de la o serie de puncte cheie pe care trebuie să le atingi sau cum se întâmplă asta?

Christian Barna: Există, desigur, câteva puncte cheie pe care îți propui să le atingi, puncte care delimitează o zonă de care dacă te îndepărtezi te trezești în altă poveste, sau mai exact în alt film. În rest, încerc să stau cât mai mult cu personajele, să le înțeleg. Apoi caut acele situații în care specificitatea lor se poate desfășura cât mai bine.”

Johnathan Young, producător HBO Europe: Am simțit că modul în care se desfășoară povestea și problemele pe care le ridică ar putea fi adaptate într-un cadru românesc

Reporter Paginademedia.ro: Regizorul Marian Crişan a spus că a fost atras de proiectul HBO pentru “intriga interesantă” din scenariu. Acesta este motivul pentru care a fost ales acest format?

Johnathan Young, unul dintre producătorii executivi HBO Europe, care s-a implicat în realizarea seriei Valea Mută: Serialul norvegian, Eyewitness, pornește de la o premisă foarte interesantă care te fascinează imediat. Asta e ceea ce ne-a atras la el.

Am simțit că modul în care se desfășoară povestea și problemele pe care le ridică ar putea fi adaptate într-un cadru românesc, reușind să rămână captivante și să pună oamenii pe gânduri.

Când ne uităm la formate, ne gândim mereu la două lucruri. În primul rând, este o producție foarte bună? Și, în al doilea rând, ridică întrebări și provoacă răspunsuri care ar fi de interes pentru publicul local? Credem ca Valea Mută să facă ambele lucruri.

Reporter Paginademedia.ro: Este publicul din România unul “avid” după producţiile locale sau preferă mai degrabă producţiile cu succes incontestabil la nivel global, precum Game of Thrones? De ce consideră HBO Europe că merită să investească în producţii locale?

Johnathan Young: Cu siguranță că telespectatorii români își doresc producții locale. HBO este un brand premium care oferă drame premium și noi oferim o platformă unică pentru ca cei mai talentați oameni din industria de film și televiziune din România să se poată exprima alături de cele mai bune producții din orice altă parte a lumii. Asta, desigur, înseamnă un mare câștig pentru public.

Care sunt reacţiile la care vă aşteptaţi din partea publicului român?

Johnathan Young: Ne dorim ca drama și personajele să-i incite, să fie încântați de stilul vizual al regiei și de locații. Vrem ca dilemele și provocările cu care se confruntă personajele noastre să atingă publicul HBO.

Reporter Paginademedia.ro: Cât la sută din scenariul seriei Valea Mută este inspirat din formatul norvegian şi cât la sută este inspiraţie locală?

Johnathan Young: Incidentul de la care pornește totul este același, structura este în mod clar inspirată de serialul norvegian (deși acesta are 6 episoade și noi, 4, deci nu sunt identice). Conflictele centrale sunt ușor de recunoscut, dar contextul este destul de diferit. Problemele care apar au o rezonanță diferită în Norvegia față de România.

O parte din dinamica familiei este unică în varianta românească, întrebuințarea limbajului este diferită, iar locațiile aduc o dimensiune complet nouă seriei. Nu poți face o adaptare de succes fără să integrezi personajele în contextul local, iar scriitorul Christian Barna și regizorul Marian Crișan au făcut exact asta, păstrând însă formatul original norvegian.

De aceea, suntem convinși că Valea Mută are o voce distinctă și sperăm ca oamenii care au creat serialul norvegian să fie mândri de traseul producției lor.

Câteva informații despre noua producție HBO Europe, Valea Mută

Valea Mută este o adaptare a unui format norvegian, Øyevitne/Eye Witness, cu un scenariu semnat de Christian Barna.

Filmările au durat 48 de zile și s-au desfășurat, în cea mai mare parte, în județul Brașov. Echipa HBO implicată în realizarea și producția seriei este reprezentată de Johnathan Young și Steve Matthews, producători executivi HBO Europe, Andra Radu, producător creativ HBO România, și Alina David, producător HBO România.

În rolurile principale ale noii producții HBO Europe sunt actorii Theodor Șoptelea și Vlad Bălan, care debutează în film, Rodica Lazăr („Orizont”, „Carmen”), Emilian Oprea („De ce eu?”, „Autoportretul unei fete cuminţi”).

Din distribuția miniseriei fac parte: Corneliu Ulici, Alexandra Fasolă, Ovidiu Niculescu, Mihai Călin, Alina Berzunțeanu, Mihaela Trofimov, Remus Mărgineanu, Ioan Tiberiu Dobrică.

Regia este semnată de Marian Crișan (Orizont, Rocker, Morgen) iar imaginea, de Tudor Mircea (Comoara, Când se lasă seara pestre București sau metabolism, Rocker).

Casa de producție a seriei Valea Mută este Castel Film, reprezentată de Bogdan Moncea.

Valea Mută explorează relația dintre doi adolescenți care oscilează între prietenie și atracție, în timp ce sunt prinși într-o serie de evenimente care îi pun în pericol: devin martorii unor crime comise într-o pădure de lângă Brașov.

“Filmul se bazează pe o abordare realistă și lipsită de prejudecăți a relației dintre doi adolescenți expuși unor întâmplări care le vor pune la încercare sentimentele și identitatea. Elementele de thriller se întrepătrund cu cele de dramă, pe măsură ce investigația cazului (condusă de Elena Zamfir, procuroare ambițioasă și, în același timp, mamă adoptivă a lui Filip) avansează, iar relațiile dintre personaje ating puncte sensibile, care se transformă în conflicte greu de gestionat”, potrivit oficialilor HBO.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu