Skip to main content

Tolontan: Prin desfiinţarea taxei radio-tv, PSD vrea să treacă TVR şi RRA sub controlul Guvernului

 
Tolontan: Prin desfiinţarea taxei radio-tv, PSD vrea să treacă TVR şi RRA sub controlul Guvernului
Foto: liberinteleorman.ro

"Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune și o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune și radio", atrage atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan, în debutul unui articol publicat, ieri, pe blogul său, Tolo.ro.

Publicitate

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor mai spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de "Putere".

"Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare", a mai spus Tolontan.

CONTEXT. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, potrivit agenţiei Agerpres. Acest proiect vizează, printre altele, şi eliminarea taxei pentru posturile publice de televiziune şi radio. 

Fragment din textul semnat de Cătălin Tolontan:

"Taxa este, acum, legătura esențială între ”acționar”-cetățeanul plătitor și serviciul public prestat în numele lui și pentru el. Modelul funcționează aproape peste tot în Europa, aici fiind incluse și modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania.

Dacă elimini taxa și treci cheltuielile în bugetul de stat, operat de Guvern, rupi relația directă între abonat și serviciul public de presă.

Proiectul PSD prevede ca sumele pe care acum TVR și RRA le iau acum din taxă, și care sînt de aproximativ de 150 de milioane de euro pe an, să fie distribuite de către Guvern prin buget.

Bugetul trece, evident, prin Parlament, dar media publică va deveni, practic, un subcapitol al subcapitolului, o temă insignifiantă. Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare."

Ce spune oficialul Partidului Social Democrat despre implicaţiile pe care le poate avea această propunere

În privința taxei radio-TV, Dragnea a precizat că atât SRR cât și SRTV vor fi plătite de la bugetul de stat. "Nu vor rămâne aceste instituții fără buget", a spus el, potrivit Agerpres

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • TOATE TARILE LUMII AU RADIO SI TV PUBLICE CU ABONAMENT, ESTE O GOGNEATA A PSD SA CASTIGE ALEGERIEL, SA PROSTEASCA LUMEA, AUM SUNT INTERESATI DE RADIO SI TVR CA E AN ELECTORAL, CE AU FACUT CAND A FOST CU EUROVISIONUL?? A DAT PSD BANII LA EBU?? I-A DURUT DE TVR?? DE CE PONTA CAND ERA IN LA PUTERE N-A DESFIINTAT TAXA??
    MINCIUNI, MINCIUNI SI POPULISME PSDISTE...SUNTEM SATUI, IRINA RADU E A PSD-ULUI, EI AU NUMIT-O, ORICUM ESTE FARA VERTICALITATE SI N-ARE IN COMUN CU MANAGERIATUL TVR NIMIC!!! UN FEL DE MARIONETA CA FIREA...
  • tolontan da niste exemple absolut absurde in comparatie cu tvr. si da, tvr si-a merita taxa doar daca ar scoate cat scot bbc sau zdf

Trimite un comentariu