Skip to main content

Cel mai distribuit: Tolontan despre Sper să crapi: Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată

 
Cel mai distribuit: Tolontan despre Sper să crapi: Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată

BLOGOSFERĂ. "Prin postarea de pe Facebook, Hotnews a coborît nivelul. Apoi, prin faptul că a reacționat atît de repede, redacția a luat ștacheta din praf și a pus-o unde îi e locul. Cristian Pantazi, redactorul-șef de la Hotnews, tocmai asta a refuzat. Să accepte că fanatismul e un standard." Cătălin Tolontan, despre cazul postării Sper să crapi, Victor Ponta.

Publicitate

Comentariul ziaristului de la Gazeta Sporturilor a fost, ieri, cea mai distribuită postare din blogosferă, potrivit unei monitorizări FacebrandsPro pentru Paginademedia.ro.

Reamintim că, ieri, din greșeală (a vrut să o posteze pe contul personal), un colaborator HotNews a pus pe contul de Facebook al publicației mesajul la adresa Sper să crapi, Victor Ponta. În 20 de minute, Cristi Pantazi, redactor-șef Hotnews, a anunțat că se desparte de autorul mesajului.

"Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată. Și-a cerut scuze publicului, lui Victor Ponta și a anunțat că s-a despărțit de colaboratorul său.

Nu e o decizie ușoară, dar asta fac redacțiile și șefii de redacții. Își asumă", a scris Tolontan.

Cătălin Tolontan:

"Dacă Victor Ponta ar fi ieșit și ar fi spus ”Înțeleg ce s-a întîmplat, a fost o eroare, nu încurajez limbajul urii și accept scuzele redacției Hotnews” el ar fi elevat și mai mult ștacheta.

Ceea ce într-o lume normală e jenant, la noi e eroizant. Au apărut imagini cu tricouri negre pe care scrie ”Cinste eroului necunoscut!”.

Interesant. Parcă publicul PSD e fanatic și nedemocratic, așa se spune în ”lumea bună”, nu? Uite că revărsarea de ură vine exact din direcția opusă, asta ca să ne lămurim că nu există monopol nici pentru civilizație și nici pentru discriminare.

Vorba lui Dalai Lama: cînd cineva își lipește o bombă pe el și se duce printre civili, el nu mai e musulman sau creștin sau budist, ci doar fanatic. Iar fanatismul fix asta înseamnă: nu sînt de acord cu tine și, pentru că nu te pot schimba, mai bine crăpi!

Cristian Pantazi, redactorul-șef de la Hotnews, tocmai asta a refuzat. Să accepte că fanatismul e un standard."

Un caz în filmul Newsroom, în oglindă, povestit de Tolontan:

Există în episodul 2 al seriei 3 din serialul”Newsroom” un moment interesant. Filmul spune povestea redacției unei televiziuni intitulată ACN.

O ziaristă cu experiență mare în online postează în noaptea maratonului de la Boston, după atentatul cu bombă, următorul mesaj de pe contul de twitter al postului: ”Republicanii se bucură că există în sfârșit o tragedie națională care nu implică arme”.

Era nu doar o glumă proastă. Era o afișare a partizanatului într-un mod care jignea, deopotrivă, victimele și un întreg partid și pe susținătorii acestuia.

O făcuse din oboseală, era 2 noaptea, și sub presiunea că ”fusese un atentat și, de 6 ore, ACN nu postase nimic pe twitter”.

Așa funcționează redacțiile astăzi. Analiștii media îi spun ”hamsterizare”. Televiziunile, ziarele și siteurile se simt nevoite să fie mereu active pe net. Cum să nu postezi ceva, pe twitter, pe fb, pe blog, pe site, vreme de atîte ore? Mereu trebuie să fie ceva!

Jurnalista își dă seama de eroare. Ca și cei de la Hotnews, realizează extrem de repede. În filmul din SUA, mesajul este scos în jumătate de oră, în realitatea din România, în 20 de minute.

”E vreo șansă să nu fi aflat nimeni?”, o întreabă un coleg a doua zi dimineață. ”Nu! Am venit să fiu concediată”, răspunde ea.

Și așa se întîmplă.

Presa află și preia tweet-ul pus în numele ACN. ”ACN nu se dezminte: un mesaj plin de ură”, sînt titlurile de pe net.

Ziarista intră în biroul șefului canalului de știri.

-Sînt furios pe tine. ”Republicanii se bucură”?!!! Peste 100 de oameni au fost răniți. Trei au murit. Printre care și un copil de 8 ani.
-Da, domnule, aveți dreptate.

-Am o curiozitate, cînd ai postat mesajul, care era valoarea lui de informare?
-Să se distribuie în cît mai multe tweet-uri.

-Apreciez sinceritatea ta. Pleci, dar nu-ți vom face public numele."
 

Top bloguri si platforme colective- selecție realizată de Paginademedia.ro și Facebrands PRO

1. tolo.ro, Episodul Hotnews-Ponta. Ceea ce în alte părți e jenant, la noi te face erou! - 515 like-uri & share-uri;

2. simonatache.ro, Mâncare versus alinare și siguranță - 251 like-uri & share-uri;

3. Blogurile Adevărul, Campania ruinării naţionale, de Ion. M. Ioniță - 210 like-uri & share-uri;

4. Blogurile Adevărul, Abramburica“ Andronescu, mama analfabeţilor funcţionali, apărătoarea plagiatorilor şi a penalilor, şi-a primit recompensa: un loc eligibil pe listele PSD, de Daniel Gorgonaru - 182 like-uri & share-uri;

5. cristianchinabirta.ro, Bravo, ENGIE Romania, pentru ajutorul oferit celor 4 spitale! - 181 like-uri & share-uri.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Sa speram ca Tolontan stie ca in Boston nu mergi la finalul anului sa ceri bani de la familia Voiculescu pentru ca gazeta unde faci tu jurnalism fara succes comercial e pe pierdere foarte mare. Sunt si multe diferente intre Romania si Boston din punct de vedere al jurnalismului, nu doar asemanari. Sa se uite mai atent la Newsroom.

Trimite un comentariu