Skip to main content

INTERVIU. BRRLOG pentru educaţie. Late Night Show în stil românesc, cu C.A. Rosetti pe post John Oliver. Proiectul online, apreciat de un descendent a lui C.A. Rosetti

 
INTERVIU. BRRLOG pentru educaţie. Late Night Show în stil românesc, cu C.A. Rosetti pe post John Oliver. Proiectul online, apreciat de un descendent a lui C.A. Rosetti

VIDEO. Satiră, istorie, animaţie, C.A. Rosetti, John Oliver într-un proiect ...educaţional. Pe un fundal satiric se ia o personalitate istorică, C.A. Rosetti, i se adaugă tatuaje, outfit hipsteresc şi stilul lui John Oliver, se împachetează totul în formă animată şi este lăsat să zburde în online-ul mioritic.

Publicitate

Un nou proiect, în stilul formatelor americane precum Daily Show, Last Week Tonight sau Full Frontal, este redefinit în manieră românească, animată, la liber pe internet. Pentru educaţie

Ce au avut fondatorii în minte când au pornit proiectul? Explică într-un interviu pentru Paginademedia.ro Barna Nemethi, scenaristul şi vocea lui "Rosetti".

Periodic este numele noii emisiuni, care circulă pe Youtube de câteva zile, găzduită de Brrlog, o platformă online independentă creată de un grup de creatori de film. Primul episod a fost deja lansat.

  • Ideea proiectului? "Importată de la formatele clasice de Late Night Show american, consacrat de oameni precum Jon Stewart, Stephen Colbert sau John Oliver", spune Nemethi.
  • Miza? "De a trezi alti artisti, alte minti si alte proiecte care sa faca acelasi lucru, poate chiar mai bine."
  • Subiectele "derivă din societate, sunt construite în tandem cu desfăşurarea evenimentelor." Primul episod - Educaţia. Următoarele două episoade, natural, despre alegeri.
  • Oamenii din spatele proiectului? Periodic este o producţie marca deFilm, în colaborare cu Overdose Studio şi Playtime Post. Radu Stancu, producător şi Barna Nemethi, regizor şi fotograf şi Mihai Alexandru sunt oamenii din spatele proiectului.

Barna Nemethi este de asemena scenarist şi vocea gazdei emisiunii. Pe lista scenariştilor figurează şi oameni precum actrita Smaranda Nicolau, Laura Ştefănuţ de la Digi 24 sau Gabriel Sandu de la Vice. Animaţiia este creată de Ruxsndra osiac, Vlad Osiac şi Răzvan Dumitru. George Chiper - Lillemark asigură imaginea. Montajul, Gabi Basalici şi Dragoş Apetri.

  • Scopul proiectului? În continuare, într-un interviu acordat de Barna Nemethi pentru Paginademedia.ro.

Late Night Show-urile americane, sursa de inspiraţie. “Fox News e un fel de Antena 3 pana la urma”, spune Barna Nemethi.

Barna Nemethi: Nu este deloc o idee nouă, showuri care au un format similar exista deja si, de ceva timp, sunt share-uite si vizionate chiar si la noi. Ma refer la emisiuni de genul Daily Show, Last Week Tonight sau Full Frontal.

La americani putem spune ca a aparut deja un genre de sine statator, consacrat de oameni ca Jon Stewart, Stephen Colbert si John Oliver

Paginademedia.ro: Care este ideea proiectului?

Barna Nemethi: Pornind de la satira, aceste showuri prezinta stirile si subiectele intr-o maniera mult mai interesanta decat drama si isteria de la posturile consacrate. Si stilul nu este singura diferenta, e vorba si de perspectiva cu care sunt tratate majoritatea subiectelor.

Stirile ar trebui sa te faca sa te gandesti, sa ai o pozitie critica asupra lucrurilor, nu sa-ti dea mura-n gura ceva ce vrei deja sa auzi. Si asta e ceva valabil peste tot, Fox News e un fel de Antena 3 pana la urma.

Paginademedia.ro: Care sunt subiectele care vor fi tratate in cadrul perioadicelor?

Barna Nemethi: Educatia a fost fara discutie ales primul. Cum am spus si in episod, orice alt subiect romanesc la un moment ar ajunge tot la educatie si atunci mai bine pornim cu el.

Situatia este mult mai dramatica decat credem si o sa fie nevoie de foarte multa munca si efort pentru a reveni pe o directie ascendenta, in care sa se si simta efectele unei eventuale imbunatatiri in nivelul de educatie la romani.

Apoi, mai mult din cauza contextului, episoadele 2 si 3 vor fi despre alegeri. Mai intai vom vorbi despre partide, programe si ce optiuni avem, iar apoi despre electorat si despre cum voteaza romanii.

Va urma pauza de iarna, asa ca pentru episodul 4 va trebui sa asteptam un pic sa vedem ce se mai intampla, chiar daca vrem sa abordam teme generale, ne dorim foarte mult sa le legam de stiri si de evenimente actuale si relevante.

Paginademedia.ro: Ati stabilit un numar de episoade?

Barna Nemethi: Da. Primul sezon va avea 12 episoade. Primele trei pana in vacanta de iarna, iar restul de noua din ianuarie.

Paginademedia.ro: De ce C.A Rosetti in primul episod?

Barna Nemethi: Ni s-a parut o alegere foarte potrivita pentru rolul de achor, chiar daca unii dintre spectatori inca nu il cunosc atat bine.

Paginademedia.ro: Veti schimba "gazda" emisiunii? Daca da, vor fi si personaje mai de actualitate sau doar personalitati din trecut?

Barna Nemethi: Va fi Rosetti pana la capat, este chiar showul lui. Vom avea si alte personalitati readuse la viata dar doar intr-un rol secundar de corespondenti pe anumite teme specifice.

In schimb vom avea invitati reali, care vor fi intervievati de Rosetti si vrem sa avem si invitati muzicali. Practic urmam formatul stabilit de genul asta de emisiune, cu Rosetti ca gazda. Iar cariera si reusitele lui vorbesc de la sine.

Scopul? Barna Nemethi: Proiectul, acţiune de combatere manipulării din sistem şi a confuziei sociale.

Barna Nemethi: Am decis sa ne canalizam toate energiile si frustrarile in a combate acest dezechilibru. Cat putem, cum putem. Cea mai importanta miza e de a trezi alti artisti, alte minti si alte proiecte care sa faca acelasi lucru, poate chiar mai bine.

Mi se pare ca problema cea mai mare a mediei de azi e ca ne pierdem in detalii si foarte rar sunt explicate conceptele, ideile si problemele de fond care stau in spatele acelor detalii.

Suntem maestrii in micro explicatii, in contra exemple si in scuze; iar cand vine vorba de o viziune de ansamblu o rezumam la niste concluzii banale si paralizante de genul: e slab, e prost, e nasol.

Asta explica intr-un fel si starea noastra emotionala privind multe subiecte, o frustrare continua in fata detaliilor invaluita de un sentiment de neputinta. Cumva nu stim de unde sa apucam lucrurile.

Imaginati-va cum ar arata alegerile de la noi daca majoritatea romanilor ar putea sa dea definitia democratiei treziti din somn. Odata ce stapanesti anumite idei si concepte e mult mai usor sa incepi sa catalogezi si sa reactionezi la informatia de zi cu zi.

In mod ironic, aceste idei pot fi intelese foarte usor cand sunt ilustrate de exemple simple si actuale, dar trebuie sa pornesti de la ipoteza, nu de la concluzie.

O parte din confuzia in care traim se datoreaza si dezinformarii voite a sistemului. Nu mai este vorba doar de o lipsa de informare sau de intelegere. Asistam zilnic la oameni care sunt mintiti, indusi in eroare si manipulati de politicieni, de branduri, de celebritati.”

Barna Nemethi: Am primit reacţii pozitive de la advertiseri, rapperi, actori, corporate, chiar şi de la un descendent al omului politic C.A Rosetti.

“Am fost cat se poate de flatati si de onorati de reactia publicului. Ne asteptam sa fie un vid pe care sa il umplem cu genul asta de emisiune dar nici noi nu am crezut ca e atat de mare.

Am primit reactii pozitive si entuziasmate din foarte multe comunitati diferite, advertiseri, rapperi, actori, corporate, de peste tot. Noi ne doream in primul rand sa atingem un public asemanator cu noi, care ne-ar intelege referintele, dar se pare ca e o nevoie mult mai mare de aceasta perspectiva diferita decat am intuit.

Si multi nu s-au oprit doar la reactii, unii si-au oferit ajutorul, altii deja ne trimit materiale si linkuri cu subiecte pe care si le-ar dori dezbatute.”

Print screen, pus la dispoziţie de Barna Nemethi, cu mesajul familiei descendente din neamul Rosetti

Paginademedia.ro: Tineti cont de reactiile primite la materiale in construirea urmatorului?

Barna Nemethi: Cine spune ca nu tine cont de asemenea reactii, indiferent daca sunt negative sau pozitive, se minte singur.

Ce putem sa imbunatatim clar vrem sa imbunatatim, si pe masura ce o sa iasa episoade noi, ele vor fi din ce in ce mai bune, sunt sigur de asta. O parte din sfaturile primite le intuiam si le stiam deja. Dar sunt un adept al pastrarii unei viziuni si directii coerente. Cand am pornit la drum ne-am conturat destul de bine cum vrem sa fie showul si cu siguranta vrem sa incercam sa-l ducem pana la capat.

Rosetti trebuie sa ajunga o personalitate virtuala cat se poate de coerenta, si nu o sa putem sa-l schimbam sau sa-l punem sa vorbeasca despre lucruri in functie de cum bate vantul reactiilor.

Si mai e ceva, ne propunem sa scoatem un episod la 2 saptamani. Asa ca atunci cand incep sa apara reactiile la un episod, celalat e deja in lucru, asa ca eventualele schimbari pot fi implementate doar cu un decalaj destul de mare.

Primul episod al seriei Periodic: Educaţie

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus