Skip to main content

Sigur acasă 2, live pe Facebook. Cu ce drepturi?

 
Sigur acasă 2, live pe Facebook. Cu ce drepturi?

Un cont de Facebook, cu peste 8.000 de fani, a difuzat aseară integral filmul Singur acasă 2. Peste 900 de persoane au ajuns să urmărească filmul difuzat, cu subtitrare în limba română, prin opţiunea Facebook live. Imediat după ce filmul s-a încheiat, acesta a dispărut de pe pagina de Facebook în cauză.

Publicitate

Difuzarea filmelor, indiferent ca sunt pe tv sau online, presupune respectarea drepturilor de autor, respectiv un drept de a retransmite cumpărat de la compania care deţine drepturile legale. În acest caz, este incert dacă administratorii paginii au sau nu drepturi de difuzare.

Problemele de etică privind anumite transmisiuni prin Facebook Live au mai fost ridicate. În urmă cu o lună, un alt cont de Facebook difuza în timp real un meci al naţionalei, direct de pe TVR HD, lucru semnalat de Dragoş Stanca (ThinkDigital).

Dragoş Stanca, la momentul respectiv:

„Serios vorbind, e o nouă problemă etică destul de serioasă legată de respectarea drepturilor de autor pe net. Iar Facebook nu are un stres major cu asta.

Asa cum nici YouTube nu a avut, la început, cu conţinutul piratat care se găsea din plin în reţea (si care încă se mai găseste, pe alocuri, desi sistemul de protejare a drepturilor de autor video e mult mai avansat pe platforma deţinută de Google, acum).

Pagina respectivă încalcă termenii FB, deci compania e acoperita: e "vina" utilizatorului. Dar până se sesizează cineva, până e dat jos linkul... meciul e gata. Toată lumea e fericită. Mai puţin televiziunea păgubită.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabriel Gabriel
    Și care ar fi problema? Nu vad sa fie ceva în neregula cu asta, oricum televiziunile mai nou au devenit maxim de enervante și era de așteptat ca " tv-ul" sa piardă clienți în număr mare și rapid, asta atâta timp cât în momentul unui film care are practic 70 de minute aduce la 120 de minute, pentru ca sunt reclame foarte multe și lungi! 1 la mana și 2 la mana e o porcarie ce este mai nou la TV, asa ca nu vad de ce se plâng televiziunile pe tema pirateriei! Înțeleg ca totul înseamnă bani, dar respectați și clienți
  • alex alex
    alti prosti care cred ca pirateria o sa dispara.Pirateria n-o sa dispara niciodata!!!!!Au incercat in Franta acum cateva sute de ani si cei care erau prinsi erau decapitati,dar atata vreme cat exista persoane sarace pirateria o sa existe,iar saracia n-o sa dispara niciodata.

Trimite un comentariu

sus