Skip to main content

Smartphone Reporter: filmezi, postezi, primeşti bani dacă se preia. Doi danezi au lansat aplicaţia în România

 
Smartphone Reporter: filmezi, postezi, primeşti bani dacă se preia. Doi danezi au lansat aplicaţia în România

Lars Brusk şi Cecilia Valsted, doi cineaşti şi antreprenori danezi, au lansat în România o aplicaţie care introduce un nou tip de jurnalist: Smartphone reporterul.

Publicitate

IndieFrame este numele aplicaţiei care permite oamenilor să fie reporteri şi să fie plătiţi pentru asta, cu ajutorul smartphone-ului personal. Aplicaţia a fost creată de o companie românească.

Aplicaţia este disponibilă numai în România şi Danemarca.

Ce este IndieFrame?

Aplicaţia se comportă ca un hub în care oricine poate urca materiale video, care pot fi ulterior achiziţionate, contra cost, de televiziuni sau oricine vrea să intre în posesia lor.

Cum funcţionează aplicaţia?

Paşii sunt următorii: filmezi un eveniment, urci materialul pe platforma IndieFrame, îi atribui o descriere şi setezi preţul pe care tu îl consideri corect reportat la relevanţa materialului.

Smartphone reporterii care încarcă materiale pe platformă sunt plătiţi cu 80% din contravaloarea serviciului. Suma minimă care se poate cere pentru material este de un dolar.

Cum se vor verifica informaţiile postate? Cum se va face filtrarea materialelor? Va împiedica falsurile?

Cei doi au declarat că veridicitatea materialelor video se asigură prin faptul că orice încercare de falsificare a unui eveniment ar urma să fie combătută de alte persoane prezente la acel eveniment, care se presupune că vor urca pe platformă un material care redă evenimentul în mod corect.

Lars Brusk, co-fondator IndieFrame:

“Într-o lume în care propaganda este la ordinea zilei, avem nevoie să vedem lucrurile prin ochii unor oameni reali, să lăsăm vocea lor să fie auzită. Acesta este gândul din spatele IndieFrame, o nouă platformă de distribuţie de conţinut video, care uneşte în acelaşi loc jurnaliştii profesionişti şi ‘smartphone reporterii’.

În prezent, este foarte uşor să creezi conţinut de calitate cu telefonul, oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie de echipament fancy, care costă o avere. Oricine poate să încarce conţinutul astfel creat pe platformă, iar companiile media îl pot achiziţiona direct, la un preţ rezonabil”.

Potrivit declaraţiilor date de cei doi, aplicaţia este lansată în România din două motive:

  • Aplicaţia a fost creată de o companie românească, Tremend Software Consulting.
  • Perioada campaniei electorale dinaintea alegerilor parlamentare, cu scopul de a impulsiona oamenii să surprindă şi să publice eventuale acţiuni de fraudare a alegerilor.

Cecilia Valsted, co-fondator IndieFrame:

“Motivul pentru care ne concentrăm pe România este simplu. Este o ţară unde implicarea oamenilor în politică este mare, iar în 11 decembrie sunt alegeri parlamentare.

Este un moment în care lupta împotriva propagandei este crucială. Vedem evenimentele recente din SUA. Vrem să încurajăm românii să relateze din propria lor perspectivă - obiectivă - aceste evenimente de maximă importanţă.”

Ideea aplicaţiei IndieFrame le-a venit celor doi danezi în anul 2009, în timp ce lucrau la un documentar în Burma, despre regimul militar de această ţară, văzut prin ochii unui cameraman local. Documentarul a fost ulterior nominalizat la premiile Oscar.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus