Skip to main content

Un afacerist anti-Viktor Orban a rămas fără postul de radio. Era singurul post național comercial din Ungaria

 
Un afacerist anti-Viktor Orban a rămas fără postul de radio. Era singurul post național comercial din Ungaria
foto: 24hu

Doar radioul de stat mai emite național în Ungaria. Un om de afaceri în conflict cu premierul Viktor Orban a rămas fără singura rețea comercială privată. Class FM, singurul radio comercial care emitea la nivel naţional în Ungaria, şi-a pierdut licenţa duminică.

Publicitate

O poveste cu oameni de afaceri, cu oligarhi, cu poziții anti-Orban și cu o vânzare de ultim moment care nu a mai salvat însă situația.

Class FM a fost deținut șapte ani de oligarhul maghiar Lajos Simicska. A obținut licența pentru o rețea națională privată în urmă cu șapte ani, în detrimentul unui alt post maghiar Slager Radio (cel de care avea să se lege, acum, tentativa de salvare a postului.

În 2015, oligarhul Lajos Simisca (care în anii '99-2000 a ocupat funcții în administrația Viktor Orban) intră în conflict cu premierul Ungariei. De la momentul declanşării conflictului, guvernul a încercat să contracareze afacerile oligarhului, care se întind în agricultură, industria prelucrătoare şi mass-media, scrie kreativ.hu, citat de budapestbeacon.com.

În luna mai, Simisca încearcă să salveze stația națională de radio pe care o deținea. O vinde către Slager Radio (postul cu care concura pentru licența națională în urmă cu șapte ani - și în fața căruia câștiga). Slager Radio are două radiouri regionale și este deținut de un american - John Michael McNutt.

Class FM atingea aproape 3 milioane de ascultători, spuneau în primăvară noii proprietari ai rețelei de radio. După vânzare - bănuită că ar fi doar o mișcare de salvare a stației - licența Class FM urma să fie reînnoită pe 19 noiembrie. Nu s-a întâmplat însă așa.

Noul proprietar al postului de radio a dat în judecată Consiliul de Media din Ungaria pentru refuzul Consiliului de a reînnoi licenţa. Până la încheierea procesului, Consiliului de Media nu îi este permis să emită o ofertă pentru această frecvență, care este acum vacantă.

O situație ca acum 25 de ani

De duminică, numai patru radiouri au acoperire naţională în Ungaria. Toate sunt administrate de stat. Aceasta situaţie nu s-a mai întâlnit în ţara vecină din anul 1991, mai scriu sursele citate.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • @johhny bravo: multe știri sunt publicate din păcate aiurea.
    ClassFM va emite în continuare exclusiv pe net.
  • Nu stiu daca e o cerinta prea mare ca omul de litere Daniel Puisor sa si citeasca ce scrie. Sau cineva sa-i verifice textele inainte de publicare. Cacofonii, paranteze aiurea, cand Simicska, cand Simisca, McNutt e proprietarul Class FM si nu al Slager etc etc etc. Chiar nu aveti pic de exigenta in voi?

Trimite un comentariu