Skip to main content

Dosarul Mineriadei: Adrian Sârbu, alături de Ion Iliescu şi Petre Roman, inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii

 
Dosarul Mineriadei: Adrian Sârbu, alături de Ion Iliescu şi Petre Roman, inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii

Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax şi părintele Pro TV, este unul dintre numele de pe lista inculpaţilor din dosarul mineriadei din 1990, alături de Ion Ilescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, anunţă agenţia de presă News.ro.

Publicitate

Inculpaţii au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane, mai arată News.ro.

La momentul iunie 1990, Adrian Sârbu ocupa funcţia de secretar de stat în Guvernul Petre Roman.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei, "fapte ce constituie şapte acte materiale ale infracţiunii”, a mai spus procurorul Marian Lazăr.

De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, "fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii”.

În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil Dumitrecu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • pai cand concediezi angajati la jumatatea lunii decembrie cam ce te astepti sa-ti aduna mosul? si aici nu mai tine cu plata datoriilor, cu peste 60 de ani...d'astea. aici se face bulau nasol si pe vecie.
  • @mile, bine spus "a fost" de concurenta nu mai disctam ca este offtopic
  • Mai manipulatorule dar trustul intact a comunistului mos felix nu tot asta face , si face incontinuare ,
  • iar pro tv a fost o tv de propaganda a regimului iliescu, rusine

Trimite un comentariu

sus