Skip to main content

VIDEO. Antena HD în detalii tehnice. Totul despre noul studio al Observatorului: designer, un român. Pupitrul: trei tone.

 

VIDEO. Cine a proiectat noul studio al Observatorului HD? Ce tehnică a fost folosită? Ce suprafaţă are? Din ce materiale este făcut?

Publicitate

Un tur prin studioul HD al Antenei 3, al Observatorului şi prin regiile de emisie ale canalelor, cu explicaţii de la cei care au coordonat tehnic implementarea proiectului: Octavian Basoc şi Mihai Moga.

GALERIE FOTO. Imagini din studiouri

Proiectantul:

- Designerul setului este compania Square One: Adrian Cancer şi Sabin Dumitru (cei care au desenat şi Cărtureşti Carusel). Este o companie românească. Noi le-am dat tema, dimensiunile ecranului pe care ştiam că le vom avea, le-am dat poziţionarea lui şi ei au venit cu această soluţie.

- Acest set a fost propus de ei din prima şi acceptat de noi din prima. Am mai lucrat cu ei, la unul dintre primele seturi ale Observatorului, în 2004, în clădirea din Bucureşti-Ploieşti.

- Platoul Observatorului are 400 de metri pătraţi. Cel al Antena 3 - care cuprinde şase setup-uri - e de două ori mai mare: 800 de mp. Înâlţimea: 10 metri.

- Studioul a fost practic construit de la zero, partea electrică, partea de climatizare, partea de amenajări, grila de lumini, partea de tratament acustic, toate au fost de la zero. Era o hală goală. Avea un tavan pe care noi l-am dat jos. 72 de tone de tavan. Toată partea de stingere pentru incendii a fost refăcută, inclusiv podeaua a fost refăcută.

- În studioul Observator, în timpul jurnalului stau doar patru operatori şi prezentatorul.

- Tehnica este capabilă şi de 4K, printr-un upgrade, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

VIDEO. Studioul Observatorului HD

VIDEO. Studioul Antenei 3

Pupitrul:

- Setul e construit dintr-un material acrilic, se numeşte kerrock, şi nu este butaforie, este o sculptură. Proprietatea cea mai importantă a acestui material este că, format din bucăţi se lipeşte, şi după ce se şlefuieşte pare turnat dintr-o singură bucată.

- Întreg setul econstruit din acest material, inclusiv partea de decor din spate, piesele se termoformează pe nişte matriţe,după care se taie, se îmbină, se lipesc şi se şlefuiesc.

- Pupitrul are o greutate de aproape trei tone.

VIDEO. Octavian Basoc, producător general departamentul ştiri, cu detalii despre studio:

Ecranul din studioul Observatorului:

- Este un ecran LED, cu o rezoluţie de 4xHD (lăţimea e 4 x 1980 pixeli). Are circa 8.3 milioane de pixeli. Managementul ecranului se face cu o soluţie grafică specială care e capabilă să realizeze template-uri de dimensiunea ecranului. Ecranul are de patru ori 1920x1080.

- Are 144 de cabineţi (module). A fost montat în 13 ore, apoi a mai durat două zile calibrarea, alinierea şi celelalte reglaje.

- Modulele sunt înclinate pentru a nu se vedea îmbinarea dintre ele.

VIDEO. În spatele ecranului

Lumini şi camere:

- Luminile sunt majoritar moving head-uri, sunt LED, cu lumină rece pe lămpi, este primul studio din România care are numai lumină rece, spune cei de la Intact.

- Patru camere, de top din punct de vedere tehnic în gama broadcast, dintre care două au tracking, ceea ce permite filmarea în mod augmented reality. De asemenea, există şi o cameră robotizată, probabil că vom mai adăuga încă una. Cele două camere care au tracking şi permit augmented reality, au pe ele counteri care raportează în orice moment poziţia, ştiu exact poziţia de zoom şi poziţia de focus tot timpul.

- Cele două device-uri au senzori care raportează mişcarea, astfel încât maşina grafică percepe permanent unde se află în studio şi când ridică un element 3D în décor. Mişcările camerei impun mişcările graficii, iar grafica se mişcă pentru că “înţelege” unde se află subiectul, în aşa fel încât elementul pare un obiect real.

VIDEO. Mihai Moga, director tehnic Antena Group, despre lumini, camere şi amenajarea tehnică

Izolaţia fonică:

- Proiectul de fonoizolaţie a fost livrat de o firmă austriacă, Pro Performance, care are în portofoliou şi Opera din Viena.

- Găurile din panourile fonoizolante sunt create cu o maşină cu comandă numerică, sunt făcute după un pattern special. Aveam un ecou de aproximativ şase secunde în hală şi l-am estompat până la mai puţin de o jumătate de secundă.

Regia de emisie:

- Mixerul este un Kahuna 6400 cu trei mix effects. E produs de compania SAM

- Sunt doi operatori de grafică, unul gestionează ecranul din spatele prezentatorului şi mai sunt încă două maşini grafice care gestionează chestiunile curente, burtiere, cartoane, ş.a.

- Ecranul din platou e gestionat de o maşină, output-urile maşinii sunt în număr de patru şi apar pe ecranul din regie. Pe acelaşi ecran sunt opt input-uri care pot fi folosite video în maşina grafică care dă imaginile pe ecran, deci pot fi aşezate live opt imagini separate.

- Toată redacţia lucrează cu un soft de redacţie, ENPS, destul de comun în piaţă. el e cel care “guvernează” regia şi, odată completat creează la rândul lui playlista de video şi playlista de grafică şi ordinea de prompter.

MCR - Master Control Room:

- Fiecare MCR în parte are bară de avarie. În cazul în care cade mixerul de emisie cu totul, se intră în avarie şi poate comuta între surse. Nu are aceleaşi posibilităţi pentru mixerul principal, dar poate emite fără ca telespectatorul să-şi dea seama că există o avarie.

VIDEO. Regia de emisie de la Antena 1

GALERIE FOTO. Imagini din studiouri

  • In studioul Observatorului. Prompterul, iar pe fundal panouri de izolatie fonica
  • In spatele ecranului gigant din studioul Observatorului. Ecranul este format din 144 de panouri LED
  • Regia de emisie a Antenei 1
  • In platiul Antenei 3. Pe fundal, Oana Stancu in pauza de emisiune Obiectiv
  • Incaperea pentru voice-over

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristi Cristi
    E deja jenant sa vezi cum isi fac atata promo pentru faptul ca emit HD. Mare branza, suntem in 2016 nu in 2000. Probabil ca in momentul trecerii la UHD, Antena o sa asptepte iar 10 ani. Cum au zis si altii, muuuulte televiziuni au trecut de ceva vreme la HD si nu s-au facut atatea promouri si fraze penibile de genul "e gratuit".
  • Sorin Aradean Sorin Aradean
    Chiar si daca nu mi-ar fi placut platoul noului Observator, daca aud c-a fost gindit de Square One, e indeajuns sa-l apreciez. De ce ? ptr ca tot Adrian Cancer & Sabin Dumitru sint cei care au renovat si superbul Palat Chrissoveloni (pour les connaisseurs) :)
    Vad multa critica in privinta calitatii imaginii. In alta parte am scris ca referinta mea in materie de imagine HD de studio este Russia Today HD. A3 si ObsA1 se apropie mult de aceasta referinta. Obs mai trebuie sa-si revizuiasca conceptele de machiaj practicat ptr a evita alura de pastos a fizionomiei prezentatoarelor. Oricum, restul imaginii e HD cinstit, se vad clar fara urma de pastos firele de par individuale ale prezentatoarelor.
    Per total se simte aparatura de calitate. Spre exemplu aseara m-am uitat pe A1 la filmul 'Meet Joe Black' (Brad Pitt, Anthony Hopkins). M-a fascinat corectitudinea imaginii, echilibrul cromatic, albul D de egala energie, definitia corecta. Nu tin minte pe ProTv HD sa fi vazut vreodata un film la un asemenea mod corect de a-l difuza pe post, la ei filmele bat in general in albastrui, zici ca toate sint derivate din Matrix.
  • Dragos Dragos
    cand se aflau in regia de emisie, pe un ecran rulau stirile protv
  • marian marian
    Antenuta hd minte cu nerusinare , spun pe toate canalelor sa cerem operatorului de cablu sa bage hd ca egratuit FALS trebuie platit
  • Andrei80 Andrei80
    Despre ce vorbim aici?!?...culor spalacite...pai director tehnic e Mihai Moga!!!! e praf omul cand vine vb despre tehnica. Iar despre tam-tam-ul cu HD... ceva mai penibil nu am vazut in viata mea, zici ca au adus HD-ul pt prima data in Romania:))). Poate oamenii din antene au inca televizor cu tub acasa dar ii anunt ca pana si etno si taraf sunt HD de ceva ani:)))))
  • Bebe Bebe
    Sunt dezamagit de calitatea HD. Am lucrat in Antena si dupa atatia anii vad ca sunt in conducere persoane ca Tavi Basoc sau Mihai Moga. Cand faci o schimbare de acest gen, poate ar trebui sa schimbi si oameni pentru ca sunt depasiti la propiu de ce inseamna TEHNIC. Nu poti sa numesti un om ca Mihai Moga director tehnic cand el a lucrat toata viata lui in IT. Tavi Basoc producator general il intreaba pe Moga ce mixer video are in regia Antena 3.
    Domnul Moga vorbeste de update la camere care pot trece la 4k( m am uitat si eu pe site, el a cumparat Ldx 80. Modelul care poate trece la 4K e ldx 81). Despre ce vorbim?
  • Edi Edi
    Si Giga TV era HD sa se duca dupa ei asa cum au plecat patronii.
  • cristi cristi
    Cand a trecut Pro la HD nu s-a facut atata tam tam.............
  • Florin Popescu Florin Popescu
    Sculele sunt second-hand (din sursa de incredere) In vest se schimba la fiecare 2 ani .
    Reglajele sunt dupa ureche . 0 training .

    Dar vorbim de doua saptamani despre un amarat de banal HD de parca ar fi 8K . Altii au HD de 4-6-10 ani si nu s-a facut atat tamtam la perioada respectiva . Nu am vazut deloc tamtam cand Kanal D a trecut la HD prin 2011.

    Sincer in 2017 e penibil sa nu emiti HD sau sa mai emiti inca analogic .
  • giorgio giorgio
    antena 1 hd este un hd second hand, pro tv hd, digi 24 hd, digiport hd au o calitate mult mai buna a hd..inca odata sau umplut de ridicol hantena media !!!
  • observ observ
    sunt culori spalacite,
    cica au redactie de stiri, dar de ce repeta stirile si seara si dimineata si la pranz? asta e profesionalism? sa repeti aceleasi stiri ca papagalii?
    de softul secret care o face pe berecleanca sa dea mai bine nu au spus?
  • GeniusTM GeniusTM
    Ionut are dreptate. Culorile prea fade iar la meteo harta mult prea mica. Da, Timisoara noastra e "in curba" si nu se prea vede

    Radu, nu asocial te rog DIGI cu ungurii. Nu ca nu ar fi adevarat dar chiar au canale bune. Stau bine pe partea de grafica. Fara circ k la canalele dambovitzene.
  • mile mile
    mareane , pai ce intri pe aici
  • geo geo
    Ionuț are dreptate...mă așteptam la un HD mai bun la A 1.
    Și un conținut superior la Observator...pentru că ne uităm la știri - și dacă sunt așa cum sunt nu ne mai prindeți mâine seară...că studioul este nu știu cum chiar nu prea contează.
  • marian marian
    Poate nu ne intereseaza toate mizeriile lor

Trimite un comentariu

sus