Skip to main content

Primul post amendat de CNA pentru cazul Soroş: 10.000 de lei sancţiune

 
Primul post amendat de CNA pentru cazul Soroş: 10.000 de lei sancţiune

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune B1 TV cu suma de 10.000 de lei pentru cazul George Soros, folosit in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

Publicitate

Initial au fost propuneri de 15.000 de lei, din partea Dorinei Rusu, membru CNA, respectiv 5.000 de lei, propunere a lui Răsvan Popescu. Cele doua propuneri nu au primit voturile necesare in primele doua tururi de votare, aşa că Radu Herjeu a propus o variantă de mijloc: 10.000 de lei.

Propunerea lui Radu Herjeu a primit sapte voturi pentru si cinci impotriva. Au votat pentru Florin Gabrea, Valentin Jucan, VIorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Orsolya Eva Borsos. Impotriva au votat Monica Gubernat, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Vizate de sancţiune au fost emisiuni electorale şi de dezbatere de la B1 TV din perioada 11 noiembrie şi 9 decembrie 2016.
Au fost emisiuni în care Sebastian Ghiţă, pe atunci candidat din partea PRU, dar şi alţi membri ai aceluiaşi partid, au adus acuzaţii la adresa reprezentanţilor USR, că ar fi finanţaţi de omul de afaceri George Soroş.

Amenda pe care CNA a dat-o postului de televiziune B1 TV s-a fundamentat pe articolul 40 alin. 2 din Codul Audiovizual si articolul 3 alin 2 din legea Audiovizualului.

Art. 40 din Codul Audiovizual

(2)Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Art. 3 din Legea Audiovizuala

(2)Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Câteva fragmente din emisiunile incriminate:

Sebastian Ghiţă: Nu uitaţi că este un om căruia Regatul Marii Britanii îi interzice să vină în acea ţară. În Anglia, Soros nu e primit de când a atacat lira şi a distrus o economie. O să vă prezentăm mâine un filmuleţ în care acest Soros spune clar... O să vă îngroziţi - Eu când mă hotărăsc să atac o ţară nu îmi mai pasă când termin cu ea, dacă mai e ţară sau nu. Îmi auziţi cuvintele? O să vedeţi mâine filmuleţul cu acest Soros. El spune că ţările sunt un competitor economic pentru el. Şi când vedem discipolii lui şerpărind pe aici prin România, ce vreţi să le spunem? Da, domnilor, distrugeţi-ne şi nouă România. Uite, asta nu se poate.
Silviu Mănăstire (moderator): Dar ce interese? Ce interese are? Punctuale.
Sebastian Ghiţă: Păi, haideţi să vi le descriu. Vrea aurul de la Roşia Montana - motiv pentru care s-a folosit de acele manifestaţii pentru a bloca proiectul acesta. Vrea pădurile. Şi-a deschis fabrici de îngrăşăminte în Budapesta, în Ungaria, şi a distrus fabricile româneşti de îngrăşăminte.
Silviu Mănăstire (moderator): Aici, staţi puţin. Aici, cu lemnul. Aici, cu lemnul trebuie să se bată cu austriecii.
Sebastian Ghiţă: Şi-a făcut fabrici. Şi-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Şi-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Da. Nouă nu ne pasă că se bat austriecii cu Soros. Pentru noi nu e o fericire că în loc de austrieci o să vină Soros. Să nu creadă, în schimb, că nu ştim şi că nu avem informaţii. Le avem. Dar până acum a reuşit să penetreze la vârf statul român.
Silviu Mănăstire (moderator): Bun! Deci, interesele lui Soros, spuneţi, ar fi pe zona de de resurse naturale, da?

Sebastian Ghiţă: Păi, în toată lumea face aşa, oameni buni. Leul românesc e prea... O ţintă prea mică, să o atace acest magnat financiar.

(...)

Sebastian Ghiţă: Românii au început să înţeleagă, aşa cum au înţeles multe alte popoare, că această caracatiţă a ONG-urilor, a agenţilor de influenţă, doar minte românii. (...).
Nadia Ciurlin (moderatoare): Domnule Ghiţă?
Sebastian Ghiţă: Doar preşedintele nostru, Klaus Iohannis, a îndrăznit să ne separe pe noi românii după standardele introduse de ONG-urile lui Soros, în penali, corupţi, hoţi, răi. Aşa-s românii pentru ONG-urile lui Soros.
Nadia Ciurlin (moderatoare): Dar ceva oricum se pregăteşte, domnule Ghiţă. Dacă... Dacă îmi permiteţi. (...)

Sebastian Ghiţă: Este vina dezamăgirii produse de cei doi ani de mandat şi este vina aducerii acestui guvern Dacian Soros la Palatul Victoria.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Victor Victor
    Nu e corect. Alea au fost impresiile invitaților. V-ați uitat ce se face acum la RTV și A3? Alea merită să fie închise! B1 este așa, ca un preș.
  • doar eu doar eu
    nu este corect,antena 3 dar MAI ALES ROMANIA TV daca nu a pot închide sa le poată suspenda emisii 3 zile sau AMENDA USTURĂTOARE!!!!!SE AUDE LA CNA?!?!?!?!?!?!
  • Iuli Iuli
    Si uite asa *** de la Romania Tv si Antena 3 nu o sa fie amendata, maxim 10min fara emisie sau 10.000 de lei.

Trimite un comentariu

sus